VALİMİZİN HEYKELİNİ DİKERİZ

Geçmişte yerel yönetimlerin Van'ı Beşyol Meydanına mahkum ettiklerini ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (Van TSO) Necdet Takva, 'Bir kent meydanı olgusunu bizde artık geldiğimiz 21. Yüzyılda içselleştirelim. Böyle bir şeye ihtiyacımız var. Vali beye Van TSO olarak her zaman gereken desteği vereceğimizi ifade ettim. Hayırlı olsun ziyaretinde talep edip istediğimiz tek şey buydu. Sayın valimize bunu başardığı takdirde heykelini dikeceğimizi söyledik' dedi.

Rıdvan Can-Burhan Ergin

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun girişimleriyle Cumhuriyet Caddesi ile Müze Sokak arasında belirlenen 25 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek kent park projesine destek veren Van TSO Başkanı Necdet Takva, kentlerin kültürünü, tarihini, mimarisini ve yaşam şeklini en iyi yansıtan yerlerin kent meydanı olduğunu vurgulayarak, şehrin ortak alanı olduğunu söyledi.

"Kent meydanına ihtiyacımız var"

Geçmişten günümüze meydanların önemine değinen Takva, "Eğer bir şehirde meydan yoksa orası şehir değildir. Dünyada milattan önce kurulan şehirler bir meydanın etrafında şekillenmiştir. Her kentin mutlaka bir meydanı vardır ama maalesef bu Türkiye'de kentsel gelişim açısından ıskalanmış bir mesele olarak değerlendiriyorum. Özellikle Cumhuriyet sonrası kurulan kentler ne yazık ki bu konuda kentsel realite çerçevesinde kent olmanın ötesinde salt ticaretin olduğu alanlar olarak şekillenmişler. Dolayısıyla kent meydanı bir şehri şehir yapan en önemli kentsel mekânlardır. Bu işin gerçeğidir. Şehirlerde meydanlar olur, insanlar o meydanlarda bir araya gelerek, rahat nefes alırlar. Eskiden şehirlerle ilgili kararlar alınırken, insanlar o meydana toplanır orada bir kararlaşma olur. Herkesin uğradığı, temas ettiği bilimsel ve kentsel olgu içerisinde ele alınması gereken temel meselelerden bir tanesiydi. Buna ihtiyacımız var" dedi.

"Van'ı Beşyola mahkum ettiler"

Geçmişte yerel yönetimlerin Van'ı Beşyol Meydanına mahkum ettiklerini ifade eden Takva, "Geçmişte yerel yönetimler Beşyol Meydanının altını kazarak, oraya bir Yer altı Çarşısı kurmuşlar. İşte orada depremden önce Devlet Hastanesi, Defterdarlık, İl Sağlık Müdürlüğü binası vardı. Dolayısıyla Büyükşehir olmadan önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü de dahil bütün kamu kurumları Beşyol'da örgütlenmişti. Beşyol Meydanı neredeyse bir tapınma alanına dönüşmüştü. Bu doğru değil, siz herkesi bir alana, bir semte yoğunlaştıracak bir yaklaşımla hareket etmemelisiniz. Bütün her şeyi oraya sıkıştırıp, bir şekilde insanların mecburiyet alanı olarak değerlendirildi. Van'ı Beşyola mahkum ettiler. Valiliğe gidecekseniz Beşyola gideceksiniz, Defterdarlığa gidecekseniz Beşyola gideceksiniz. Nüfus Müdürlüğü'ne gidecekseniz Beşyola gideceksiniz. Alışverişe gideceksiniz Yer altı çarşısı veya çevresindeki dükkânlara gideceksiniz. Bu tamamıyla Beşyolu tıkıyordu. Van'ı yönetenlerin düşünmesi gerekiyor. Yer altı Çarşısı yapılan en hatalı projelerden bir tanesidir. Gün gelecek orası alt geçit olacak. Yazık değil mi? Dünyanın kaynağı, Van şehri gelişip büyümesi gerekirken, sırf moda olsun diye popülist bir yaklaşımla yer altı çarşısı kurmaya müsait bir şehir değil ki, senin üstünde yeril olmaz, yeni alan yaratamazsın, oraya da bir yer altı çarşısı oluşturursun" şeklinde konuştu.

