VAN BALIĞI'NA SAYGI GÖSTERELİM
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yarının Anneler Günü olduğunu hatırlatarak, 'Bizim kültürümüzde, bizim inancımızda, bizim geleneklerimizde anneler kutsaldır.
Onun için biz Van Balığı göçüne de kutsal göç deriz. Nasıl ki bir anne yavrusuna zarar verilmesini istemiyorsa, nasıl ki bir anne yavrusunu korumak için kendi canını feda ediyorsa, Van Balığı da akıntıya karşı beslenmeden canını feda edercesine buraya geliyor, yumurtlamaya çalışıyor, üremeye çalışıyor. Anneler Günü nedeni ile İnci kefali annelere de saygı gösterelim” dedi.
Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan Van Balığı, Türkiye'nin en büyük gölünün tuzlu ve sodalı suyunda neslinin çoğalması için üreme döneminde tatlı su ağızlarına göç ediyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van balığının neslinin korunması amacıyla 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde uygulanan av yasağına uyulmasının, anne olan Van Balığı en büyük saygı ve hürmet olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mustafa Sarı, 'Van Balığı dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan endemik bir balık türü. Yaşamını Van Gölü'nün tuzlu, sodalı sularında geçiriyor ancak gölün suyu üremesine uygun olmadığı için ilkbahar aylarında büyük sürüler halinde akarsulara göç ediyor. Şu anda Van Balığının bu muhteşem göçüne şahitlik ediyoruz. Muradiye'deki bu Balık Bendi dediğimiz mevki, Van Balığı göçünün en güzel izlendiği noktalardan bir tanesi ancak Van Balığı bu muhteşem göçünü engelleyen bazı faktörler var. Bunların en başında kaçak ve yanlış avcılık var. Van Balığı yumurtlamak için dereye geldiğinde kaçak balıkçılar bu derelerden avlayarak bunu götürüp satmaya çalışıyorlar. Şimdi bizim kültürümüzde, ananemizde, gelenek ve göreneklerimizde, örfümüzde, dinimizde hiçbir şeyde üremek üzere olan bir hayvana zarar vermek yoktur. Dolayısıyla bunu yapan insanlar, bunu yapan arkadaşlarımız çok yanlış bir faaliyet yapmış oluyorlar. Van Balığı derelere gezmeye gelmemiş, üremek için, neslini devam ettirmek için gelmiştir. Eğer Van Balığı'nın nesline saygı gösterirsek, burada üreme şansı verirsek, önümüzdeki yıllarda daha çok fazla balığı bu derelerde görmüş olacağız' dedi.
“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE, BİZİM İNANCIMIZDA, BİZİM GELENEKLERİMİZDE ANNELER KUTSALDIR”
Yarının Anneler Günü olduğunu hatırlatan Sarı, 'Bizim kültürümüzde, bizim inancımızda, bizim geleneklerimizde anneler kutsaldır. Onun için biz Van Bağılı göçüne de 'kutsal göç' deriz, 'kutsal yolculuk' diyoruz çünkü Van Balığı buraya geliyor yumurta bırakıyor, yavrularını çıkarıyor ondan sonra tekrar göle geri dönüyor. İşte bu göç kutsal bir göçtür. Nasıl ki bir anne yavrusuna zarar verilmesini istemiyorsa, nasıl ki bir anne yavrusunu korumak için kendi canını feda ediyorsa, Van Balığı da akıntıya karşı, beslenmeden aç bir şekilde aynı diğer annelerde olduğu gibi canını feda edercesine buraya geliyor yumurtlamaya çalışıyor, üremeye çalışıyor. Diyoruz ki, cennet madem anaların ayakları altında, annelerin ayakları altında olan cennet sadece insanlara mı mahsus acaba? İnsan olan annelerimize saygı gösteriyoruz, peki Van Balığı annelere niye saygı göstermiyoruz? Van Gölü'nün çevresindeki tüm insanlarımıza buradan sesleniyorum, lütfen Van Balığı'na saygı gösterin. Anneler Günü'nü kutlarken bir anne olarak üremeye çalışan derelerimizdeki Van Balığı'na saygı gösterelim. Eğer Van Balığı'nın bu üreme göçüne saygı gösterirsek, önümüzdeki yıllarda bu balık daha da çoğalacak ve bu gölün çevresinde ekmek yiyen insanların sayısı artmış olacak. Eğer yavrumuzu korumak istiyorsak başkaların yavrularına saygı göstermemiz lazım. Bizim keyfimiz başkalarının acısı, başkalarının ızdırabı olmamalıdır. Bu vesileyle tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyorum ve Van Balığı annelerimize, en başta annelerimiz olmak üzere tüm kadınlarımızdan ve diğer insanlarımızdan saygı ve hürmet bekliyorum” şeklinde konuştu.
Vatandaşlar da Van Balığı'nın neslinin korunması gerektiğini belirterek, 'Yavrularını yaşatmak için yoğun bir mücadele veriyorlar. Onların da Anneler Günü kutlu olsun' dedi.
Van Balığı, göç sırasında suyun tersine doğru yüzerek karşılarına çıkan engelleri aşmak için verdikleri mücadeleyle eşsiz görüntüler oluşturuyor.