Van Büyükşehir bir ilke daha imza atıyor

Van Büyükşehir Belediyesi 'Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi' projesi ile kadın alanında bir ilke daha imza atıyor. Merkez hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Neslihan Şedal, yaşamın her alanında kadın bilimi ve bilincini ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 'Bu merkezi Nagihan ve hakikat uğruna ömrünü adayan tüm direnen kadınlara ithaf ediyoruz' dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce kamuoyuyla paylaşılan 5 yıllık Kadın Stratejik Plan kapsamında, çalışmalarını kadın bakış açısıyla yürütmek ve kadın bilincini ortaya çıkarmak amacıyla kentte “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi” projesi ile kadın alanında bir ilke daha imza atıyor.

Kadın hareketlerinin çalışmaları yer alacak

Hazırlıkları devam eden merkez bünyesinde Türkiye Ortadoğu ve dünyada kadın örgütleri çalışmaları, kadın el yazması ve notları, resmi belgeler, mektuplar, yazışmalar ve fotoğrafların yanı sıra, kadın sanatçıların eserleri (roman, öykü, şiir, deneme yazıları) yer alacak. Merkezin çalışma alanlarının başında bölge sınırları içinde kaybolmaya yüz tutmuş kadın tarihi ve eserlerinin gün yüzüne çıkarılması ve korunması öncelenerek, yörenin geleneksel dokusu da yer alacak. Merkez ayrıca toplanacak eserleri korumaya alarak, bu belgelerin zaman içinde yok olup gitmesini engelleyebilmek için, özel bir çaba sarf ederek bir sonraki nesle devredilmesini hedefliyor.

Kadın bilgi ve deneyimleri paylaşılacak

Kadınların yaşama dair bilgi ve deneyimlerinin de paylaşılacağı merkezde; sosyal, kültürel etkinlikler ile kentin, yerel ve yöresel dokusu da ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Merkezde ayrıca toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaşamın her alanında, kadını hedef almasına karşı, kadın bilinci açığa çıkarmaya dönük çalışmalar yürütülecek.

‘Gücümüzü kadınlardan alıyoruz'

Göreve geldikleri ilk günden bu yana çalışmalarını kadın bakış açısıyla yürüttüklerini belirten Şedal, “Yaşamın her alanında kadın bilimi ve bilincini ortaya çıkarmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Tarihten günümüze, büyük emekler ile yaşamı ören kadınların yaratımları ve birikimlerinin, ortak bir hafıza merkezi oluşturmak amacıyla çıktığımız bu yolda gücümüzü kadınlardan alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; zihniyet yapımızı işgal eden dogmaları, bizi birbirimizden, yaşamdan ve toplumdan uzaklaştıran tuzakları görmediğimiz ve kendi özgür zihniyet yapımızı hep birlikte oluşturmadığımız müddetçe, karşıtımıza hizmet eder bir konumdan kurtulamayız. Bunun için düşünsel dünyamızı yeniden ele alıyor, eylem kılavuzlarımız olan; etik, estetik, ekonomi, ekoloji, demografya, politika, eğitim, tarih, sağlık başta olmak üzere yaşamın özünü kadın bakış açısıyla örüyoruz” diye konuştu

‘Nagihan ve tüm direnen kadınlara adıyoruz'

Kadın alanında yürütülen faaliyetlerin öneminin farkında olduklarını ifade eden Şedal, hazırlık aşamasında olan ve yapım çalışmalarının son süratle yürütüldüğü merkezin en kısa sürede açılacağını dile getirdi.

“Bu merkezi Nagihan ve hakikat uğruna ömrünü adayan tüm direnen kadınlara ithaf ediyoruz” diyen Şedal, şunları söyledi: “Biz kadınlar eliyle yaratılan özgürlükçü tarihe bağlıyız. Erkek egemenin yansıtmaya çalıştığı kof tarih bilincini yıkan bir kadın özgürlükçü tarih anlayışı var ve bu önümüzdeki yüzyıla da damga vuracaktır. Oluşturacağımız bu merkez, bu noktada önemli bir görev üstlenecektir. Bu bilinci gelecek kuşaklara aktarabilirsek zaten hedefimize ulaşmış olacağız. Şimdiden bütün kadınlara hayırlı olsun.”

Bakmadan Geçme