Van'da uluslararası bir kongre düzenlendi…

10-14 Mayıs 2017 tarihinde Van Elite World Hotels'de çok katılımlı uluslararası bir kongre düzenlendi.

10-14 Mayıs 2017 tarihinde Van Elite World Hotels'de çok katılımlı uluslararası bir kongre düzenlendi. Kongreye yurt dışından (kırk altı) ve yurt içinden (elli sekiz) bilim insanı katıldı. İslâm âleminin farklı yerlerinden katılanların çoğunluğunu Arap coğrafyasından gelenler oluşturmakta, bu ülkelerin başında da Irak, Suriye, Mısır, Tunus ve Yemen gelmektedir. Bununla beraber Hindistan, Kırgızistan, Kazakistan, Çin, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Ukranya, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Balkanlardan katılan araştırmacılar mevcuttu.

"21. Yüzyılda İslam Dünyasına Stratejik Bakış Uluslarası Kongresi: Fırsatlar, İmkânlar, Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" adlı kongrede tamda adına uygun olarak, İslâm Âlemi'nin sorunları farklı açılardan ele alınarak irdelendi. Salonlarda sunulan her bir bildiri, günümüz İslâm coğrafyasındaki bir ya da birçok yaraya parmak basıyordu. Sorunların tespiti, yapılan yanlışlıklar, Müslümanların birbirlerinin anlayamamanın sebepleri ve bunlara çözüm önerileri bilimsel metotlarla izah edildi.

Belki bu sunumların en güzel yönlerinden biri de, yapılan sunumlar üzerindeki tartışmalardı. Adeta bir fikir teâtisi veya Osmanlı münâzara ilminde söylenen bir ifade ile mübâdele-i efkârdan bârikâ-i hakikat tevellüt eder. Yani, fikirlerin çatışmasından gerçekler ortaya çıkar, ifadesine uygun olarak yapılan bir kongre oldu.

Dört farklı dilde yapılan sunumlarla, kongre, bilimsel bir şölene dönüştü. Bazı bildirilerde araştırmacılar, İslâm Dünyasına bakışı tarihî bir süreç çerçevesinde değerlendirirken, diğer birtakım araştırmacılar da, XXI. yüzyılda yapılması gereken çalışmaların nicelik ve niteliği üzerinde durdu. Öte yandan XX. yüzyıl İslâm âlemi entelektüelleri tarafından sunulan öneriler ve çözüm yolları da gündeme getirildi. Ayrıca İslâm Dünyasında farklı coğrafyalardaki sıkıntılar, başta Filistin, Suriye, Irak, Yemen, Mısır, Arakan, Balkanlar ve benzeri yerlerin problemleri bilim insanları tarafından bu kongrede tartışıldı.

Anadolu'nun mütevazi bir şehri olan Van'da yapılan böyle bir kongre, İslâm Dünyasının sorunlarına bir çözüm getirecek mi? Belki söz konusu sorunların çözümünde bir kuvvet ve kudreti olmayabilir, ancak bu kongrenin manası bilim insanları tarafından İslâm aleminin sorunlarına bir projektör tutma manasını taşımaktadır. Sorunların çözümünde etkin olan idareci ve siyaset adamlarının yollarını aydınlatmaktır.

Kongre sonrası, yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanlarına Van ve çevresi gezdirilerek bölge tanıtıldı. Ayrıca, yurt dışından gelen misafirlere Arapça, İngilizce ve Rusça tercümanlar aracılığıyla Van'ın tarihi, Ermenilerce Van'da yapılan katliamlar ve Ahlat'ta bölgenin siyasî ve kültürel tarihî hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Özellikle Türklerin XI. yüzyılda bölgeye gelişi ve XX. yüzyılın başında Van'daki Ermeni katliamları hakkında doğru bilgilendirmenin önemi yabancı misafirler tarafından ifade edildi.

Kongrenin sonuç bildirgesi de aynı şekilde 4 dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça) okundu.

Düzenleme kurulundan beklenti ise, sunulan bildirilerin bir an önce toparlanması ve yayınlamasıdır. Bu kongrenin düzenlenmesinde en önemli pay şüphesiz Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ındır. Ayrıca kongrenin düzenli bir şekilde yürütülmesinde, başta Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ olmak üzere kurulun diğer üyelerinin de hissesi büyüktür.

Bakmadan Geçme