Van en güzel keledoşunu seçiyor
Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle Van'ın vazgeçilmez yöresel lezzetlerinden olan 'Van Keledoşu Yarışıyor' yemek yarışması düzenleniyor. Yarışmaya gazetemiz köşe yazarı, Van'ın yetiştirdiği duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi, jüri üyesi olarak katılıyor.
Evren Doğruer
Van'ın yöresel yemeklerini tanıtmak amacıyla Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle “Van Keledoşu Yarışıyor” yarışması düzenlenecek. Valilik yaptığı açıklamada Türk Mutfağı Haftası kapsamında Van'ın yöresel lezzetlerinden olan Van Keledoş'u yarışmasına tüm vatandaşları davet etti. Yarışma için başvurular 20-24 Mayıs tarihleri arasında Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde yapılacak.
25 Mayıs Perşembe günü saat 14:00'da Van Kalesi, Eski Van Evi önünde düzenlenecek yarışmanın jürileri Ümit Kayaçelebi, Münevver Ünsal Mercan, Hilal Dede, Şemsettin Dizal, Haşim Gezer'den oluşuyor. Yarışmayı kazanlara tam altın, yarım altın ve çeyrek altın ödülleri verilirken, kontenjan 30 kişi ile sınırlandırıldı.
“Tüm yarışmacılara başarılar diliyorum”
Yarışmayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan duayen araştırmacı, gazeteci, yazar, şair Ümit Kayaçelebi, “25 Mayıs 2023 tarihinde saat 14:00'da Van kalesi eski Van Evi önünde hanımların ellerinin lezzetini kattığı Keledoş yarışması yapılacak. Van Valiliği, öncülüğünde düzenlenen keledoş yarışmasında görev alacak jüri üyelerinden biride benim. Zaten 20 yıla yakındır düzenlenen yemek yarışmalarında rahmetli Fevzi Levendoğlu, Prof. Dr Şefik Tüfekçi, Münevver Ünsal, Sevim Kaptanoğlu, gibi değerli büyüklerimiz ve dostlarımızla hep bu yarışmalarda beraber olduk. Yine bir yarışma olacak ve inşallah hanım efendiler hünerlerini sergileyerek başarılı olacaklardır. Tüm yarışmacılara şimdiden başarılar diliyorum. Bu yarışmalarda jürinin hiç bir dahli ve etkisi kesinlikle yoktur ve olmaz da. Her hanımefendi ye bir numara verilir ve onun yemeği numara üzerinden jüriye gelerek oylanır. O numaranın sahibini asla jüri bilemez. Herkes emeğinin karşılığını jüriden ziyadesiyle alır. Burada keledoş yemeğimizle alakalı önemli bir notu da yazmadan geçemeyeceğim. Keledoş sadece Van'da yapılan bir yemek değil. Komşu iller Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı da da yapılıyor. Onlar kendilerine göre yapıyorlar biz de kendimizi göre yapıyoruz. Keledoşla alakalı şehirler arasında bu yüzden çok gerginliklerde yaşanmadı değil. Keledoş yemeğinin tescilini Van Ticaret ve Sanayi Odası vasıtasıyla 2017 yılında bu leziz Van yemeğini sahiplenmek, coğrafi işaretle uhdemize almak bizim için kaçınılmazdı ve öyle de oldu. Van TSO tarafından tescili yaptırılınca artık keledoş yemeği Van'a mal oldu. Çevre illerin itirazları artık geçersiz. Netice itibariyle Dünyada Türkiye'de biliyor ki Keledoş Van yemeğidir” dedi.
Keledoş yemeğinin tarifi:
Keledoş, döğme buğday, kendine has akpancar ot'u kavurma nohut, mercimekle yapılan baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenen bir yemektir. Keledoş, Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır.
Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Keledoş Malzemeleri Nelerdir?
Kavurma eti
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı den (Döğme)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
İki avuç ak pancar
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı kurut
Keledoş Nasıl Yapılır?
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.