VAN'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANIYOR

Kentsel dönüşüm yasasına Van ile ilgili eklenen geçici ek madde sonrası özellikle İpekyolu, Tuşba ilçelerinde 2011 depreminde yıkılan sitelerin yerine yenileri yükseliyor. İnşaat sektöründe yaşanan hareketlenme iş dünyasında umut ve heyecan yaratıyor.

Hacı Yılmaz

Gazetemizin yoğun çabası sonrası mayıs ayında Meclis'te Van Milletvekillerinin çabalarıyla torba yasaya eklenerek kabul edilen 2011 Van depreminde orta hasarlı veya ağır hasarlı olarak tespit edilerek yıkılan riskli yapı olarak kabul edilerek 6306 sayılı Kanuna geçici madde eklenerek kentsel dönüşümden yararlanmasının önünün açılması sonrası Van'da inşaat sektöründe büyük bir hareketlilik yaşanıyor. İpekyolu Belediyesi'ne başvuran 64 bina-arsa sahibinin ruhsat aldığı ve kentsel dönüşümden yararlandığı öğrenildi. İkinisan Caddesi ve diğer mahallelerde başlayan çok sayıda site inşaatı ilin ekonomisine büyük katkı sağlarken vatandaşlar arasında da memnuniyet yaratıyor.

Yasadan yararlanan çok sayıda site-yapı sahibi müteahhitlerle anlaşarak veya kendi aralarında kooperatif kurarak binalarını yeniden yapmaya başladılar. Bazı sitelerin tamamlanarak yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor.

“Kredi ve muafiyetler verilerek desteklenmiştir”

Kentsel dönüşümün, fiziksel mekânın dönüşümünün yanı sıra, yerel-ekonomik kalkınma, tarihi ve kültürel mirasın ve doğal çevrenin korunması, zarar azaltma ve risk yönetiminin sağlanması vb. ilkeler çerçevesinde kapsamlı ve bütünleşik bir yaklaşımla ele alınması gereken bir konu olduğunu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 16.05.2012 tarihinde yasalaştığını söyleyen Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci yasadan yararlanmak isteyen vatandaşların ilgili belediyelere başvurması gerektiğini belirtti. Semerci,” İlimizde meydana gelen 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılı depremlerinden sonra AFAD tarafından yıktırılan binaların 23 Nisan 2015 Tarihli ve 29335 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 6645 kanun numaralı ‘İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' un geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrası ile ‘Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremlerden dolayı hasar gören ve7269 sayılı Kanuna göre orta hasarlı veya ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak kabul edilmiştir ve bu yapılar hakkında bu Kanun uyarınca işlem yapılacaktır' maddesi gereğince İlimizde binasına ağır ve orta hasar verilen yapılar kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yeniden yapılabilmesi için kredi ve muafiyetler verilerek desteklenmiştir. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız Afet il Müdürlüğünden aldıkları ağır hasarlı yazısı ile ilgili belediyelere, tapu ve noterlere başvuruda bulanabilir” dedi.

“İkinisan Caddesi'nde inşaatlar yükseliyor”

TBMM'de kabul edilen önergeyle deprem sonrası orta hasarlı ve ağır hasarlı (yıkılmış veya yıkılmamış) tespiti yapılan riskli bina sahipleri kentsel dönüşümden yararlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda İkinisan Caddesi'nde birçok vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yapmaya başladı.

“Kentsel dönüşüm sektörün önünü açtı”

İkinisan Caddesi'nde depremde hasar görerek yıkılan Diba Apartmanı sakinleri de kentsel dönüşümden yararlandı. Site sakinleriyle kat ve dükkan karşılığı anlaşan Müteahhit Fevzi Çeliktaş, “İkinisan Caddesi'nde şuan eski Diba Apartmanın yerine yeni modern bir site yapıyoruz. Maliklerle kat ve dükkan karşılığı anlaştık. Kentsel dönüşümden de yararlanıyoruz. Van'da depremde yıkılan binalar da 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına dahil edildi. Bundan dolayı ilimizde inşaat sektöründe ciddi bir hareketlenme var. Kentsel dönüşüm sektörün önünü açtı. Çok da yararlı oldu. Van'da son zamanlarda yapılan inşaatların çoğu deprem yönetmeliğine göre yapılıyor. Deprem yönetmeliğinde eskiden Van'da radye temeller arasında 27 santim bir aralık vardı. Şuan 10-12 santim arası oldu. Demir döşeme statiği tamamen zemin etkisine göre yapılıyor. Bunun yanı sıra binalar İmar durumundaki kat sayısına göre yapılıyor” dedi.

