VAN'A YENİ HAKEM ORDUSU

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı bünyesinde Van İl Hakem Kurulu Başkanlığınca 4-5-6 Mart 2016 tarihlerinde Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda açılan Futbol Aday Hakem Kursuna büyük ilgi gösterildi.

Rıdvan Can

İl hakem Kurulu Başkanlığı tarafından açılan Futbol Aday Hakem Kursuna 213 Hakem adayı müracaat etti. Yapılan müracaat sonucunda Merkez Hakem Kurulu Talimatlarında belirtilen Aday Hakemliğe giriş şartları tutmayan 34 Hakem adayı mülakatlar sonucunda elenerek 179 Hakem adayı eğitimlere ve sınava girmeye hak kazandı.

Van İl Hakem Kurulu İl Eğitimcisi Yalçın Kılıçer tarafından verilen 2 günlük eğitim sonunda Aday Hakemlik yazılı sınavında 140 kursiyer başarılı olmuş ve 39 Aday Hakem sınavlarda başarısız olmuştur.

Sınavlarda başarılı olan 140 aday hakem kursun 3'ncü gününde Sanayi Futbol sahasında saha denemelerine tabi tutularak Futbol Hakem Adayı olmaya Hak kazandı.

Futbol Hakem Kursu'na yoğun ilgi

İl Hakem Kurulu Başkanı Sacit Solmaz, gazetemize aday hakemlik kursuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Van İl Hakem Kurulu Başkanlığınca açılan Futbol Aday Hakemliği kursuna toplamda 213 adayın müracaatı sonunda 72 kursiyerin elenmesi Van Hakemlik tarihinde bir ilk oldu. Daha önceleri açılan tüm kurslara katılımcı sayısı 80'i geçmezken, açtığımız Aday Hakem Kursunda 72 kursiyerin elenmesi kursa ilginin yoğunluğunu ve tarafımızca çok seçici davranıldığını ortaya koymuştur' dedi.

'Amacımız Van'da hakemliği iyi noktalara getirmek'

Solmaz, hakem kursuna olan yoğun ilgiden dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, 'Bu ilgiden dolayı çok mutluyuz. Ancak aynı zamanda da üzüntülüyüz. Nedeni ise ilimizde Amatör takım sayısının azlığından ve buna paralel olarak müsabaka sayısının az olması ve yeterli tesisin olmaması nedeniyle hakemlerimizin yetişmesi ve gelişmesi adına sıkıntılar yaşayacağımızı biliyoruz. Amacımız Van hakemliğini çok daha iyi yerlere taşımak. Birlik beraberliği sağlayarak kaliteli hakemler yetiştirmek. Ulusal ve Uluslar arası Hakem sayılarımızı çoğaltmak. Göreve geldiğimiz gün Van'da Hakemliğin bitme noktasına geldiğini, birçok sıkıntının olduğunu antrenman ve derslere katılımın az olduğunu gözlemledik ve akabinde Van İl Hakem Kurulu olarak ilkesel kararlar alarak bir düzenleme yaptık. Tüm müsabakaları ve hakemleri izlemeye başladık. İzlenimler sonucunda eksikleri, yanlışları ve hataları düzeltme yönünde çalışmalara başladık. Bunun neticesinde ortaya çıkan tabloda çok büyük gelişmeler elde edildiğini gördük ve olumlu söylemler aldık' şeklinde konuştu.

'Amacımız kaliteli hakem sayısını arttırmak'

Van İl Hakem Kurulu Başkanlığının bünyesinde bulunan hakem kadrosunun kaliteli, eğitimli ve düzgün kişilerden oluştuğunu belirten Solmaz, 'Göreve geldiğimiz günden sonra yaptığımız çalışmalar neticesinde Van Tarihinde ilk kez FİFA Plaj Hakemliği kategorisine ilimizden bir hakemimiz çıktı. Süper ligde ve PTT 1. Liginde müsabakalara çıkan üst klasman yardımcı hakemimiz bununla beraber 2'ci ve 3'cü Liglerde müsabakalara çıkan 5 ulusal hakemimiz ve 2 ulusal gözlemcimiz Bölgesel liglerde görev yapan 11 bölgesel hakem ve 2 bölgesel gözlemcimiz, 25 il hakemi 18 il gözlemcisi İle Türk Futboluna hizmet etmek. Burada asıl amacımız bu sayıların daha da artması bu yönde de çalışmalarımız devam ederken bunun yanı sıra ilimizdeki Futbol kulüplerine Futbol oyun kuralları ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenledik. Burada ki, amaç sporcu, antrenör ve idarecilere oyun kurallarında bilmedikleri veya yanlış bildikleri konuları anlatarak sonraki süreçlerde daha bilgili bir futbol ailesi oluşturmaya katkı sunmaktır' dedi.

'Kulüplere futbol oyun kuralları ile ilgili bilgiler aktardık'

Van İl Hakem Kurulu ve TFFHGD Van Şube Başkanlığı olarak futbol kulüplerine sezon başı talep ettikleri takdirde futbol oyun kuralları ile ilgili eğitim verebileceğimizi ifade ettiklerini de sözlerine ekleyen Solmaz, 'Ancak hiçbir kulübümüz bu konuda bizden bir talepte bulunmadı. Bizlerde ilimizde başlayan Play-off maçları öncesi Futbol kulüplerimize çağrıda bulunarak Futbol Oyun Kuralları ile ilgili Bilgilendirme toplantısı düzenlemek istediğimizi bildirerek katılmalarını talep ettik. Bilgilendirme toplantısına Van Büyükşehir Belediye spor Eş Başkanlarımız ve Takım Hocası, Elbakspor Başkanı ve Takım Hocası, Van Büyükşehir Belediye spor Kadın Futbol takımı ve Hocası, Yolspor Başkanı ve Takım Hocası, Edremit spor Başkanı ve Takım Hocası, DSİ spor Yöneticileri ve Takım Hocası, Erciş Gençlik Belediye spor Başkan ve Takım Hocaları ve çok sayıda sporcu, ayrıca TÜFAD, ASKF ve İl Tertip Komite Başkanları katılarak Futbol Oyun Kuralları ile ilgili bilgiler kendilerine aktarılmıştır. Aslında bu gibi eğitimler her sezon başı Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüğü, ASKF veya İl Tertip Komitesi Başkanlıklarınca Futbol kulüpleri spor taban birlikleri bir araya getirilerek organize edilip tarafımızdan oyun kuralları ile ilgili eğitimin verilmesi sağlanmalı. Futbolda Hakemlik olmazsa olmazdır. Hakemlerimiz hata yapabilir, sporcuların, antrenörlerin yaptığı gibi. Hata insana mahsustur. Ancak bu bilinmelidir ki, hakemlerimiz hiçbir takıma art niyetli bakmaz, yaklaşmaz ve değerlendirmez eleştiriye açığız. Ancak tahammüller sınırında ve kişilik haklarımıza dokunulmadığı sürece hakemlerimiz gördüğünü çalmaktadır ve bu yönde de kararlarını cesurca vereceklerdir. Biz bir aileyiz hatalar yine olacaktır. Futbolcu ve Hocalarımızın yaptığı gibi ama bizler yaptığımız eğitim ve çalışmalarda bu hataları en aza indirmeye gayret edeceğiz. Önemli olan karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayıştır' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme