Van Gölü ve 18. madde sorunu meclis gündeminde 

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Gölü havzasında yaşanan kirlilik ve çevre yolunda 18'inci madde sorununu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde Bakan Mehmet Özhaseki'ye iletti.

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Gölü kirliliği ve 18'inci madde sorununu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gündeme getirdi.

“Van denizi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya”

Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü, endemik bir balık türü olan inci kefalini de içerisinde barındıran bir göl. Etrafında sazlıklarıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan bu gölün su seviyesi maalesef bugün ciddi oranda azalmış durumda. Van denizi de bugünlerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü etrafında birçok ilçe ve ilin bulunduğu bu göl kirletiliyor, insan kaynaklı kirlenmenin yanında bizzat devlet kurumları eliyle de kıyılar işgal altına alınmış durumda. Mevcut Kıyı Kanunu ve Çevre Kanunu hükümlerine rağmen, valilik çimento fabrikası, Karayolları, Devlet Su İşleri, Emniyet, gençlik, spor il müdürlüğü ve il müftülüğünün kampları göl kıyısında. Biliyorsunuz, Ahlat'ta da Cumhurbaşkanlığı sarayı inşa edildi. Van Gölü yok olurken devlet maalesef tatil yapıyor etrafında” dedi.

“Van Gölü etrafında buluşalım”

Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit açıklamasının devamında “Hafriyat yönetmeliğini yok sayan kayyum belediyeler tarafından göle dökülen asfalt ve molozlar, çimento ve kum ocakları, kanalizasyon ve evsel atıklar söz konusu. Bakın, koskoca Aral Gölü bizzat insan eliyle kurutuldu. Bugün yanı başımızda Orta Doğu'nun en büyük gölü olan Urmiye Gölü, barajlar ve yanlış kullanım nedeniyle yok olmayla karşı karşıya. İran hükûmeti uzun vadeli politikalarla bunu önleme noktasında bir ilerleme kaydetti. Peki, AKP iktidarı Van Gölü'yle ilgili neden bir şey yapmıyor? Sayın Bakan, Van Gölü Koruma Eylem Planı, Van Gölü için kalıcı ve bütüncül bir çözüm üretemez. Öncelikle doğrudan maddi kaynakların göl için kullanılacağı bir bütçenin ayrılması gerekiyor, bunu talep ediyoruz. Biz, HEDEP'in 6 Van Vekili olarak Van Gölü'nün korunmasına yönelik kanun teklifimizi de Meclise sunacağız. Gelin, tüm partiler olarak Van Gölü etrafında buluşalım ve içerisinde yeşilin ve mavinin onlarca tonunu barındıran bu gölü hep birlikte kurtaralım diyorum” ifadelerine yer verdi.

“18'inci madde sadece Van'a dayatıldı”

Van'ın kanayan yarası olan 18. Madde sorununa değinen Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit, “Çevre yolu belki sizin çalışma alanınız değil ama 18'inci maddeden dolayı yerelinde birçok insan mağdur olduğu için bunu da ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar en az 30 yerde çevre yolları hızlı bir şekilde yapıldı ama maalesef Van'da da bitmeyen bir çevre yolu serüvenimiz var. On üç yıl geçti üzerinden ama 18'inci madde sadece Van'a dayatıldı. 18'inci maddeyle tarım arazileri atıl duruma düştü, yurttaş, kendi arsasına bir çivi çakamaz duruma getirildi. Van'da yurttaşlar şikâyetlerini bize iletiyorlar. Yurttaş kendi arazisine bedelsiz el konulduğunu söylüyor Sayın Bakan. Çünkü söz konusu arazilerin değer artışı her yerde aynı olmadığı hâlde herkesten hisselerine göre eşit kesinti yapıldığını belirtiyorlar. Aynı şekilde 18'inci maddeyle "düzenleme ortaklık payı" diye bir başka eziyet biçimi de açığa çıkmış durumda. Bununla yurttaşın hissesinden kesintiler yapıldığı, çeşitli harçlar alındığı ifade ediliyor. Tabii, 18'inci maddenin neden olduğu kriz sadece bununla da bitmiyor, bir yurttaşın arazisine, arsasına haberi olmadan başkaları hissedar yapılmış durumda, birçok mülk sahibi arasında bundan dolayı gerginlik de yaşanıyor maalesef. Bir yurttaşın şu sözleriyle bitireceğim konuşmamı: ‘Otuz yıllık birikimimi devlet bir gecede 8 ayrı kişiye pay etmiş, onlar ne yaparlarsa yapsın ben tapulu arsamı kimseye vermiyorum, madem devlet çevre yolu yaparak hizmet yapmak istiyor, o zaman her yerde olduğu gibi kamulaştırma yapsın.' diyor” dedi. BASIN BÜLTENİ

Bakmadan Geçme