Van'daki sağlık yetkililerinden koronavirüs açıklaması!
Van İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, S.B.Ü Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, Yeni Corona Virüsü'nden korunmak için ortak bir çağrıda bulundu.
Yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA tarafından her gün halkımıza düzenli bilgilendirme yapılmaktadır. Tüm dünyayı etkisi altına alan bu virüsten korunmanın en basit yolu her gün üstüne basılarak söylenen 14 gün Kuralına uygun davranarak gerekmedikçe evden dışarı çıkmamaktır. Yeni Corona Virüs diğer virüsler gibi dış ortamda uzun süre canlı kalamaz. Kısa süre de olsa canlı kaldığı yüzeyleri sabun, deterjan, sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlersek mikrobu öldürebiliriz. Mikroplara yönelik daha etkili olduğu öne sürülen özel ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma sağlamadığı aksine fazladan harcama yapmamıza neden olduğunu söyleyebiliriz. Canlı kalabilmek ve insanlara bulaşabilmek için bir canlıya ihtiyaç duyan bu mikrop, herhangi bir canlı olmasa bile ortamda ortalama 2-4 saat canlı kalabilmektedir. Virüs insanlara ya hasta kişinin temas ettiği yüzeye sağlıklı kişiler temas ettiğinde ya da hasta kişiden havaya saçılan virüsleri hasta kişilerin yakınında durarak o havayı solumasından bulaşmaktadır. Virüs insana bulaştığında 14 gün içerisinde hastalık oluşturabilmektedir.” denildi.
ELLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Açıklamanın devamında, temizliğe dikkat ç ekilerek, “Ellerimizi sık sık sabun ile en az 20 saniye boyunca ovduktan sonra su ile yıkamalıyız çünkü ellerimiz bizim en fazla virüsü taşıyabilecek organımızdır. Toplu taşıma (uçak, otobüs, dolmuş vs..) araçları, açık kapalı mekanlar ( avm, tiyatro, sinema, kafeterya) hasta kişilerle temas kurabileceğimiz alanlar olduğu ya da hasta kişilerin yaydığı mikropları elinizle alabileceğiniz yerler olduğu için gerekmedikçe bu alanlardan uzak durulmalı; kendi eviniz dışındaki yerlerde bulunuyorsak ellerimizi sık sık yıkamayı ihmal etmemeliyiz. Özellikle ellerimizle sık dokunduğumuz yüzeyler; kapı kolları, armatürler, trabzanlar, sık dokunulan düğmeler, asansör düğmeleri , telefon ahizesi, televizyon ve kumanda, ortak kullanım alanlarında ki tuvalet ve lavabo temizliğine (1 oranında sulandırılmış çamaşır suyu örneğin 99 çay bardağı suya 1 çay bardağı çamaşır suyu dökerek bunu elde edebiliriz) özen göstermeliyiz. Bunların dışındaki kullandığımız diğer her türlü eşya, araç ve gereçlerin yüzeylerini (özellikle ellerle sık temas eden) temizik ürünü içeren suyla ıslatılmış bez ile silmeliyiz. Kıyafetlerimizi 60-90 derece de, normal deterjanla yıkamalıyız. Havlu gibi kișisel eșyalarımızı ortak kullanmamalıyız. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle veya tanımadığımız insanlarla aramıza en az 3-4 adım mesafe koymalıyız. Öksürme veya hapșırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatmalıyız. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanmalıyız. Ellerimizle gözlerimize, ağzımıza ve burnumuza dokunmamalıyız. Yurt dıșı seyahatlerimizi iptal etmeli ya da ertelemeliyiz. Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü tüm toplumun sağlığı için evimizde geçirmeliyiz. Çünkü eğer böyle davranmazsak biz hasta olduğumuzda etrafımızdaki insanları da hasta edebiliriz. Yani 14 gün izole olursak 1 kişi hasta olacakken, bunu yapmadığımız takdirde tek başımıza bir salgına neden olabiliriz ve sevdiğimiz insanların ölümüyle sonuçlanmasını izleyebiliriz. Hangimiz sevdiğimiz birinin ölümüne sebep olmak isteriz ki? Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınmalıyız. Bugünlerde komşu ziyaretlerimize, düğünlerimize, cenazelerimize, misafirliklerimize her ne kadar geleneklerimize aykırı olsa da ara vererek hem kendimizi hem de sevdiklerimizi korumalıyız. Bulunduğumuz ortamları sık sık havalandırmalıyız ve pencerelerimizi açarak evin içerisine güneş ışığının girmesini sağlayarak ortamdaki mikropları öldürebiliriz. Odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik esnasında açık olmalı ve temizlik sonrası en az bir saat havalandırılmalıdır. Temizlik bittikten sonra muhakkak kişisel hijyenimizi sağlamalı ellerimizi ve yüzümüzü anlatıldığı gibi uzun uzun yıkamalıyız” ifadeleri yer aldı.
SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ…
Ortak açıklamanın devamında, “Soğuk algınlığı belirtilerimiz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla aynı ortama girmemeliyiz, maske takmadan insanların yanına yaklaşmamalıyız aslında gerekmedikçe evden dışarı çıkmamalıyız. Bağışıklığımızı güçlendirmek için bol sıvı tüketip , dengeli beslenmeli ,yeterince ve düzenli bir uyku uyumalıyız. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığımız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Biz tüm bunlara dikkat ederken esnaflarımızdan da beklentilerimiz vardır.Öncelikle yukarıda anlattığımız her şeye dikkat etmeleri gerektiğini tekraradan vurgulamak isterim. Masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak şekilde ( tercihen 2 metre ) düzenlenmelidir. Genel temziliğin su ve deterjanla yapılması yeterlidir. Restoranlarda açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışanlar tarafından yapılması sağlanmalıdır. Servis yapacak kişilerin el hijyenine özellikle çok dikkat etmesi gerekmektedir. 20 sn sabunla ovalayarak su ile yıkaması gerektiği unutulmamalıdır. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu ( ateş,öksürük,vb) bulguları olan personel şikayetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır. Kişilerin daha uzun süre bir arada bulunmaması için yemekten sonra çay servisi yapılmamalıdır. Kullanılan malzemelerin hijyenine dikkat edilmelidir. Bardak ve tabak gibi sürekli kullanılan şeylerin her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanmalı ve yeniden kullanımına kadar temiz kapalı bir ortamda saklanmalıdır. Otellerin rutin temizliğinde personeline eldiven kullandırması, genel temizliğin su ve deterjanla yapıldıktan sonra odanın 1 saat havalandırılması sağlanmalıdır. Çarşaf ve havlu gibi materyallerin 60-90 derecede normal deterjanla çamaşır makinesinde yıkanması yeterli olacaktır. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Yurt dışından gelen hasta olmayan vatandaşlarımızı virüs 14 güne kadar hastalık oluşturabileceği için 14 gün boyunca aile hekimleri ve diğer görevlendirdiğimiz sağlık personellerimiz aracılığıyla günlük olarak yakından takip etmekteyiz. Bu vatandaşlarımızdan 14 gün boyunca evden çıkmadan mümkünse tek başına bir odada kalmaları, eve misafir kabul etmemeleri, ev halkıyla yan yana gelecekse tıbbi maske kullanması ve bir metre mesafeye özellikle dikkat etmesini beklemekteyiz. Bu sorun küresel, çözüm ulusal olduğu için bütün vatandaşlarımızla hep birlikte bu sorunu çözmek için mücadele edeceğiz. Bu sebepten ötürü söylediğimiz şeylere dikkat edilmeyen bir durumla karşılaşıldığında bu durumu Alo 184, 112 ve ya İl Sağlık Müdürlüğüne kişisel bilgilerinizin saklı tutulacağına emin olarak bildirim yapabilirsiniz” denildi.