Van Halkevi (1932-1951)
Bugün ki yazımızda Cumhuriyet'in ilk yıllarında Çağdaşlaşma yolunda önemli bir çalışma olduğunu düşündüğüm Halkevlerini, genel hatlarıyla Van özelinde incelemeye çalışacağım.
Bugün ki yazımızda Cumhuriyet'in ilk yıllarında Çağdaşlaşma yolunda önemli bir çalışma olduğunu düşündüğüm Halkevlerini, genel hatlarıyla Van özelinde incelemeye çalışacağım.
Atatürk İlkelerinden Halkçılık ve İnkılapçılık düşüncesinin bir uzantısı olarak, Türk Ocaklarının yerine 19 Şubat 1932'de kurulan Halkevleri, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Muassır Medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma idealinin bir tezahürü olarak ortaya çıkmıştır.
Halkevi merkez teşkilatında görev alan Dr. Reşit Galip Halkevlerinin amacını Şubat 1932'de yapılan açılışta yaptığı konuşmada şöyle dile getirmiştir:
"Önümüzde kapısı şimdi açılmakta olan mesai sahası engindir. Davamız millet olarak medeniyet yolunda bir zamandan beri kaybettiğimiz mesafeyi en kısa zamanda kazanmak ve medeniyet safında layık olduğumuz mertebeye yani en ileriye varmaktır; Halkevlerinin gayesi bu maksada bağlanacak enerjileri ve hizmet emellerini teşkilatlandırmaktır. Bu şubelerin yalnız isimlerini saymak, ihtisas, istidat ve temayülleri ne olursa olsun, bütün münevverlerin Halkevlerinde kendi emellerine uygun bir iş meydanı bulabileceklerini göstermeye yeter."
Görüldüğü gibi Halkevleri, modern devletlerle olan ''MEDENİYET''farkını en kısa sürede giderebilmek amacını gütmüştür. Bunu yaparken dil ve tarih gibi kültür'ün en önemli öğelerini de Milli bilinç ve ülkü çerçevesinde ülke insanlarına benimsetme görevini de yerine getirmiştir. Van Halkevleri de bu bilinçle görevini yerine getirmeye çalışmıştır. Şimdi yazımızın asıl kısmını oluşturan Van Halkevleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