Van güvenilir bir markadır

Vanlı kimliği ülkemizde geçmişten günümüzde her hangi bir yerleşim yerinde, farklı kültürel kimlik taşıyan, farklı inanış ya da yaşam biçimi taşıyan, refah ya da eğitime göre değişik statüdeki toplum katmanlarında kısacası her yerde ve her ortamda saygı uyandıran, sempati duyulan, güven veren bir kimlik olmuştur.

Vanlı kimliği ülkemizde geçmişten günümüzde her hangi bir yerleşim yerinde, farklı kültürel kimlik taşıyan, farklı inanış ya da yaşam biçimi taşıyan, refah ya da eğitime göre değişik statüdeki toplum katmanlarında kısacası her yerde ve her ortamda saygı uyandıran, sempati duyulan, güven veren bir kimlik olmuştur.

Soyadı Kanunundan önce ülkemizde insanlar ve aileler lakaplarıyla tanınıp bilinirlerdi. 21 Haziran 1934'te çıkarılan Soyadı Kanunu yürürlüğe girdikten sonra her aile bir soyadı aldı. Birçok aile atalarının, babalarının doğdukları, geldikleri yerlerle bağlantılı soyadı kullanmayı tercih etti. Osmanlı döneminde Van'dan farklı illere çeşitli nedenlerle göç eden ve yerleştirilen aileler de Van ile bağlantılı soyadları alarak Vanlı kimliklerini soyadları üzerinden devam ettirdiler.

Van dışında yaşayan Van kökenli ailelerin en yoğun olduğu şehirlerden biri Trabzon ilimizdir. Trabzon'daki Van kökenli ailelerin soyadı hikayeleri de yine Osmanlı dönemine uzanır.

Şöyle ki;

Trabzon'un fethiyle birlikte, Trabzon ve çevresindeki topraklar, Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim zamanlarında, Osmanlı topraklarından pek çok aileyi, bu bölgeye yerleştirmiştir. Trabzon bölgesine yerleştirilen ailelerin birçoğu geldikleri yerleri sülale ismi olarak kullanmışlar. Aynı şekilde 1869-1871 yılları arasında Rize'ye yerleştirilen Vanlı aileler de aynı yöntemi kullanmışlar. Van kökenli aileler de Vanlıoğlu, Vanlıoğulları, Kakavanoğlu, Kakavanzâde gibi sülale isimleri almışlar.

Soyadı kanunu çıktıktan sonra Van dışındaki bu aileler Van ile bağlantılı soyadı kullanmışlar. Rize nüfusuna kayıtlı Van kökenli soyadı taşıyan ailelilerin başında çoğunluğu halen İstanbul'da ikamet eden, armatör işiyle uğraşan Van'dan kalkan, göç eden anlamına gelen Kalka-Van soyadı alan Türkiye'nin en zengin ailelerinden Kalkavan ailesidir.

Yeri gelmişken konumuzla ilgili bir hatırlatma yapmayı gerekli görüyorum;

Van kent hafızasının daha fazla akademik çalışmalara ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun için de başata Osmanlı döneminde, 1915 Rus ve Ermeni işgali sırasında ve sonrasında, Cumhuriyet döneminde çeşitli nedenlerle Van'dan göç etmiş ailelerin sayıları, göç ettikleri yerler, yerleştikleri il ve ilçelerdeki mevcut ekonomik, sosyal konumları ile Van bağlantılı soyadı taşıyan ailelerin Van ile ilgili bağları ve yaşam hikâyeleri üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sosyoloji, tarih bölümlerinin akademik araştırma yaparak sonuçlarını kaynak bir eser olarak basmaları gerekir.

Konumuza devam edelim.

Van ile bağlantılı soyadı kullanan Van kökenli aileler Trabzon, Rize, Van ile sınırlı değil elbette. Sakarya'dan Malatya'ya, Kocaeli'nden Konya'ya, İstanbul'dan İzmir'e, Kayseri'den Çanakkale'ye ülkemizin dört bir yanında Van kökenli ailelerin olduğunu biliyoruz. Bu ailelerin büyük çoğunluğu Van bağlantılı soyadı almakla yetinmemişler kurdukları ticari firmalarına ve iş yerlerine de Vanlılığı ön plana alan isimler vermişler.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme