Van'da hamam kültürü

Çok eski zamanlardan beri hamam kültürü Van'da hep var olmuştur. Hamamlar sosyalleşmenin, buluşmanın, sohbetin özel mekanlarıdır.

Mimari karakter olarak Roma dönemine uzanan Selçuklu Osmanlı dönemi Türk hamamları insanların özellikle yıkanma ve temizlenme ihtiyaçlarının daha ötesinde sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler olmuştur. 

 

Osmanlı Devleti döneminde hamamlara özel bir önem verilmiştir. Van Kalesi güneyindeki eski Van şehrinde Osmanlı döneminde 6 hamam bulunmaktaydı. 1915 Rus işgali ve Ermeni isyanında şehrin tüm yapılarıyla birlikte hamamlar da yakılıp yıkılmıştır.  Şehirden ve hamamlardan geriye kalıntıları kalmıştır.  

 

1918 Van'ın kurtuluşu ve Cumhuriyet sonrası yeniden kurulan şehir merkezinde Osmanlı mimarisiylei iki hamam yapılmıştır. Bunlar Türkoğlu, Hacı Kadri Saydan hamamlarıdır. Seferberlik sonrası 1930'lu yıllarda Osmanlı mimarisiyle yapılan Türkoğlu Hamamı Van Belediye başkanlarından Salih Türkoğlu tarafından Cumhuriyet Caddesi İş Bankası sokağında hizmete açılmıştır.

 

İkinci hamam Hacı Kadri Saydan hamamdır.  Siirt kökenli Vanlı Saydan ailesi tarafından 1940'lı yıllarda Tepebaşı bugünkü adıyla Vali Mithatbey Mahallesi Çavuşbaşı Sokağı girişinde eski devlet hastanesi karşısında ailenin büyüğü Hacı Kadri Saydan adına inşa edilmiştir. Türkoğlu hamamından büyük olan Saydan Hamamı inşasında ustalık yapan annemin ve babamın amcalarının oğlu, annemizle sütkardeşi olmasından dolayı Dayı dediğimiz muhacirlik döneminde Irak Kerkük doğan rahmetli Mecit Balak (Mecit Hoca/Usta)'tan hamamın yapım öyküsünü dinlemiştim. Hamzapaşaoğlu ailesi tarafından Dere Mahallesi Cumhuriyet İlkokulu karşında bir hamam daha bulunmaktaydı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme