VAN'DA AKILLI MASKE TASARLANDI
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Zeve yerleşkesindeki Van Teknokent'te yer alan yerli teknoloji firması Teklink A.Ş. Ar-Ge birimi, koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tam koruma sağlayan yapay zeka teknolojisi ile geliştirilen akıllı dijital maske tasarladı. Teklink A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çalı, test amaçlı 50 adet üretilen akıllı maskenin seri üretimi için gerekli olan ürün testi onay sürecinin 2 ayda tamamlanacağı ve ağustos ayında tüketicilerle buluşacağını açıkladı. Çalış, 'Modüler yapısı sayesinde, az riskli olan alanlarda ihtiyaca göre parça parça da kullanılabilen, gerektiğinde N95 maske kısmı değiştirilen ağırlıklı sağlık kuruluşları, fabrikalar, maden ocakları vb. yüksek risk taşıyan alanlarda güvenle kullanılabilecek dünyada bu özellikleri ile tek ürün olan akıllı maskeyi piyasaya insanlığın hizmetine sürmeye hazırlanıyoruz' diye konuştu.
Hacı Yılmaz
Çin'den dünyaya hızla yayılan, can almaya devam eden koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken maske kullanımının önemi daha da arttı. Buna bağlı olarak çeşitli firmalar, maske ihtiyacına cevap vermek ve bu alanda gerek sağlık çalışanlarının gerekse toplumun ihtiyaçlarını göz önüne alarak tam koruma sağlayan, yapay zeka teknolojisi ile özel geliştirilen akıllı maske üzerinde çalışmaları başlattı.
AĞUSTOS AYINDA PİYASADA
Tuşba ilçesi Van YYÜ Zeve Yerleşkesinde faaliyetlerini yürüten Van Teknokent bünyesinde yer alan bilişim sektöründe her bakımdan güçlü bir kadrosu olan, telekomünikasyon alanında pazarı yönlendiren ve kurumsal kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri dağıtmayı hedefleyen, teknoloji firması Teklink A.Ş. Ar-Ge birimi yapay zeka ile geliştirilen koruyucu nano kumaş kullanılan akıllı maske tasarım çalışmalarını tamamladı. Firma test amaçlı 50 adet akıllı maske üretti. Seri üretim için marka patent başvurusunda bulunan Teklink A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çalış üretim için gerekli olan ürün testi yasal onay sürecinin 2 aylık bir zaman diliminde tamamlamış olacaklarını belirterek üretimle ilgili yasal süreçleri bitirildikten sonra seri üretime geçileceğini, maskelerin ağustos ayı içerisinde herkesin alabileceği fiyatla tüketiciyle buluşacağı bildirildi. Çalış, maskenin ürün filtreleri normal standart N95 filtrelerle değiştirilebilir olacağını kaydetti.
“AKILLI MASKE ÜRETMEYİ BAŞARDIK”
Van Teknokent bünyesinde yer alan teknoloji firması olarak bu alanda ihtiyacı görerek çalışma başlattıklarını söyleyen TEKLİNK A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çalış konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Dünyada yaşanan pandemiyle birlikte, gerek bilim insanlarının yaptığı açıklamalarıyla ve gerekse konunun uzmanlarının bilimsel verilere dayalı salgından korunma yöntemlerinde, günlük hayatımızda artık kullanımı zorunluluk haline gelen maskelerin COVID-19 salgınından korunmak için tek başına yeterli olmadığını bilmekteyiz. Bizler de Van Teknokent bünyesinde yer alan teknoloji firması olarak bu alanda ihtiyacı görerek, gerek korona salgınında ve buna benzer yüksek riskli acil durumlarda kullanılmak üzere Ar-Ge birimimizce yapay zeka teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz koruyucu akıllı maske (N95 maske, gözlük, gaz filtresi, ateş ölçer, ortam bakteri tespit edebilen akıllı sensörler, yapay zeka yazılımı ) üretmeyi başardık." dedi.
“İNSANLIĞIN HİZMETİNE SUNMAYA HAZIRLANIYORUZ”
Akıllı maskeyi piyasaya insanlığın hizmetine sürmeye hazırlandıklarını kaydeden Çalış, “Modüler bir yapıyla tasarlanan ve üç parçadan oluşan akıllı maskenin tamamen insan yüzünü kapatarak koruma sağlıyor. Aynı zamanda bünyesinde dijital ateş ölçer ve akıllı teknolojiler bulundurarak istenildiğinde oluşturduğu verileri yapay zeka yazılımı sayesinde ilgili kurum bilgisayarıyla iletişime geçerek aktaran, yine modüler yapısı sayesinde, az riskli olan alanlarda ihtiyaca göre parça parça da kullanılabilen, gerektiğinde N95 maske kısmı değiştirilen ağırlıkta sağlık kuruluşları, fabrikalar, maden ocakları vb yüksek risk taşıyan alanlarda güvenle kullanılabilecek dünyada bu özellikleri ile tek ürün olan akıllı maskeyi piyasaya insanlığın hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.
MASKENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Teklink A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çalış ürün testi onay sürecinin 2 ayda tamamlanacağı ve ağustos ayında tüketicilerle buluşacağı planlanan akıllı maskenin birçok özelliğinin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tüm sektörlerde kullanılabilir”
Buluş, farklı özellikleri içeren maske olup, tüm yüz hatlarını kapatmaktadır. Koruyucu dijital maske çeşitli özelliklere sahip bölümlerin bir araya getirilmesi ile oluşmuştur. Bunlar, gözleri yanları ile birlikte kapatan gözlük, alın kısmında yer alan dijital göstergeli bant, ağız ve burun bölgesini kapatan maske ve kafayı kapatan koruyucu kumaş bölümlerinden oluşmaktadır. Buluş, sağlık sektörü ve madencilik sektörü başta olmak üzere gerekli olan tüm sektörlerde kullanılabilir.