“Bütün arsaların yerine yeni, modern konutlar yapılacak”

Kentsel dönüşüme değinen Çeliktaş, “ Kentsel dönüşüm ile noter resmi harçları almıyor. Tapu birer defaya mahsus olmak üzere işte tevhit, ihraz, ifraz, satış olsun bunlardan para almıyor. VASKİ ise yalnızca bağlantı ücretlerini alıyor, imar harçlarını almıyor. Bazı ödemeler alınıyor, bazıları alınmıyor. Kentsel dönüşlümün çok büyük bir katkısı var. Buda ilimizin ekonomisine yansıyor. Diba'da daha önce 20 daire vardı. Yerine 36 daire yapıyoruz. Bina altında 4 tane dükkân yapıyoruz. Daireler brüt 190 metrekare net 148 metrekare, 3+1 şeklinde olacak. Sözleşmede teslim süremiz iki yıl fakat biz bunu daha erken teslim etmeyi planlıyoruz. Hava şartları ne kadar elverişli olursa iş teslim tarihi de o kadar erken olacak. Konut sahiplerine sürpriz yapmak istiyoruz. Van'ın en güzel caddelerinden bir tanesi İkinisan Caddesi'dir. Arsa bedeli yüksek olan burada ciddi hareketlilik var. Yeni binalar ile İkinisan daha büyük bir değer kazanacak. Van'da yıkılan binaların arsalarının tamamının yerine yeni, modern konutlar yapılacak. Burası müteahhitlerin gözde yeridir. Bazı site sakinleri arsalarına göre anlaştıkları müteahhit arkadaşlarımıza 50- 75 bin lira arsında para, dükkanları verebilmektedirler ” ifadelerini kullandı.

“Yapılan yeni binaların kaliteli olması lazım”

Yeni yapılan konutların değerinin yükseleceğini söyleyen Çeliktaş ,”İkinisan'da emlak değeri de yüksektir. İleride daha da yükselecektir. Çünkü herkesin oturmak istediği şehre yakın elit bir yerdir. Beton dökmeye başladık. Yapılan yeni binalar kaliteli olması lazım. Bütün malzemeleri ismi birinci sınıf olanlardan kullanacağım. Ama birinci sınıfında birinci sınıfı var. Her şey ultra lüks deniliyor ama aslında öyle değil. İkinisan Caddesi'nde 250 bin TL'ye de daire var 500 bin TL'ye de daire var. Bu malzeme, inşaat işçiliği ve mimarisine bağlıdır. Burada satışlarımız metrekare üzerinedir. Metre karesi 1.500 TL'dir. İnşaat bittiğinde de konutların fiyatı 320-350 bin TL arasında değişebilir. Yaptığımız bina çok farklıdır. Altı komple otoparktır. Her dairenin otoparkı olacak. Ayrıca 6 tane misafir otoparkı yer alacak. Bütün boş yerleri yeşil alan olarak değerlendireceğiz. Sitemizin sondajı, jeneratörü de olacak. Site sakinlerinin ortak giderlerini karşılamak için kendilerine ait 100 metrekare bir dükkan mevcut olacak. Biz yüzde 10, yüzde 15 kar imajı ile bina yapacağız” şeklinde konuştu.

“Vanlılar şimdi yatırım yapmak istiyorlar”

Şehirdeki inşaat görüntülerinin heyecan verici olduğunu söyleyen Çeliktaş, “İkinisan Caddesi'nde şuana kadar Diba, Kupik, Birlik, Öz-Ok gibi 10'a yakın site arsasında inşaat çalışması başlamış durumda. Hafriyat yapan ekipler, çalışan makineler, beton santralleri, inşaat sektörüne hizmet veren ustalar işçiler inşaatlarda çalışıyor. İnşaat demek iş, aş, ekonomi demektir. Bu arada seçimlerin geride kalması, insanların önünü görebilme imkanı bulması ve istikrar sağlanması inşaat sektörüne olumlu yansıdı. Huzur, istikrar bütün sektörleri çok yakından etkiliyor. Mesela düne kadar Van'dan gitmeyi düşünen Vanlılar şimdi yatırım yapmak istiyorlar. Van çok iyi yerlere gelecek” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme