Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri hizmete açıldı
Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu'nun katılımıyla hizmete açıldı.
Van'daki hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlama amacına yönelik kurulan iş yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu'nun da katıldığı törenle hizmete açıldı.
Van-Erciş karayolu üzerindeki ceza infaz kurumları kampüs alanındaki atölyelerin açılış törenine katılan Vali Zorluoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye'de son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşümden, ceza infaz sisteminin fazlaca pay aldığını söyledi.
Ülkemizdeki ceza infaz kurumlarının son dönemde, uluslararası standartları taşıyan, insan hakları anlamında hiçbir eksiği kalmayan kurumlar haline geldiğini vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Bugün Türkiye'de birçok ceza infaz kurumunda iş yurtları adı altında çok harika çalışmalar yapılıyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil aynı zamanda ıslah edici, cezaevindeki mahkûmlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var. Türkiye'nin neredeyse tamamındaki iş yurtlarında üretilen geniş yelpazedeki ürünler, düzenlenen fuarlarda hem sergileniyor hem de vatandaşın istifadesine sunuluyor. İş yurtlarında üretilmeyen hiçbir ürün kalmamış. Artık ihracat noktasına gelinmiş. Bugün burada fırın ve unlu mamuller atölyesini, tekstil ve hazır giyim atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açıyoruz. Şüphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçları karşılamak. Ama aynı zamanda piyasaya kısmen arz da yapılacak” dedi.
“Cezaevi kampüsünde semt polikliniğinin hizmete açılacak”
Kampüs alanında aynı zamanda bir de semt polikliniğinin hizmete açılacağını ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından işletileceğini kaydeden Vali Zorluoğlu, “Ceza infaz kurumu şehre uzak bir mesafede. Poliklinik sayesinde buradaki hükümlü ve tutuklu kişilerin rahatsızlanmaları halinde çok daha süratli müdahale etme imkânı olacak. Belki hastaneye sevk edilmeyi gerektirmeyecek, küçük nitelikteki vakalara da anında müdahale edilip, fazladan ulaşım sorunu da yaşanmamış olacak. Bu açılışlarımız hem ilimiz hem cezaevimiz hem de mahkûm ve tutuklularımız için hayırlı olsun. İnşallah yeni atölyeler ile burayı daha da geliştirir, mahkûm ve tutukluları, daha çok eğitim aldıkları, daha çok üretim yaptıkları yeni mekânlara hep birlikte kavuştururuz” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin ise, Van'da bulunan 5 ceza infaz kurumunda kalan hükümlü ve tutuklulara yönelik, yeniden suç işlemelerini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlülerin yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmak amaçlarını güttüklerini açıkladı. 2016 yılı kasım ayında hizmete giren Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün 365 dönüm arazi üzerine kurulu halde 4 ayrı ceza infaz kurumunu bünyesinde barındırdığını dile getiren Başsavcı Keskin, bu kurumlarda yaklaşık 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığını anlattı. Açık ceza infaz kurumlarının temel işlevlerinden söz eden Başsavcı Keskin, “Açık ceza infaz kurumlarımız, cezalarının infazı sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazırlanmaları, ceza infaz kurumlarında çeşitli eğitim programlarına dâhil edilmeleri, özellikle mesleki eğitim ve beceri kazanmaları, sağlıklı ve üretken bireyler olarak, üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarına imkân sunarak toplum ile bütünleşmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Van açık ceza infaz kurumu bir yıl önce 400 hükümlü kapasitesiyle hizmete açılmıştır. Kampus ceza infaz kurumlarının yemek, teknik destek, ısı merkezi gibi birçok ihtiyacı, Van Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Isı merkezine entegre 400 adet güneş paneli, 2 bin 500 tutuklu ve hükümlünün sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.
“20 hükümlünün çalışacağı unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılacak”
Açılışı gerçekleştirilen fırın ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün; fırıncılık, ekmek üretimi, unlu mamuller üretim alanlarında mesleki eğitim programlarına dâhil edileceğini kaydeden Başsavcı Keskin, “Unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılarak, öncelikle ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacı karşılanacak. Bir diğer tesis olan tekstil ve hazır giyim atölyesinde ise, makine, dikiş, depolama, pazarlama, paketleme işlerinde 30 hükümlü çalışacak ve mesleki eğitim alacak. Aynı zamanda nevresim takımı, delil torbası, iç çamaşırı ve sağlık sektörüne yönelik ameliyat önlüğü, bone, maske gibi tek kullanımlık ürünlerin de üretimi yine bu atölyede yapılacak. Karton bardak üretim atölyemizde de 6 hükümlüye iş ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandırılmasının yanı sıra, burada saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yapılacaktır. Bu yıl küçük çaplı olarak başladığımız tarım iş kolumuzda, 10 hükümlü çalışmış ve yaz döneminde sebze üretimi yapılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı olarak seracılık faaliyetleri yapılması planlanmaktadır. Son olarak açılışını yapacağımız, 3 milyon Lira yatırım ile hazırlanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Semt Polikliniğimiz, 9 farklı branşta uzman doktorlarıyla poliklinik hizmeti yanında 16 yatak kapasitesi ile hizmet verecektir” dedi.
Konuşmaların ardından iş yurdu atölyeleri, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın yaptığı dua eşliğinde, Vali Zorluoğlu ve beraberindeki protokol üyelerince kurdele kesimi yapılarak hizmete açıldı.
Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler, atölyeleri gezerek incelemelerde bulundu ve üretim yapan mahkumlardan ürünler hakkında bilgi aldı. Açılış törenine Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum amirleri, ceza infaz kurumları personeli ve hükümlüler katıldı.