Van Gölü Gözetim Altında

Meteoroloji 14. Van Bölge Müdürlüğü, kurduğu Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ) ile Van Gölü’nü 7/24 saat gözetim altında tutuyor.

Meteoroloji 14. Van Bölge Müdürlüğü tarafından Van Gölü'nün 3 ayrı noktasında kurulan D-OMGİ istasyonları, gölü 7/24 saat gözlem altında tutuyor. Sıcaklık, basınç, nem, rüzgar yön ile hızı, yağış miktarı ve deniz suyu sıcaklığı ile ilgili tüm verilerin anlık alındığı istasyonlarda ileri ki zamanlarda gölde olası birçok kazanın da önlenebileceği gibi hem ekonomik hem de zamansal kazançlar sağlayacağı belirtildi. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Meteoroloji 14. Van Bölge Müdürü Adem Taşçı, “2009 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile başlatılan işbirliği ile bugüne kadar ülkemizin 8 bin 383 kilometre kıyı şeridine, Hopa'dan İskenderun'a kadar 70 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ) kurulmuştur. Bu sistemlere ilaveten Marmara Denizi'nde 1 adet, Karadeniz'de 2 adet, Ege ve Akdeniz'de 2 adet olmak üzere toplam 6 adet Meteorolojik Amaçlı Sabit Şamandıra (MAS) kurulumu gerçekleştirilmiştir” dedi.

“DENİZCİLER ANLIK VERİLERE SAHİP OLACAKLAR”
Meteoroloji 14. Van Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Van Gölü üzerinde 18-20 Ağustos 2015 tarihleri arasında 3 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu bulunduğunu da sözlerine ekleyen Adem Taşçı, “Bunlar Van, Tatvan ve Adilcevaz limanlarında kurulumları yapılarak hizmete alınmıştır. Söz konusu Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'nun ürettiği meteorolojik verilerde sıcaklık, basınç, nem, rüzgar yön ile hızı, yağış miktarı ve deniz suyu sıcaklığı http://www.mgm.gov.tr/deniz/deniz-omgi.aspx internet adresinden ulaşılmaktadır. Kurulumu yapılan bu sistemlerin en önemli faydası, denizcilerin bulundukları yerden, gitmeyi tasarladıkları yerlere ait halihazır deniz durumuyla ilgili anlık veriye sahip olacak olmalarıdır. Bu durum zaman içinde olası birçok kazayı önleyebileceği gibi hem ekonomik hem de zamansal kazançlar sağlayacaktır. Elde edilecek veriler, halen Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde kullanılmakta olan METU3 dalga tahmin modeline ciddi veri sağlayacaktır ve bu sayede modelin gelişmesine katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme