VAN BAROSU'NDA HUKUK KRİZİ!

Van Barosu'nun pazar günü yapacağı olağanüstü seçim kararına bir grup avukatlar İpekyolu İlçe Seçim Kurulu nezdinde itirazda bulundular. Seçim kararının hukuka aykırı bir şekilde alındığını söyleyen avukatlar, Yönetim Kurulunun böyle bir yetkisinin olmadığını söylediler.

Evren Doğruer

Van Barosu'nda sular durulmuyor. Ekim ayında yapılan olağan seçimlerin ardından başlayan, bir türlü çözülemeyen yönetim sorunu krize dönüştü. Geçtiğimiz aylarda ardı ardına gelen istifaların ardından pazar günü yapılacak olağanüstü seçim kararına bir grup avukat itiraz etti. Avukatlar Van Baro Başkanı Murat Timur ve yönetimin kanuna aykırı hareketlerden kaçınmaya ve Baroyu daha fazla yıpratmamaya davet etti.

SEÇİLEN 14 ÜYE İSTİFA ETTİ

25. Olağan Genel Kurul toplantısını ekim ayında tartışmalı şekilde yapan, Baro Başkanı, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve TBB Delegeleri seçiminin ardından Baro Başkanı seçilen Av. Murat Timur, yönetim kuruluna seçilen 4 avukatın seçilmesine itiraz etmesi üzerine bu kişilerin üyelikleri YSK tarafından düşürülmüştü. Üyelikleri düşen yönetim kurulu asil üyelerinin yerine gelen yedek üyeler de ilk toplantılarının ardından mevcut başkanla çalışmayacaklarını belirterek istifa etmişlerdi. İstifaların ardından Baro Başkan yardımcısı ve Saymanının istifaları Van Barosunda şok etkisi yaratmıştı. Hukukun hâkim olması gereken Van Barosu'nda seçim sonrası Yönetim Kurulundan 5 üye (toplamda 14 üye), Disiplin Kurulundan 8 üye, Denetleme Kurulundan 4 üye, TBB Delegelerinden 4 üye istifa etmişlerdi. Art arda yapılan ve gündemde bomba etkisi yaratan bu istifalardan sonra Van Barosu Yönetim Kurulu, boşalan üyelikler için seçim kararı alarak Genel Kurulu Olağanüstü toplantıya çağırdı. Pazar günü Van Adliyesi'nde sabah saat 09.00 da yapılacak ve 467 avukatın oy kullanağı seçimlere itiraz eden, Van Barosundan bir kısım avukat İpekyolu İlçe Seçim Başkanlığına itirazda bulundu.

YASAYA AYKIRI SEÇİM

Seçim kararının hukuka aykırı bir şekilde alındığını söyleyen avukatlar, Vansesi'ne yaptıkları açıklamalarda Yönetim Kurulunun böyle bir yetkisinin olmadığını belirterek şunları söylediler: “Yönetim Kurulu, istifaların ardından organların mevcut hukuki durumunu değerlendirip ve gerekirse seçim kararı alınması yönünde Genel Kurulu ancak Olağanüstü Toplantıya çağırabilir. Ancak seçim kararı alma yetkisi olmayan Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda yapılacak seçim kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Aynı şekilde seçimin yalnızca istifa eden üyelerin yerlerine yapılması da kanuni değildir. Çünkü tüm kurullarda zorunlu olarak bulunması gereken asil üye sayısı istifalardan sonra yedek üyelerle de doldurulamamıştır. Yani tüm organlar istifalar nedeniyle düşmüştür. Bir seçim yapılacaksa tüm organlar yönünden olması gerekir. Sadece boşalan üyelikler için seçim kararı alınmış olması kanuna aykırıdır. Kanunda açıkça sayısı 400'ü geçen barolarda genel kurulların görüşmelerini Cumartesi günü, seçimlerin pazar günü yapması emredilmektedir. Ancak alınan seçim kararında cumartesi günü (bugün) herhangi bir görüşmenin yapılmayacağı, yalnızca pazar günü için çağrı yapıldığı ifade edilmiştir. Yasaya aykırı nedenlerle hafta sonu yapılacak seçimin iptalini talep etmekteyiz. Bu şekilde yapılacak seçimin Van Barosu'nda yaşanan mevcut krizi daha da derinleştirecektir.”

BARO YIPRANIYOR

Van Baro Başkanı ve yönetimini kanuna aykırı hareketlerden kaçınmaya ve Baroyu daha fazla yıpratmamaya davet eden avukatlar, “Hukukun en önemli ayaklarından biri olan ve sivil toplum örgütü özelliği bulunan Van Barosu, Başkan ve yönetiminin Genel Kurulun iradesini hiçe sayarak, kendi yasasına aykırı şekilde olağanüstü seçim kararı almasının savunulacak hiçbir yanı yoktur. Van Baro Başkanını ve yönetimini kanuna aykırı hareketlerden kaçınmaya ve Baroyu daha fazla yıpratmamaya davet ediyoruz. Krizin kayyım mantığıyla değil Genel Kurulda diyalogla, tüm organlarda gerçekleştirilecek seçimle çözülmesi gerekmektedir. Söz konusu seçimin inat ve ısrarla bu haliyle yapılması durumunda, Baro Başkanlığı dahil tüm organların yeniden seçiminin yapılması için imza toplayarak Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağıracağız” dediler.

Bakmadan Geçme