VAN'DA UMUMİ TUVALET SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

Nüfusu 1 milyon 300 bini aşan Van'ın şehir merkezi ve Van Gölü sahillerinde umumi tuvalet sorunu yaşanıyor. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine çağrıda bulunan vatandaşlar, insan yoğunluğunun yaşandığı şehir merkezi ve sahillerde umumi tuvaletlerin yapılmasını istediler.

Burhan Ergin

Van'ın merkez ve en büyük ilçesi İpekyolu'nun yanı sıra Tuşba, Edremit, Gevaş ilçelerinin Van Gölü sahillerinde yeteri kadar umumi tuvalet bulunmaması çeşitli sorunlara neden oluyor. Öte taraftan kente daha fazla yerli ve yabancı turist çekmek için çağrılar yapılırken, turizmin temel gereksinimlerinden umumi tuvalet eksikliğinin giderilmemiş olması da tezat oluşturuyor.

"Modern, temiz bakımlı umumi tuvalet yapılmasını istiyoruz"

Şehir merkezinde ve yaz aylarında sahillerde modern temiz umumi tuvalet yapılması için çalışma başlatılmasını isteyen vatandaşlar "Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, çevre illerden ve ilçelerden gelen insanlarla birlikte yoğun insan sirkülâsyonu yaşanan şehir merkezi ile yaz aylarında insanların akın ettiği sahillerde umumi tuvalet eksikliği sağlık ve çevre sorunudur. Çarşıya çıkan, sahile giden kadın, çocuk yaşlı hasta olan var. Bu insanlar temel ihtiyacı karşılamak amacıyla umumi tuvalet bulamıyor. Tüm toplumlarda, çağdaş şehirlerde umumi tuvalet yapmak eski bir gelenek ve kamu görevdir. Van da bu konuda ciddi eksiklik var. Modern, temiz bakımlı umumi tuvalet yapılmasını istiyoruz" dediler.

"Umumi tuvalet temel ve medeni ihtiyaçtır"

Büyükşehir olan Van'da 2020 yılında şehir merkezi ve sahillerde tuvalet sıkıntısı yaşanması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Soruna çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar belediye hizmetlerinde önce umumi tuvalet, park, yürümeye uygun kaldırımlar, yollar, ağaçlandırma gibi temel ve medeni ihtiyaçlara öncelik verilmesi gerektiğini belirttiler. Ailelerin özellikle kadın ve yaşlıların çarşı pazarda, göle girmek, piknik yapmak isteyen insanların gittikleri yerlerde tuvalet sorunu yaşandığını belirten vatandaşlar tuvalet sorunun çözülmesini istiyorlar.

"Van'ın her yerinde umumi tuvalet sıkıntısı var"

Gazetemize konuşan vatandaşlar "Tuvalet ihtiyacı kişilerin biyolojik ve medeni ihtiyacıdır. Engellisi var, yaşlısı var, hamilesi var, fakiri var, kadını var. Tuvalet ihtiyacı nedeniyle sağlık sorunu olan insanlar çarşıya çıkmaya, sahillere gitmeye çekiniyor. Şehir merkezinde tuvalete gitmek için camii veya kafeteryalara gidiliyor. İlimizde vatandaşlar ihtiyacını gidermek için tuvalet bulamıyor. Birkaç umumi tuvalet var onlar da bakımsız pis kir içinde veya kapalıdır. Dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistler de tuvalet soruyor. Van'ın en büyük sıkıntılarından biri umumi tuvalettir. Van'ın her yerinde umumi tuvalet sıkıntısı var. Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyeleriyle birlikte tüm ilçelerde soruna çözüm bulacak proje hazırlamalıdır" dediler.

"Bu durum dinimize ve insani değerlerimize yakışmıyor"

Yaz aylarıyla birlikte Van Gölü sahillerinde, piknik alanlarında umumi tuvalet sorununun yaşandığına dikkat çeken bir vatandaş gazetemize açıklamalarda bulunarak "Yaz aylarında Van Gölü sahillerinde umumi tuvalet sorunu yaşanmaktadır. Yaz olunca Tuşba ilçesi Yeşilsu mahallesindeki evimde geçirmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz hafta yeni normalleşmeyle birlikte Yeşilsu mahallesine tahmini olarak 5 bin kişi piknik yapmak, göle girmek için geldi. Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde insanlar tuvalet ihtiyaçlarını, temizliklerini medeni insana yakışır şekilde gideremediler. Tuvalet konusu kentimiz için çok büyük genel bir sorundur. İlerleyen haftalarda daha çok insan sirkülâsyonu yaşanacak. Umumi tuvalet sorunu sadece Yeşilsu ile sınırlı değil Molla Kasım Mahallesi ile Halkalı arasındaki tüm sahil mahallelerinde hatta Van Gölü'nün tüm sahillerinde yaşanmaktadır. Yaşanan ilkel görüntüler var. Bu durum dinimize ve insani değerlerimize yakışmıyor. Umumi tuvalet sorununun belediyelerce acil olarak çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.

VANSESİ GAZETESİ DİYOR Kİ;

1-Şehir merkezinde belediyenin işgal edilmiş yerleri ve parklara projesi, işçiliği ve mimari görünümü üst seviyede olan yap işlet modeliyle veya belediye imkânlarıyla konforlu, bakımlı umumi tuvaletler yapılabilir.

2-Cadde üzerinde yer alacak tuvaletler yalnızca kadınlara tahsis edilmelidir. Tuvaletlerde çocuk emzirme bölümüne yer verilmelidir.

3- İnsan yoğunluğu olan Van Gölü sahillerinde kalıcı umumi tuvaletlerin yanı sıra hafta sonları kullanılacak mobil tuvaletler hizmete alınabilir. Tekerlekli tuvaletler ihtiyaca göre kalabalık etkinliklerin olduğu yerlerde de değerlendirilebilir.

4-Cumartesi ve Pazar günleri sahillerde ve piknik alanlardan sorumsuz insanların yarattığı çevre kirliliğini önlemek üzere denetim ve temizlik ekipleri oluşturulmalıdır. Belediyelerce iş kur ve diğer kamu kurumlarının bu görevi yapabilecek nitelikteki elamanları fazla mesai karşılığında eğitime tabi tutularak turizm ve çevre denetim görevlisi olarak çalıştırılabilir. Denetim ve temizlik elemanları hafta sonraları sahillerde devriye gezerek çevre temizliği konusunda uyarıcı, yönlendirici denetimler yapabilir. Çevre temizliği bilinci ve kültürü oluşmasının yanı sıra sahiller kirlenmekten kurtarılabilir.

5- Bu hizmetlerin aksaksız devam etmesi için belediyeler bünyesinde etkin birimler yaşama geçirilebilir.

Bakmadan Geçme