Van düştü!

Van'ın düşmesi üzerine kiliselerde sevinç çanları durmadan çalıyordu. Güzel ovası ve kalesiyle serhat şehri Van, I. Haçlı Seferi sırasında Kudüs'ün alınmasını hatırlatıyordu.

Yüreğim nasıl dayana

Van yerine Cihan yana

Her taşına bin can feda

Can bir yana VAN bir yana

Ruslar, Doğu Anadolu'da ele geçirdikleri Türk topraklarını Ermenilere vereceklerini ve bağımsızlık hakkı tanıyacaklarını ilân ederek hem Türkiye'de yaşayan Ermenileri, hem de Kafkasya'daki Ermenileri Türkiye'ye karşı kışkırtarak kullanıyorlardı.

Ermenilerin ayaklanmaları, Rus ordularının Van'a doğru harekete geçmesiyle iyice şiddetlenmişti. Ermeni casusları vasıtasıyla Van'daki durumu ayrıntılarıyla öğrenen Rus generali Yurdeniç bu durumdan yararlanmak için, Doğubeyazıt'ta konuşlandırdığı 4 Ermeni taburundan oluşan kuvvetlerle, Rus generali Trukhin'in 2 nci Transbaykal Kazak Tugayını, başlarında General Trukhin olduğu halde Aladağ üzerinden Teperiz geçidini aşarak Başkale ve Van'a hareket etmesi emrini veriyordu. Bu kuvvetlerle birlikte Rus subayları komutasında en az olanları 400 kişiden oluşan Ermeni çeteleri Van'a doğru ilerlemeye başlamışlardı. Ruslar kuvvetli bir müfrezelerini de ( Saray ilçesi yakınlarında İran tarafında ) Kotur deresine yönlendirerek Kotur'u aldılar. İç kısımlara doğru hem Rus askerleri hem de Ermeni çeteleri birlikte ilerliyorlardı.

7 Nisan 1915 tarihinden itibaren planlı bir şekilde Van merkezini kuşatmaya başlayan Ermenilere karşı kendilerini savunabilmek için Van halkı ve merkezde bulunan az sayıdaki Osmanlı askeri Van kalesindeki iç kaleye sığınmışlardı. Bunun üzerine Ermeniler Kale'ye yardım gelmesin diye, kalenin etrafını siperlerle, hendeklerle, lağımlarla donatırken kendi bulundukları siperleri de, Trabzon'dan saman balyaları içinde gizlice getirdikleri son model Rus silah ve bombalarıyla takviye etmişlerdi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme