Van'da Düzenlenen 'DAKAF 24' yoğun katılımla sona erdi

Van'ın ev sahipliğinde Van EXPO Fuar ve Kongre merkezinde düzenlenen Doğu Anadolu kariyer fuarı 2024 (DAKAF 24) ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle sona erdi.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen DAKAF'24, Tuşba, Akdamar, Van Gölü, Erek ve Oditoryum salonlarında alanında uzman kamu kurum ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenlerin gerçekleştirdikleri panellerin yanı sıra yarışmalar, seminerler, workshop, halk oyunları, konserler ile birlikte yaklaşık 60 sayıda etkinlik gerçekleştirildi. DAKAF'24 kapsamında “Savunma Sanayiinde Yetenek Yönetimi”, “Kariyerine Odaklan”, “Bilgi Teknolojileri Kurumu”, “ Sermaye Piyasası Kurulu Tanıtımı ve Kariyer İmkânları”, “Jandarma Kariyer Yönetimi”, “Gökyüzünde Kariyer”, “Sektör Kampüste: Milli Teknoloji Hamlesi”, “İletişim Başkanlığında Kariyer”, “Kariyerde Kamu Yönetimi”, “Sanal Mahkeme Etkinliği”, “Türksat Uyduları ve Uydu Teknolojileri”, “Şehirde Gençler”, “Erasmus Etkinliği”, “Animasyon-Kısa Film Seçkisi”, “Pilotluk Mesleğinde Kariyer”, “Sağlık ve Tıp Alanında Kariyer”, “Gelecek Uzayda”, Polislik Kariyer Olanakları”, “Afetlerle yaşamak”, “Van'ın Somut Olmayan Kültürel Mirası Savat” gibi çok sayıda panel gerçekleştirildi.



Yapılan paneller kapsamında Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Varol Dur ile birlikte “7 Bölge ve 7 Üniversite” başlıklı bir sunum gerçekleştirdiler. Panelde Dr. Varol Dur: burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve bu denli profesyonel bir fuar beklemediğini söyledi. Temel fonksiyonları olan işe yerleştirmeden bahseden İşkur Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur; “Bütün dünyadaki kamu kurumları, kamu istihdam programlarının en temel fonksiyonları bu işe yerleştirmeyi yapmak. Fakat biz İşkur olarak bunu bir adım öteye taşımaya çalışıyoruz. Sürekli insanlarımıza, işgücümüze nitelik kazandıracak programlar geliştiriyoruz. Bunu yaparken yapay zekâdan faydalanıyoruz, meslek danışmanlarımızın kabiliyetlerinden de faydalanıyoruz. Bir taraftan da bugün burada olmamızı sağlayan üniversite iş birlikleri gibi partnerlerimizin gücünden de faydalanıyoruz. Aslında ‘7 Bölge ve 7 Üniversite' programı için geldiğimiz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde biz burada gerçekten son derece etkileyici bir ortamla karşılaştık. Gerek Teknopark gerekse üniversitenin canlı ortamı ve burada Van İşkur İl Müdürlüğü'nün üniversiteyle yakın iş birliği neticesinde var olan çok verimli bir çalışma ortamı olduğunu gördük. Bu ‘7 Bölge ve 7 Üniversite' programı kapsamında bugün yapmış olduğumuz işi şöyle açıklayabiliriz. Ankara'da Savunma Sanayii Akademisi'yle birlikte yapıyor olduğumuz bölgelerde üniversite iş birlikleriyle temel hedefimiz bölge bazlı nitelikli iş gücünü karşılayabilecek programları işverenler için daha avantajlı ve işçiler açısından da daha öğretici şekilde gerçekleştirmek. Temelde başta teknoparklarda, teknokentlerde yerleşik şirketler olmak üzere ilgili nitelik gerektiren sektörlerde çalışan iş yerlerine dönük olarak bizim aktif program ismini verdiğimiz programları yükledik. Bu aktif programlar kapsamında eğitim programları düzenliyoruz.” ifadelerindi kullandı. Dr. Varol Dur, ‘7 Bölge ve 7 Üniversite' programıyla ilgili diğer bazı bilgilere değindikten sonra konuşmasını tamamladı.



‘7 Bölge ve 7 Üniversite' paneli kapsamında söz alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Geçtiğimiz hafta Türkiye İş Kurumu tarafından sunulmakta olan aktif işgücü hizmetleri kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile iş birliği içerisinde çok önemli bir protokole imza attıklarını ifade etti.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Geçtiğimiz günlerde Üniversitemiz ve Türkiye İş Kurumu tarafından mesleki eğitim kursları düzenlenmesi ve belirlenecek sektörlerde ve işyerlerinde ihtiyaç duyulan nitelikte işgücünün temin edilerek istihdamın artırılması amacıyla Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandığını hatırlatan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Bu program, DAKAF'24 kapsamında hem iş arayan gençler için çok kıymetli hem de bu eğitimleri verecek üniversitemiz akademisyenleri için çok kıymetli. Bunun yanı sıra burada fuarda stant açıp gençlerle yüz yüze görüşme fırsatı bulan firmalar için de çok önemlidir. Bu program, yalnızca Van ilini değil tüm bölgeyi, paydaş üniversitelerimizi ilgilendiren çok önemli bir program” dedi.

