Van'da tandır geleneği

Asırlardır süre gelen tandır kültürümüz, dar gelirli ve külfetli ailelerin olmazsa olmazıdır, tandır ekmeğimiz. S

sırlardır süre gelen tandır kültürümüz, dar gelirli ve külfetli ailelerin olmazsa olmazıdır, tandır ekmeğimiz. Sabah namazında veya gece öncelikle elenen un hamur yapılması için hazırlanır. Hamur mayalanarak, günlük yâda haftalık ekmek için, hazır edilir. Hazırlanmış hamur, Tandır yastığı ( RAFATA), tandırı olan her evin olmazsa olmazıdır. Hazır hale gelen mayalanmış ekmek hamuru kündeler (Hamur topağı)halinde yapılarak önce merdanden geçer daha sonra elle iyice açılarak bu yastığın üzerine serilir. Tandır yanmış, köz haline gelmiştir. Ekmekler sırayla tandıra dizilir, pişmesi saniyeler alır. Saniyeler içinde pişirilen ekmek tandırın verdiği sıcaklığı, közü kanıtlar.

Tandırın başında ekmek pişirilince en az iki yada üç kişi olur,emek gerektirir..Bir kişi küntleri merdane yardımı ile açar,diğeri yufka haline getirerek tandıra vurur.Zahmetle yoğurulan hamur evlerin kilerine dizilir.Komşu,komşuya yardım eder,sırayla yanan tandırda ekmekleri pişirir,ardından yanan tandıra yazdan hazırlanıp tutulan tuzlu balık veya taze balık dizilir.

Yanan tandırda o gün mutlaka ya ayran aşı balık veya patates pişirilir.

Hele ki tandırda çömleğin içindeki bulgur şilesinin tadına doyum olmaz.

Pişirilen ekmeğin ardından kalan köze patatesler koyulur. Mis gibi kokusu tandır başında ekmek pişiren emekçinin çayına katık olur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme