VALİ ZORLUOĞLU: İMAR KONUSUNDA TAVİZ VERMEM

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, imar tadilatı için taleplere nokta koydu. Bu tür taleplerin doğru olmadığını belirten Vali Zorluoğlu, 'Van'da inşaat sektöründe kilitlenen bir şey yok. İmar konusunda talep edilen genel bir revizyon değil. Burada talep edilen parsel bazında 'benim 5. katımı 6, 7 veya 8. kata çıkaralım' yaklaşımı var. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Biz imar konusunda kesinlikle taviz vermeyiz. Yanlış karar alıyorsak devletin yargı mercileri var. Yargı bizi haksız bulursa da hemen 30 gün içerisinde yargının kararını yerine getiririz' dedi.

Burhan Ergin

Geçmişte belediyelerin kanayan yarası, rüşvet, menfaat ve şahsi çıkar aracına dönüşen imar tadilatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'da imar tadilatı nedeniyle iddia edildiği gibi inşaat sektöründe kilitlenen bir şeyin olmadığını belirterek, "Hakları olan bir şeyi insanlardan esirgiyor değiliz. Bir kere bu şehrin yeni bir imar planı var. 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmış 1 bölü 5 bin nazım imar planı ve buna uygun ilçelerde 1 bölü bin uygulanan imar planları var. Biz bu planın dışına çıkmayız. Çıkılmasına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

"HUKUKA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ"

İmar konusunda karar verirken hukuka uygun hareket edeceklerini belirten Zorluoğlu, "Buralarda şehrin belli bölgelerinde 3 kat, belli bölgelerinde 5 kat, belli bölgelerinde 7 kat ve üstü planda katlar tadilatlar izin verilmiş, bunu ben yapmadım. Şuanda Van ilinde geçerli planlar bunlar ve bunlar yapılırken de Van'ın nüfusu önümüzdeki dönemlerde artacak nüfusu da hesaba katılarak imar planı çalışması yapıldı. Bu caddelerin büyüklüğünden yeşil alanlara kadar, diğer sosyal donatılarına kadar, yaşayacak nüfusun sayısına kadar her şey hesaplanıyor. İmar işi bir matematik işidir ve buna göre en uygun olan yükseklikler, yoğunluklar, ticari alanlar, fonksiyonlandırmalar yapılıyor. İmarda hukuka göre hareket edeceğiz. Benim uzmanlık alanım değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çalıştığımız için kıyısından köşesinden bu imar işine bulaşmış biriyim" şeklinde konuştu.

"BİZ KİMSEYE ŞURAYI 7 KAT YAPALIM DİYEMEYİZ"

İmar konusundaki kat artışı taleplerini değerlendiren Zorluoğlu, "İmar konusunda talep edilen genel bir revizyon değil. Burada talep edilen parsel bazında 'benim 5 katımı 6 veya 7 kata çıkaralım' yaklaşımı var. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Biz imar konusunda kesinlikle taviz vermeyiz. Eğer bu şehirde imar planında bir sıkıntı varsa bunu bölgesel bazda ve genel olarak bir revizyon biçiminde yapmak gerekir ki, az önce bahsettiğim sosyal donatı, yeşil alan ve benzeri hususlarında mutlaka göz önüne alınması lazım. Şimdi imar planında 5 kat olarak gözüken bir adada veya bir parselde siz 8 kat verirseniz otoparktan başlayarak, yeşil alandan başlayarak, sosyal donatı alanlarından başlayarak, kanalizasyon, içme suyundan başlayarak ciddi sorunlar ortaya çıkar. Biz kimseye şurayı 7 kat yapalım diyemeyiz. Bunun da bir hesabı var. Her şey kuralına göre planlanıyor. VASKİ oradaki imar planına göre yatırım yapıyor" diye konuştu.

"BU KONU ŞEHRİN GELECEĞİYLE ALAKALIDIR"

Van Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan ilave kat taleplerini tek tek inceleyeceklerini söyleyen Zorluoğlu, "Biz yeşil alanı ona göre planlıyoruz. Bu şehirde yeşil alanlar artmak zorundadır. Ben şeffaf ve net bir adamım, imar konusunda ne yaptığımı açıklamak istiyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nde bu planla ilgili görüşme yaptım. Oradan bir genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve birkaç uzman beraber gelecekler. Oturup konuşacağız. Vatandaşlarımızın talepleri var. Bu taleplere tek tek bakacağız. İlk görüşmemizde bunun olamayacağını bana söylediler ama gelip bakacaklarını ifade ettiler. Kamuoyunun bu konuda mutlaka doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu konu şehrin geleceğiyle alakalıdır. Biz buralı değiliz, buradaki görev süremizi nasip olur bitirir ve gideriz. Bu şehir Vanlılarındır. Bu şehre Vanlıların daha çok sahip çıkması gerekir" dedi.

"İLAVE KAT TALEPLERİNİ REDDEDİYORUZ"

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, cami çıkışında tuhaf bir olayla karşılaştığını belirterek, "Artık öyle bir noktaya geldik ki, cami çıkışında biri çıkıp bana bir kat verir misin diyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil, şehircilik ilkeleri bakımından imar planı temel prensipleri bakımından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür ilave kat taleplerini reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

"YANLIŞ KARAR ALIYORSAK DEVLETİN YARGI MERCİLERİ VAR"

Konut ihtiyacı varsa, yeni yerleşim yeri alanları oluşturmak bizim görevimizdir diyen Vali Zorluoğlu, "Çevre yolu etrafında yeni yaşam ve konut alanları oluşturacağız. Bu alanlarla bu şehrin merkezinin sıkışmışlığını açmamız lazım. Bu da bizim görevimiz ve yapacağız ama tek tek parsel bazında sana 6, 7, 8 kat verdim diyerek bu şehre çok büyük kötülük yapmış oluruz. Bunu hiç kimse bizden beklemesin. Çok net bir şekilde ifade ediyorum. Her şeye rağmen yine de taleptir geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu işin uzman bakanlığıdır. Uzman arkadaşlar gelip bu konuyu konuşacağız. Bu taleplerin hukuka uygun, imar planlama ilkelerine uygun olup olmadığı, nasıl karşılanabileceği, nasıl karşılanamayacağını da beraber tartışacağız. Eğer bizim yaptığımız bir eksiklik varsa onu da tamamlayacağız ama burada sanki vatandaşın bir hakkı varmış da belediye bu hakkı vermiyor gibi algı külliyen uydurmadır. Zaten imar planında 5 kattır istenen, bunun üzerinde katlardır. Yani hakkı olmayan bir şeyi istiyor. Bunu altını çizerek belirtmek istiyorum. Herhangi bir mağduriyet oluşturulması söz konusu değildir. Bir bina 5 katta yapılır, 7 katta yapılır. Burada istenen talep haksız bir taleptir. Onun için biz buna karşı duracağız. Yanlış karar alıyorsak devletin yargı mercileri var. Yargı bizi haksız bulursa da hemen 30 gün içerisinde yargının kararırını yerine getiririz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme