Van Gölü'nde Yaşayan Balığın Adı Van Balığıdır

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner,Van Gölü de dünyada sadece Van ilinde olan bir göl, bu balıkta Van Gölü’nde yaşadığına göre, bu balığa Van balığı demekte hatalı olmayacaktır diye konuştu

Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van balığı avlanma yasağının yarın sona ereceğini belirterek, yasak döneminde 74 olayda 80,5 ton civarında kaçak balık ele geçirildiğini ve 99 bin 57 TL civarında ise idari para cezasının uygulandığını söyledi.
Yasağın yarın sona ereceği ve 3 aylık dönemde yapılan çalışmalarla ilgili makamında açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van Gölü'nde yılda 10 bin ton Van balığı istihsali yapıldığını ve yaklaşık 14 bin ailenin geçimini bundan tedarik ettiğini belirtti. Van balığından yılda 10 milyon dolarlık bir ciro elde edildiğini anlatan Altuner, “Dolayısıyla Van balığı, ilin geçim kaynağında önemli bir rol üstleniyor. Bu rolünü devam ettirebilmemiz halinde bu iş ile uğraşan insanlarımızın geçimine katkı sunmuş olacağız. Van balığının gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak üzere Van Valiliği önderliğinde av yasağı uygulanıyor. Bu yasak 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında uygulandı. Bugün 14 Temmuz, bu yasak yarın itibari ile bitecek. Tabi bu dönem içerisinde Van balığı ile yasak döneminde yapılan çalışmalar sonucunda elimizdeki verilere göre 2016 yılında dönem sonu itibari ile 74 olay gerçekleşmiş ve bu olaylarda 80,5 ton civarında kaçak balık ele geçirilmiştir. Bunu yapanlara da 99 bin 57 TL civarında idari para cezası uygulanmıştır. Bu verileri geçen yıl ile kıyasladığımızda 2015'te vaka sayısı 156 iken bu yıl 74'e düşmüş, yakalanan kaçak balık miktarı geçen yıl 112,5 ton iken bu yıl 80,5'e düşmüştür. Tabi geçen yıl verilen idari para cezası da 104 bin 420 TL iken bu yıl 99 bin 57 TL'ye düşmüştür” dedi.

“Yasak yarın sona eriyor”
Van balığı avlanma yasağı ile mücadele çalışmalarının sadece yasak avcılığa karşı yürütülen çalışmalarla sınırlı kalmadığını da vurgulayan Altuner, “Mücadelenin yanı sıra aynı şekilde özellikle Van balığının göç ettiği su kaynaklarının bulunduğu alanlar veya Van Gölü'ne kıyısı yakın köylerdeki okullarda eğitimler gerçekleştirilmiştir. Sezon içerisinde de kaçak avcılığın yapılmaması için duyurular, broşürler, afişler basılarak dağıtılmıştır. Gerekli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalarda önemlidir, çünkü eğer Van balığını gelecek nesillerimize aktarmak istiyorsak, bunu sadece avcılığa karşı mücadele ile sağlayamayız. Bunu hem mevcut neslimize ve gelecek nesillerimize balığın korunması ile ilgili bilincini de aşılamamız gerekiyor. Eğer bunu sağlayabilirsek, zaten kaçakçılıkla mücadele çalışmaları da oldukça asgariye inecektir. Buna belki de ihtiyaç duyulmayacaktır ileride. Ancak bunlara uymayanlara da bu tür çalışmalar devam edecektir. Bu yönüyle inci kefali av yasağı sezonu yarın itibari ile sona erecektir. Hepimiz özlediğimiz Van balığının tadına ve protein kaynağına kavuşmuş olacağız. Van balığının besleme değeri çok yüksek, balıkta bulunan omega3 proteinini bünyesinde bulunduruyor. Hem ekonomik olarak, hem de aynı şekilde protein barındıran balıklardan da ücret olarak düşük olduğu için toplumumuz bunu kullanma imkanına sahip” ifadelerini kullandı.

“Van balığı denmesinde bir sakınca yoktur”
Van balığı ismi ile ilgili konuşan Altuner, “Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü. Van Gölü de dünyada sadece Van ilinde olan bir göl, bu balıkta Van Gölü'nde yaşadığına göre, Van balığı demekte hatalı olmayacaktır. Yöresel olarak böyle bir ismin kullanılmasını yadırgamıyoruz. Van balığı denmesinin de esprisi budur. Van Gölü, Van balığı işte birbirini tamamlayan isimlerdir. Bu manada bir sakıncası yoktur” dedi.

Bakmadan Geçme