Van halkı bunu asla kabul etmez

2 Nisan 2018 Van'ın kurtuluşunun 100. yılıdır., Dünya Vanlılar Günüdür. Van kadar yakılıp yıkılmış şehir, Vanlılar kadar büyük acılar görmüş başka bir Anadolu ahalisi yoktur. 20 Mayıs 1915'te işgal edilerek toplumsal hafızasını yitiren azız Van şehri 2 Nisan 1918'de özgürlüğüne kavuştuktan sonra küllerinden yeniden doğarak düşe kalka bugünlere gelmiştir. Yaralı, yorgun şehrimiz ve insanımız diğer kentlerden en az 40 yıl geriden gelerek hayata başlamıştır. Kaybettiğimiz yakınlarımızı, yaşanan acı olayları tarih bilinciyle anlayarak, kavrayarak büyük bir saygıyla 2018'in 2 Nisan'ında anacağız.

6 Kasım 2015 günü bu köşede Van'ın yitirilen toplumsal ve kent hafızasını konu alan bir yazı yazdım.
“Van'a dair bir hayalim var” başlıklı yazımda 1990'lı yıllarda Valilikte Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı olarak görev yaparken “ Fotoğraflarla Dünden Bugüne Van Albümü” ve eski Tekel binasının “ Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi” olarak değerlendirilmesi ile ilgili sonuçsuz kalan o günkü çabalarımızdan söz ettim.
Yazımda Van hafızasının kurumsal anlayışla canlandırılması için yetkili ve ilgililere somut çağrıda bulunarak şunları söyledim:
“Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi hayalim hala devam ediyor. Zorda olsa umudumu yitirmedim. Van şehrimizin hafızasının yazılı, görsel, işitsel eserler ile canlı tutulması, Vanlıların geçmişle bağ kurabilmelerine katkı sağlamak için şehrimizin böyle bir merkeze ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, onun için istiyorum.
Şehrimizin tarihi, kültürü ile ilgili ödev yapmak isteyen ilkokul öğrencisi, araştırma yapmak isteyen akademisyeni, gazetecisi, belgeselcisi Van ile ilgili yeterli kaynak bulamıyor. İnternet sitelerinde Van hakkında gezen birçoğu yanlış bilgiler, paylaşılan fotoğraflar kopyadan tekrardan ibarettir. Söz konusu yanlışlara itiraz edecek bir kurum ve yetkili de yoktur. Gerçekleşmesini umut ettiğim Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi bu anlamda önemli bir eksikliği giderecektir. Onun için gereklidir diyorum.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme