Van Doğa Turizmi'ne hazırlanıyor
Van'da Doğa Turizmi'ni geliştirmek amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2016-2019'Doğa Turizmi Master Planı ile Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı' değerlendirme toplantısı yapıldı.
Vansesi Haber Merkezi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Van'ın tabii güzelliklerini turizme kazandırmak, kırsal kalkınmanın geliştirilmesine ve turizm çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2016-2019 yılları 'Doğa Turizmi Master Planı ile Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı' çalışmaları hızla ilerliyor.
Hazırlanan planların son durumunu görüşmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit başkanlığında, Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde geniş kapsamlı toplantı yapıldı. Toplantıya; Doğa Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürlüğü Van Şube Müdürü, Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Kaymakamlıklar, İlçe Belediye Başkanlıkları, Kamu-Kurum ve Kuruluşları, STK'lar ve Turizm ve Tur Şirketlerinin ilgili temsilcileri katıldı.
Doğa turizmi ve yapılan çalışmalar ile ilgili paydaşlara bilgi vermek, planın son halini kararlaştırmak üzere toplandıklarını belirten Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, 'Doğa Koruma ve Milli Parklar 14.Bölge Müdürlüğümüz ve İl Şube Müdürlüğümüz koordinasyonunda, kamu-kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, üniversite ve yöre halkı ile birlikte, Van'da Tabiat Turizm'inin geliştirilmesi için sorumlu olunan alanlarda çalışmalar başlatıldı. İlimizde Tabiat Turizm'ine konu olabilecek seçkin özellikli sahalarda, hangi aktivitelerin yapılabileceği konusunda turizm destinasyonunun uzun dönemde sürdürülebilir, geniş kapsamlı, dikkatli, katılımcı ve paylaşımcı olarak planlanması sürecin etkin yönetimi ve izlenmesi bilincinden hareketle büyük gayret ve özveri gösterilerek ilimizin taslak ' Doğa Turizmi Master Planı' hazırlandı. Doğa turizmi ile Van'da yeni bir turizm hareketliliği oluşacağına inanıyorum'' dedi.
Van İl Şube Müdürü Yunus Bakıcı, yapılan çalışmalar hakkında kısa bir sunum yaparak, toplantıya katılan plan paydaşlarına ' Doğa Turizmi Master Planı' doğrultusunda hazırlanan 2016-2019 yıllarını kapsayan 'Van İli Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı''yla ilgili bilgiler verdi.
Konuşama ve sunumların ardından soru ve cevap kısmında katılımcılar arasında 'Doğa Turizmi Master Planı' hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.. Toplantı katılımcıların önerilerini dile getirilmesiyle son buldu.
DOĞA TURİZMİ
Klasik kitle turizmine alternatif olarak ortaya çıkan ve her geçen gün büyük ilgi gören doğa turizmi, çevresel duyarlılığa, doğal kaynakların önemine, turizmin sürdürülebilirliğine dikkat çeken bir turizm çeşididir. Doğa turizmi ile dağ, doğa yürüyüşü, flora hayvan varlığı, endemik bitkiler, yaban hayatı, kuş gözlemciliği gibi alanlarda yürütülecek programlarla hem mevcut kaynak değerlerin daha etkin bir şekilde tanıtımı, hem de doğaya dayalı turizm türlerinin yaygınlaşmasına ve özellikle korunan alanlarda yerel halkın refahının arttırılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
Doğa turizmi, turizmi ekonomik katkılarından ziyade, çevreye karşı sorumlu ve duyarlı bir turizm anlayışı ortaya çıkarmıştır. Doğa turizmi faaliyeti yapan turist, Van'da gideceği yerin özellikleri, toplumsal, ekonomik ve fiziksel yapısı ile ilgili ön bilgilere sahip olmak zorundadır ki, oradaki ortama tam anlamıyla katılabilsin. Doğa turisti, gideceği alanla beraber, genel ekolojik bilgiye sahip insan demektir. Bilindiği üzere turizmde sürdürülebilirlik son yıllarda üzerinde önemle durulan bir kavramdır. Doğaya dayalı turizm, doğal kaynakların sürdürülebilirliği temelinde ortaya çıkmış bir anlayıştır.