Van'da hastalar ellerinde kağıtlarla sıra bekleme çilesinden kurtuldu
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Dijital Hastane Seviye-6 (HIMSS EMRAM STAGE 6) kriterlerini yerine getirerek, 'Türkiye'nin en büyük dijital hastaneleri' arasına girdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ümit Haluk İlikleden, hastaların ellerinde kağıtlarla sıra bekleme çilesinden kurtulduğunu söyledi.
HIMSS Avrupa işbirliğiyle yürütülen ‘dijital' ve ‘kağıtsız' hastane sertifikasyon çalışmalarına bir süre önce başlayan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dijital Hastane Seviye-6 kriterlerini yerine getirerek, ‘Türkiye'nin en büyük dijital hastanesi' unvanına sahip oldu. VEAH'da, bundan sonra hasta işlemlerinin mobil ortama taşınmasıyla, bilgiye her yerden her an erişim, doğru hasta-doğru ilaç eşleştirmesi, hastaya ayrılan vaktin artması ve bakım hizmetlerinin kalitesinde artış imkanı tanınırken medikal hataların azalması sağlanacak.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ümit Haluk İlikleden, uluslararası ölçekte akreditasyon sağlayan Dijital Hastane Seviye-6 çalışmalarını pilot uygulama için dahiliye servisinde başlatıldığını belirtti. Hastane Başhekimi İliklerden, "Sağlık hizmetleri günümüzde bilişim teknolojisiyle iç içe çalışmaktadır. Ülkemizdeki sağlık dönüşümle tüm sağlık hizmetlerinde bilişime, bilişimsel altyapıyı ve bilişimsel arşivlenmeyi ciddi bir şekilde kullanma hedefindeyiz. Bu anlamda Sağlık Bakanlığımızın bir Avrupa kurulu olan sertifikasyon programı dahilinde HİMSS gruplarıyla yaptığı protokol çerçevesinde HIMSS Stage 6 akreditasyon belgesini almak için başvuruda bulunduk" dedi.
"4 ilçe devlet hastanemiz de bu sertifikasyon programına başvurdu"
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanı sıra, 4 ilçe devlet hastanesinin de Dijital Hastane Seviye-6 sertifikasyon programına başvurduğunu ifade eden İliklerden, "Dün itibariyle yapılan kontrollerde VEAH olarak, Türkiye'nin en büyük HIMSS Stage 6 belgesini almış en büyük hastanesi olduk. Bu hizmet sağlık hastaların tüm bilgilerini arşivleyerek, bu çalışmaların yapılmasında hızlı, etkin, konforlu, daha sağlıklı, daha kaliteli bir hizmet vermeyi hedeflemektedir" diye konuştu.
"Hastalar ellerinde kağıtlarla sıra bekleme çilesinden kurtuldu"
Uygulama sayesinde hastaların ellerinde kağıtlarla koridorlarda sıra bekleme çilesinden kurtulduğunu söyleyen İliklerden, "Dijital hastanecilik hedeflerinde HIMSS Stage 6 ve HIMSS Stage 7 en üst seviyelerdir. Biz HIMSS Stage 6 başvurusu yaparak sertifikasyon programının şartları olan bir pilot serviste bu bilişimsel hizmetleri sağlayabilmek üzerine yoğunlaştık. Dahiliye kliniğimizi seçerek, dahiliye kliğinde yatan tüm hastaların tetkiklerini sistem üzerine aktarmasını sağladık. Dahiliye kliniğimizde yatan bir hasta EKG kağıdının bile sistemden taratıldığı, akciğer, tomografi filmlerinin sistemle entegre edilerek doktorumuzun bilgisayar ekranına düştüğü, hastaların ise ellerinde kağıtlarla hastane koridorlarında, sıralar ve koruklar bekleyerek arşivlere sahip olmalarını engelleyerek bir pilot servisimizde bu dijital işlemlerini gerçekleştirdik. Bu anlamda VEAH olarak Türkiye'nin en büyük dijital hastanesi çalışmalarında bize destek olan tüm ekibimize ve Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur'a teşekkür ederim" dedi.
"Bunu başardığımız için çok mutluyuz"
HIMSS Stage 6 sertifikasyonu ile tıbbi dokümantasyon işlemlerin dijital ortamda depolama kolaylığı sağladığını dile getiren Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Meryem Özdemir ise "Hastanemizde sağlıkta kaliteyi artırmak ve hasta güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığımız HIMSS projesinde Stage 6 unvanını aldık. Maksadımız hastanın güvenliğini sağlamak, tıbbi dokümantasyon dijital ortamda depolamak ve hasta takibini kolaylaştırmak, aynı zamanda da sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda kendilerini güvende hissedecek bir ortam sağlamaktı. Bunu başardığımız için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.
HIMSS Stage 7 sertifikasyon çalışmalarına da başladıklarına dikkat çeken Merkezi Bilgi İşlem Yazılım Sorumlusu Davut Başkara, "HIMSS Stage 6 çalışması kapsamında öncelikle excel olan hastane bilgi yönetim sistemimizi web tabana çevirdikten sonra klinik karar destek sistemini geliştirdik. Daha sonra Stage 7 çalışması doğrultusunda HIMSS ekibinin önerileriyle klinik karar destek sistemini geliştirerek, bunun yanında yoğum bakım karar destek sistemi doğrultusunda çalışmalarımızı bitireceğiz" ifadelerini kullandı.