"Vali beyin heykelini dikeriz"

Valilik binasının yıkılarak kent meydanı oluşturulması projesinin hayata geçmesi durumunda Vali Murat Zorluoğlu'nun heykelini dikeceklerini söyleyen Takva, "Sayın valimizi ziyaretimizde valilik binasının kendilerine yakışmadığını söyledik. Bu binanın yıkılıp, kente yakışır bir hükümet binası oluşturmasını istedik. Şu binayı buradan kaldırın. Bu bina Van'a yakışmıyor. Bu meydanı bir rahatlatın. Bir kent meydanı olgusunu bizde artık geldiğimiz 21. Yüzyılda içselleştirelim. Böyle bir şeye ihtiyacımız var. Vali beye Van TSO olarak her zaman gereken desteği vereceğimizi ifade ettim. Hayırlı olsun ziyaretinde talep edip istediğimiz tek şey buydu. Sayın valimize bunu başardığı takdirde heykelini dikeceğimizi söyledik. Vanlılar bunu unutmazlar. Sayın valimizde sanki Van'a gelmeden önce araştırma yapmış olmalı ki, bütün bu fikirlerimizi, konuşmalarımızı hmiş gibi dedi ki, kesinlikle doğru söylüyorsunuz bende aynı kanaatteyim. Kendisi mevcut binanın kaldırılıp, kent meydanı olacağını ifade etti. Vali beyin bu konuşması beni çok heyecanlandırdı. Benim hep hayalimde şık, modern tarzda tasarlanmış bir kent meydanı şeklinde insanların dinlenebileceği, toplanabileceği alan vardı. Zaten şuan Beşyol Meydanı insanların çekim alanı haline geldi. Van'ın şuan başka bir meydanı da yok. Şehir merkezine gelen her insan Beşyola uğruyor" dedi.

"Kent park projesinde mağduriyetler olmamalı"

Cumhuriyet Caddesi ile Müze Sokak arasında belirlenen 25 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek kent park projesinde esnafın ve mülk sahiplerinin mağdur olmaması gerektiğini belirten Takva, "Sayın valimiz, aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini yürütüyor. Van'a bir kent meydanı kazandırılacağını söyledi. Feqiye Teyran Parkının, Merkez Bankası Şubesi'ninde içinde olduğu yıkılan belediye hizmet binasının da içinde bulunduğu alanda onu biraz daha Ulu Camiyi de kapsayacak şekilde hem cami rekreasyon alanını da oluşturacak şekilde kent park projesinin hayata geçirileceğini açıkladı. Açıkçası oranın nasıl olacağı yönünde bir fikrim yok ama orada bir mağduriyet olabilme ihtimali var. Vali bey birkaç gün önce yaptığı açıklamada kimsenin mağdur olmayacağını vurguladı. Fakat o arka kısımlardaki insanların bir ticari yaşamı var. Vali beyin öncelikle ikna etmesi gereken, sürece dahil etmesi gereken kimseler orada mülkü olan muhataplardır. Ben onların mutlaka dinleneceğini düşünüyorum ve bekliyorum. Oradaki insanlar zaman zaman bize soruyor. Orada bir mağduriyet endişesi var. Kamu yararı gözetilerek, alınacak bir kararın bireysel hak, hukukun mutlaka önceleyen bir anlayışla olması gerekiyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak beklentimiz orada tek bir itirazın bile olmayacağı bir organizasyonun, bir mutluluğun, bir huzurun, bir sahiplenme duygusunun olması gerektiği yönündedir" ifadelerini kullandı.

"Sayın valimizin duyarlılığını biliyorum"

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun mağduriyet ortamı oluşturmayacağını dile getirdiğini belirten Takva, "Benim hem Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak, hem de ilimizin valisi olarak sayın Zorluoğlu'ndan, beklentim budur. Oradaki hiçbir dükkan sahibinin, hiçbir mülk sahibinin itiraz etmeyeceği bir uzlaşma zemini hepimizin önceliği olmalıdır. Oraya bir meydan yapılacaksa buna itiraz olmaz ama itiraz şu noktadadır. Oradaki insanların hak kayıplarının önlenmesi meselesidir. Malum bildiğiniz üzere önceki belediye yönetimiyle yıkılan belediye binasının altında bulunan pasaj için karşı karşıya kaldık. Ben bununda böyle olmasını istemem, orada bizim üyelerimiz var. Haklarını, menfaatlerini korumamız gereken insanlar var. Dolayısıyla bu şehirde bizim, valilik ve belediye de bizimse o zaman biz bize herkesin mutlu olacağı bir sonuç elde etmemiz gerekiyor. Yerel basınında meseleye bu çerçevede bakıp, hiçbir duygusal yaklaşım içerisinde olmadan, popülist yaklaşımlar içerisinde olmadan herkesin ittifak edeceği, altına imza atacağı bir çalışmanın kentin yararına olacağı ve emeği geçenlerinde heykelinin dikilebileceği bir sonuca hepimizi götürür. Aksi durum birçok tartışmayı beraberinde getirir. Farklı yaklaşımlar hepimizi üzer, insanların mağduriyetine yol açar. Kanaatimce bunlar görülmüştür. Sayın valimizin duyarlılığını ben biliyorum ama olası mağduriyetler durumunda tavrımızı net ortaya koyarız. Nihayetinde biz hiçbir üyemizin, hiçbir vatandaşımızın, esnafımızın, halkımızın mağdur olmasını istemeyiz. Biz üyemizin yanında olacağız ama kentimizin ortak menfaatleri konusunda da üyelerimizi mutlu edecek bir istişare, bir iletişim bizi de mutlu eder" şeklinde sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme