Van Balığı Av Yasağı Yarın Başlıyor
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van Gölünün tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek balık türü olan Van balığı için 15 Nisanda av yasağının başlayacağını ve bunun üç ay boyunca devam edeceğini bildirdi.
Beraberinde Van Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammed Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Erciş İlçe Müdürü Cihat Çağrı ile Erciş Balıkbendi mevkiinde av yasağı öncesi incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürü Fevzi Altuner, Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü olan Van balığıyla ilgili av yasağının 15 Nisan 2015 tarihi itibarıyla başlayacağını söyledi. Av yasağının 15 Temmuz 2015 tarihine kadar devam edeceğini bildiren Altuner, Van Gölü'nde bulunan ve üreyen Van bağlının göl havzasında yaklaşık 14 bin aileye geçim kaynağını teşkil ettiğini, bu amaçla Van balığının gelecek nesillere devamının sağlamayı amaçladıklarını bildirdi. Van Balığının hem ekonomik, hem de besleme değeri olarak çok kıymetli bir balık olduğunu da anlatan Altuner, “Van balığında istifade eden aileler buradan yaklaşık 10 milyon dolarlık bir gelir elde ediyorlar. Bu gelir hem istihdam sağlıyor, hem de ekonomik olarak bir getiri sağlıyor. Van balığını koruyabilmemiz ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayabilmemiz amacıyla toplum olarak bu yasak dönemde öncelikle avlanmasına daha sonra pazarlanmasına, satılmasına engel olmamız gerekiyor. Toplum olarak buna destek verdiğimiz müddetçe biz Van balığının gelecek nesillere aktarabilir ve balık neslini koruyabiliriz” dedi.
“YASAK DÖNEMİ ÜÇ AY KESİNTİSİZ DEVAM EDECEK”
İl Müdürü Altuner, Van Valiliği koordinatörlüğünde konu ile ilgili diğer kurumlarla birlikte üç ay boyunca av yasağını ihlal eden birey veya kesimlerle mücadele edeceklerini de belirterek, “Mücadele etmek için bütün birimler hazırlıklarını yapmış durumdalar. Bunun için de 18 adet araç kiraladık. Bu kiralanan araçlar ve diğer birimlerin kullandığı araçlarla beraber bu hususta av yasağına uymayanlarla mücadele için kullanılacak. Balığın gölden, akarsudan çıkartılmaması ile ilgili ilk mücadeleye çok önem veriyoruz. Bu hususta tabi toplumun destek vermesi çok önem arz ediyor. Çünkü pazarda satılamayan veya müşteri ve pazar bulamayan bir balığın avlanması da mümkün olmayacak. Aslında bu iş bir bilinç işi. Van balığının bu dönemde yumurtalarını derelere bırakmak maksadıyla yoğun olarak göç etmektedir. Balık bu durumda son derece savunmasız ve avlanmaya karşı muhafazasız olduğu için insanımızın da bunu görmesi ve balık neslinin devamına imkan sağlaması gerekiyor. Bunun için de toplumda bu balığın öncelikle alınmamasını ve bu konuda bir hassasiyet oluşturarak av yasağına uymayanlarla ilgili bunların avının boşa çıkartacak şekilde davranmasını tavsiye ve ümit ediyoruz. Halkımızı bu konuda en azından irade koymaya çağırıyoruz. Şunu söylemek lazım. Şimdi av sadece bu dönemde illa ki, çayların içinde olacak, derelerini içinde olacak diye bir kaide yok. Bu dönemde Van balığı yumurtlamak için belli bir biyolojik olgunluğa geliyor ve rahminde yumurtasını bulunduruyor. Bu durumda olan bir balığı biz Van Gölü'nün içinde de avlasak da durum değişmez. Yani muhakkak biz çayın içinde veya Van Gölü'nün etrafında bulunan derelerini içinde avlanmayı terk edelim diye bir kaide yok. Gölün içinde de avlanmayı yarın itibarıyla kesmemiz lazım. Çünkü gebe ve yumurtlama olgunluğuna gelmiş bir balığı ister gölün içinde avlayalım ister derenin içinde avlayalım bu fark etmez. Gölün içinde avladığımız gebe bir hayvan da yumurtasını bırakmadan neslinin devam ettirmeden bir şekilde sudan çıkmış olacak ve ölmüş olacak bu büyük bir vebaldir. Yani toplumumuz özellikle neslin devamına ve gebe canlının bu konudaki durumunu merhamet göstererek korumaya yönelik ciddi bir hassasiyete sahip. Bu genelde toplumuzun her tabakasına yayılmış bir hassasiyet. Fakat buna uymayan istisnasız kesimlerde var. Tabi bununla ilgili hem cezai hem idari yaptırımlar uygulamak suretiyle sezon boyunca mücadelemiz devam edecek. Biz halkımızdan şunu istiyoruz. Bu dönem içinde hem Van'ımızın özellikle çok önemli bir değeri olan ve tatlı suya göç etmek suretiyle çok güzel bir görsel ziyafet şöleni de oluşturan bu endemik balığı gelecek nesillere hem görsel olarak, hem güzellik, hem de ekonomik değer olarak aktarabilme adına halkımızın toplumumuzun buna sahip çıkması lazım. Bu konuda hem hassasiyet bekliyoruz hem de irade koymalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
YASAK BAŞLIYOR
Altuner, av yasağını delmek niyetinde olanları da şimdiden uyararak, “Çünkü hem idari, hem de cezai yaptırım uygulayacağımızı şimdiden bilmelerinde fayda var. Buna niyet etmesinler. Bu yönü ile bugün başlayacak olan Van balığı üreme dönemi av yasağının tekrardan üç ay devam edeceği ve bu yasak döneminde Van balığının avlanmamasını, avlandıktan sonra satılmamasını ve tüketilmemesi ile ilgili bir dönemin başladığını, bu döneme de toplum olarak herkesin sahip çıkması gerektiğini kamuoyuna duyuruyoruz. Van balığı özellikle Van Gölü'nün çevresinde bulunan ve göle akan tatlı sulara üreme döneminde göç ederek yumurtasını bırakmak suretiyle çoğalır. Bu dereler genellikle Erciş ilçemiz ve Muradiye'de bulunmaktadır. Av yasağı göle kıyısı olan diğer ilçelerde de, Bitlis'e bağlı diğer ilçelerde de devam ediyor. Yasak oralarda da uygulanıyor. Çünkü Van Gölü bilindiği üzere sadece Van'a ait bir göl değil. Bitlis'in de sınırı olduğu, Bitlis'inde sahip çıktığı bir gölümüz. Dolayısıyla bu av yasağı konusu zaten Van-Bitlis Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülmektedir. Erciş ilçemizde bu konuda yapılan çalışmalara gelince yarın itibarıyla Erciş ilçemizdeki birimlerle birlikte hassasiyetle bu konudaki çalışmalara başlayacaklar. Yasak dönemi sonuna kadar hem balığın sudan çıkartılması ile ilgili yerinde müdahaleler de bulunacaklar. Diğer taraftan eğitimle ilgili olarak da Erciş İlçe Müdürlüğümüz görevlileri okullarda sezon öncesi bu konularda öğrencilerimizi bilinçlendirdiler” dedi.