“Gözlük, ateş ölçer, gaz filtresi, ağız ve ortam bakterileri tespit edecek sensörler içerir”
Koruyucu dijital maske, modüler bir yapıya sahip olduğu için gerekli görüldüğü durumlarda ayrı parçalar halinde de kullanılabilir. Koruyucu dijital maske, N95 maske, gözlük, ateş ölçer, gaz filtresi, ağız ve ortam bakterileri tespit edecek sensörler içerir. N95 maske kısmı gerek duyulduğu zaman atıp yeni bir N95 maske ile değiştirilebilir.
“Bluetooth ile haberleşme imkanı sağlayacaktır”
Sağlık sektöründe, çeşitli salgın hastalık ve bulaşıcı hastalık tedavisinde kullanılan maske, bir yandan N95 maske ile ağız ve burnunu korurken diğer yandan gözünü koruyacak ve ateşini otomatik ya da manuel olarak ölçen sensörler sayesinde alın bölgesinde bulunan dijital ekran ile bilgilendirme yapma imkanı sağlayacaktır. Dışarıdan gelen gazları ölçme özelliği de çeşitli zararlı gazların tespitini sağlayacaktır. Koruyucu dijital maske alt kısmında bulunan bakteri tespit filtresi ve gaz tespit filtresi ile de, ağız ve ortamda bulunan bakterilerin tespitini yapabilecektir. Ayrıca bluetooth ile haberleşip otomatik olarak mobil uygulamalar ile haberleşme imkanı sağlayacaktır.
AKILLI MASKENİN AYRINTILARI
Maskenin modüler yapıya sahip koruyucu dijital özelliğe sahip olduğuna işaret eden Çelik, ayrıntıları da şöyle sıraladı:
Ateş ölçen ekrana sahip alın bandı: Sensörler sayesinde yoğun bakımda yada ameliyatta olan sağlık çalışanlarının ateşi yükselmesi durumunda ateşin dijital ekran sayesinde otomatik ya da manuel olarak ölçülmesini sağlayacak ekrandır. Ateş ölçen ekrana bağlı olan şerit bant isteğe bağlı olarak alın bölgesinde bant olarak kullanılabileceği gibi maske ile bir bütün olarak da kullanma imkanı sağlamaktadır. Alt kısmında bulunan tırnaklar sayesinde gözlüğe birleştirilebilir ya da ayrılabilir.
Kulak ateş ölçer sensörü: Kulak bölgesine yerleştirilen ısı sensörleri sayesinde ateşi yükselen sağlık çalışanı personel yada doktorların dijital ekrana bilgi göndermesi sağlanır.
Koruyucu nano kumaş: Nano teknolojisi sayesinde yüz maskesinin belirli noktalarına montajı sağlanarak kafa bölgesinin virüsten korumasını sağlayacaktır. İsteğe bağlı olarak sadece maske yada maske ve nano kumaş birlikte kullanılma şansına sahiptir.
Gaz ölçer ekran: Ortamda bulunan gazın oranını sensörler yardımı ile ikaz edildikten sonra ekrana bilgi vermesini sağlayacaktır.
Bakteri ölçer ekran: Ortamda bulunan bakterinin ekranda bilgi olarak aktarılmasını sağlayacaktır.
Koruyucu gözlük: Ferah yapısı ile isteğe bağlı olarak dijital ekran bandı ile ya da maske ile tümleşik olarak kullanılma özelliği olduğu gibi maliyet açısından ameliyatlarda sadece gözlük olarak da kullanılma şansına sahiptir. Yan kısımları tamamen kapalı haldedir.
Ağız içi bakteri testi: Maske içine yerleştirilmiş özel bir ekipman sayesinde ağızda oluşan bakterilerin tespit edilmesini sağlayacaktır.
Gaz tespit filtresi: Ortamda oluşan zehirli gazları içine çekerek zehirli gazları tespit edip alın bandındaki ekrana iletecektir.
Bakteri tespit filtresi: Ortamda bulunan bakterilerin tespitini yaparak alın bandındaki ekrana iletecektir.
N95 maske: Maske modüler yapıda olup isteğe bağlı olarak bağımsız isteğe başlı olarak tümleşik ekipmanlar ile modüler yapıda koruma sağlayacaktır.
Maskenin dijital maske görüntü okuma özelliğine sahip olacağını da ifade eden Çalış, “Maskenin 4 parçadan oluşması (maske, gözlük, alın bandı, Nano örtü) isteğe bağlı ayrı ayrı kullanılması isteğe bağlı bütün olarak çalışması ekonomik açıdan avantaj sağlamaktadır. Dijital maske birçok sensör ile geliştirilmeye açık bir maske projesidir. Örneğin nabız ölçme, tansiyon, şeker ölçme gibi vb özelliklerde eklenebilir. Dijital maske görüntü okuma özelliğine sahip olacaktır. Bluetooth özelliği sayesinde mobil telefonlar ve mobil uygulamalar ile maske arasında iletişim kurma imkanı sağlanabilecektir” dedi.
VANLILARDAN KUTLAMA
Buluş Van'da da heyecan ve mutluluk yarattı. Akıllı maske buluşunu gerçekleştiren firmanın Van'ın tanıtımına, imajına kaktı sağlayacağını kaydeden Vanlılar, Teklink A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çalış'ın şahsında emeği geçenleri kutladı.