Vali Doğan'dan Yerel Yönetimlere Eleştiri
Türkiye Beyazay Derneği bölge toplantısı Cumartesi günü Vanda gerçekleştirildi. Düzenlenen bölge toplantısına Vali Aydın Nezih Doğan, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Türkiye Beyazay Derneği Van Şube Başkanı Esra Çiçeksay Saydan, Tuşba Belediye Başkan Vekili Yaşar Şalem, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü ve İl Müftüsü Katıldı.
İlhan Siyahtaş
Yılda dört ilde bölge toplantıları düzenleyen Türkiye Beyazay Derneği bu dönemki bölge toplantısını Van'da gerçekleştirdi. Vali Aydın Nezih Doğan'ında katıldığı Bölge Toplantısına beklenenin altında davetli katıldı. Büyükşehir Belediye başkanı, İlçe Belediye Başkanları ve Dernek yetkililerinin katılmadığı toplantı Vali Aydın Nezih Doğan tarafından eleştirildi.
Çiçeksay Saydan “ Onlar Önce İnsan Sonra Engellidirler”
Bölge toplantısında Konuşan Türk Beyazay Derneği Van Şube Başkanı Esra Çiçeksay Saydan” Bazı insanlar hayata dezavantajlı başlarlar dezavantajlı insanların sınavı engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellikle ilgili bilinç sahibi olup üzerine düşeni yapabilmektir. Özür kişiye ait olmakla öyle sanılmakla beraber her özürlünün bir ailesi olduğunu düşünürsek yani farklılıkları ne olursa olsun uzaktan yakından değişik derecelerde nüfusumuzun yarısı bu engellilik gerçeğiyle tanışmış durumda. Unutmamak gerekir ki onlar önce insan sonra engelli. Onların dünyasına girebilmek oradan çevreye seslene bilmek ihtiyaçlarını görebilmek ve onları anlaya bilmek önemli engellilerimizin mutluluğu, kendi sınırları içinde mümkün olduğunca bağımsız olabilmesi, ailenin günlük yaşamına mümkün olduğunca entegre olup yaşamı hem birey hem aile için güzel kolay ve yaşanır kılması önemlidir. Engelliler ve engelli aileler için yapılabilecek en büyük yardım ise onları tanımak anlamak sevmek ve kabullenen bir çevre oluşturmak olacaktır. Çünkü engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerin çevrenin toplumun kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşmasıyla mümkündür bu anlamda özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir. Devletimizin evrensel ölçülerde özürlülerini sahiplenme çabası toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteğiyle sonuç bulacaktır” dedi.
Engellilik artık engel değil imkan olmaya başladı
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva“ İnsanların hayatlarının anlam kazanabilmesi için, toplumda var olabilmeleri için çok değişkenlik olduğunu fark ettik. Oda eğer bir insan eğitimle tanışırsa, eğitimden nasibini alırsa ve eğitimle ilgili gerekli olanları yaparsa hayatta kendisi olabiliyor. Engellilik artık engel değil imkan olmaya başladı. Şunu anlıyoruz ki temelde hepimizin yapabileceği bir şey var. Biz Beyazay Derneği olarak birçok ailenin benim çoğum ne olacak kaygısını biliyoruz. Biz artık topluma yararlı olacak insanlar yetiştireceğiz. Devlet dairelerinde çalışan engelli kardeşlerimizin hem verimlilik seviyesini, hem de etkinlik seviyesini yükseltip topluma faydalı hale getirmemiz gerekiyor. Tabi yakın zamanda engelliler için yeni bir düzenleme yapılacak. Sorunları olan engelli kardeşlerimizin sorunları milletvekilleriyle, valilikce gerekli yerlere bildirilmeleri gerekiyor. Bizde Beyazay olarak imkan bulup imkansızı başarmak istiyoruz. Van'da da çok güzel şeyler olacağını düşünüyorum. Biz sürekli bunu diyoruz. Bilgi zenginlere ve şehirlere mahkum değildir. Dolayısıyla Van'da çok önemli gelişmelerin ayak seslerini hissediyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeler ve Derneklere Vali'den Eleştiri
Türkiye Beyazay Derneği Bölge toplantısında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan “ Yardımlaşma sosyal sorumluluğun altında bir yer alır. Sosyal sorumluluk değerli ölçüde daha iyi bir kurumdur. Dolayısıyla yardımlaşma dediğinizde tek taraflı bir iradeyi ortaya koyarsınız. Fakat sosyal sorumluluk insan olmanın gereğidir. İnsanlar yardım etmeyebilirler, ama sosyal sorumluluklarını yapmak zorundadırlar. Şimdi insanlar böyle ise kurumlarda böyledir. Şuan burası büyükşehir ve bu büyükşehirde 1 milyon 75 bin insanla bir arada yaşıyoruz. Birbirimizle farklı farklı düşünüyor, farklı şeylere inanıyoruz. Farklı şeylerin mücadelesini veriyoruz. Ama ortak değerimiz insan. Dolayısıyla bugünkü şu ortamda eğer Van'ın ev sahipliği yaptığı veya yapacağı bir bölge istişare toplantısına söz verirsek kurumsal temsil daha nitelikli olması lazım. Bireysel temsilde bunun yanında olması lazım. Baktığımızda bu anlamda bir boşluk görüyoruz. Dolayısıyla söz gelimi burada Büyükşehir Belediye Başkanımız olsaydı. İlçe belediye başkanlarımız olsaydı. Komşu derneklerin başkanları olsaydı ve onlar burada gelip sorunlarını anlatsaydı. Burada bu işleri dinlemeye ve Hükümet nezdinde takip etmeye hazırız. Bu dayanışma ruhumuzu, sosyal sorumluluk anlayışımızı çok mümkün gözlemlemek lazım. Ön yargısız olarak bir arada olmamız gerekiyor. Yani aynı şeylere inanmak zorunda değiliz. Hatta aynı şeylere inananların bir arada olması başkalarının postmodern oluşturması bizi sıradanlaştırabilir” şeklinde konuştu.