İmzalanan bu protokolle amaçlarının Türkiye İş Kurumu ile iş birliği yaparak Van Teknokent bünyesindeki ve bölgedeki işverenlerin iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitim modülleri düzenleyerek nitelikli çalışanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim modelini hayata geçirmek olduğunu ifade eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Mesleki eğitimlerle daha nitelikli, daha üretken ve alanında donanımlı bir iş gücü profili oluşturarak hem çalışma hayatına katkı sunulacak hem de geleceğin her bakımdan güçlü Türkiye'sine Türkiye Yüzyılına katkıda bulunmuş olacağız. Gençlerimizin istihdamının sağlanmasında çok önemli bir iş birliğini bu protokol çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile Türkiye İş Kurumu ile hayata geçirmiş olacağız. Hem üniversitemiz hem de gençlerimiz hem öğrencilerimiz için çok faydalı bir iş birliği olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Rektör Hamdullah Şevli, İşkur ile imzalanan protokol kapsamında hedeflerine etraflıca değindikten sonra, “Bu işbirliğinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından Türkiye'de 7 Üniversitede düzenlenmesi hedeflenen bu proje kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz ile iş birliği gerçekleştirmeyi tercih ettikleri, böyle bir fırsatı hem Van'ımızdaki hem bölgemizdeki gençlerimize sundukları ve DAKAF'24 için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan'a, ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş'e, bu projeyi yürüten Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Lütfihak Alpkan'a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca geçtiğimiz günlerde protokol için Van'a gelen, şimdi de fuara kapsamında panelimize katılıp bizzat gerekli bilgilendirme için gelen İşkur Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur'a teşekkür ederim” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Van İŞKUR Müdürü Ali Aslan'ın da panelist olduğu programda, ‘7 Bölge ve 7 Üniversite' kapsamında neler yapılabileceğine dair görüşler sunuldu. Panelistlerden İşkur Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur ve Van İşkur Müdürü Ali Aslan'a plaketleri takdim edildi.

Törende kapanış konuşması yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, yaklaşık 200 sektör temsilcisiyle, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek gençlerimizi bu değerli etkinlikte buluşturuyor olmanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Rektör Şevli programda, bir yılı aşkın süredir Yazılım Van, Tekno Van Projeleri kapsamında öğrencilerin eğitim almakta olduğunu ve bu eğitimleri tamamlayan öğrencilerin belgelerini takdim etmek ve DAKAF'24 kapanışını gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini ifade etti.

Öncelikle Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'na desteklerinden dolayı tüm Bakanlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına, sektör temsilcilerine, iş insanlarına ve fuarı dolduran öğrencilere teşekkür eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “İki gündür Van çok güzel bir etkinliğe sahne oldu. Gerek iş insanlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin gerek öğrencilerimizin gerek hocalarımızın, basın mensuplarının hepsinin ortak emek ve gayretiyle çok güzel, verimli, dolu dolu bir fuar oldu. Yaklaşık 60 etkinlik gerçekleştirdik bunun yanı sıra gerçekleştirdiğimiz çok sayıdaki yarışmada derece alan gençlerimize ödüller verdik. Sevgili öğrencilerimiz biz, sizler için yapacağız, yapmaya da devam edeceğiz. Ama yeter ki sizler çalışın, bu alanları doldurun. Biz, her zaman siz değerli öğrencilerimizi hayata hazırlayabilmek için seferberiz. Tüm Türkiye'nin sektör temsilcileri burada Van ili ve bölge üniversitelerinin öğrencileri için seferber oldu. Ve biz de yeteneği sadece büyükşehirlerdeki belli başlı üniversitelerde değil Van'daki, Hakkâri'deki öğrencide de bu potansiyeli ortaya çıkarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Yapılan tüm bu fuarlar, protokoller, paneller Van'ın ve bölgenin gençlerinin mesleki anlamda eğitimlerle daha nitelikli hale getirip onların istihdamını ve nitelikli iş gücü imkânına erişmelerini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu Kariyer Fuarı 2024 kapanış programında Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ortak girişimiyle; Van ilinin teknoloji girişimciliği alanında etkinliğinin ve görünürlüğünün arttırılması, öğrencilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri, girişimcilerin fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerine destek olmayı ve nitelikli Bilgi Teknolojileri Uzmanlarını yetiştirmeyi amaçlayan: Yazılım Van ve Tekno Van Projeleri kapsamında eğitim alan 40 kişiye ve finale kalan 10 iş fikri temsilcisine sertifika takdimi yapıldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin konuşmasının ardından Dr. Öğr. Ü. Emre Biçek ve Van Teknokent Müdürü Öğr. Gör. Yasemin Yetkin Yazılım Van, Tekno Van Projelerinin hedefleri, amaçları ve sonuçları hakkında genel bilgilendirmede bulundular.

Vansesi Haber

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme