VAN'I SARSACAK İPTAL

Van Belediye Başkanlığı, yeni imar protokolünün açıklanmaması sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı anlaşmayı feshettiğini açıklaması vatandaşlarda şaşkınlık yarattı. Konunun uzmanları ve vatandaşlar kurumlararası anlaşmazlığın vatandaşı mağdur edeceğini ve Van'ın geleceğini olumsuz etkileyeceğini belirtiler.
Van Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, belediye meclis üyeleri ile muhtarlar katıldı. Burada kısa bir konuşma yapan Başkan Vekili Sabri Abi, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremler sonrasında kentin yeniden yapılandırılması sürecinde yeni bir imar planının yapılmasını belediye olarak başından beri desteklediklerini ifade etti. Belediyenin bu desteği 8 Şubat 2012 tarihinde Bakanlıkla protokol imzalayarak gösterdiğini kaydeden Abi, bu süreç içerisinde belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği belediyenin elinde bulunan planlama çalışmalarına hizmet edecek bütün verileri gerek bakanlığa gerekse de plan müellifine teslim ettiğini aktardı.
Abi, 'Yaklaşık 15 bin hektar alanı kapsayan plan, 2 etap halinde hazırlanmıştır.
1. etap bakanlıkça onaylanarak ilan edilmiştir. Bakanlıkça ilan edilen plana dönük halkın itirazları bizzat belediyemiz tarafından bakanlığa iletilmiş, bu itirazlar hala bakanlıkça değerlendirmeye alınmadığı anlaşılmıştır. Planlama süreci boyunca, belediyemiz protokolün şartlarına bağlı kalarak imar faaliyetlerini durdurmuş ve bakanlıkla yapılan yazışmalarda uygun görülen yerlerde inşaat çalışmalarına gerekli izni de vermeyi sorumluluğunun gereği bilmiştir. Bu süreç içerisinde halkımızla birlikte belediyemiz de önemli oranda maddi zarar görmüştür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan kentimizin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Van kent merkezi ile çevresini içerisine alan 'İlave ve Revizyon İmar Planları' etabı, plan müellifi tarafından 26 Aralık 2012 tarihinde bakanlığa sunulmasına rağmen plan ne yazık ki bugüne kadar tarafımıza iletilmemiştir. İmzalanan protokol 8 Şubat 2013 tarihi itibariyle hukuken sona ermiştir. Bakanlık ile yaptığımız protokolün zamanında ve belirlenen sürede tarafımıza iletilmediğini buradan bir kez daha açıklama gereği duyuyoruz. Bu nedenle söz konusu plan, protokol süresinde tamamlanmadığı için depremde büyük bir sıkıntı ve mağduriyet yaşayan halkımız, ikinci kez büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalmıştır. Belediye olarak halkımızın mağduriyetine daha çok sebebiyet vermemek için bakanlık ile yaptığımız protokolü yasal haklarımız saklı kalmak üzere; Van kentimizin ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın çıkarlarını savunan ve toplumu esas alan noktadan soruna yaklaştığımızın bilinmesini isteriz' dedi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik ise; devletin süreç içerisinde Van'ı afet bölgesi ilan etmekten kaçındığını ve halen bu süreci sürüncemede bıraktığını öne sürdü. Van'ın büyükşehir olmasının kendileri için anlamlı ve değerli olduğunu anlatan Çelik, 'Bu anlam ve değere uygun bir yaklaşım da beklentimizdi. Ancak görünen o ki gerek depremin bilince çıkarılması duyarlığından yoksun, gerekse kentlinin yaşadığından bi haber anlayış günün katı merkeziyetçi devlet anlayışının halen devam ettiğine işaret etmesini görmekteyiz. Gönül isterdi ki 9 Kasım depreminden sonra ilgili bakanlıklar bütün şehrin dinamiklerini, sivil toplum örgütlerini dhil edecek bir planlama sürecini Van'ın objektif koşullarını, kültürel, tarihsel mirasını, su havzalarını, tarım alanlarını dikkate alan; arsa ve inşaat sahiplerinin çıkarlarına hizmet eden değil, toplumun ve halkın menfaatlerine hizmet eden bir planı zamana yaymadan gerçekleştirmiş olmasaydı, ancak bu ne yazık ki yapılmadı.
Bu iyi niyet beklentimize rağmen 8 Şubat 2012 tarihinde bakanlık bu işi başka bir firmaya aktarmıştır. Van'daki sivil toplum örgütlerini ve belediyemizi dhil etmeden internet üzerinden bir plan hazırlamış olacak ki bu geçerliliği ve yaşanmışlardan amacın uygun olmayacağı bellidir' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından basın toplantısı soruların cevaplanması ile sona erdi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ ZARAR GÖRÜR
Van Belediye Başkanlığı, yeni imar protokolünün açıklanmaması sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı anlaşmayı feshettiğini açıklaması Van'da vatandaşlar arasında şaşkınlık yarattı. İmar planının askıya çıkarılmasını beklerken bu gelişmenin Van için kaos yaratacağını ileri süren konunun uzmanları ve vatandaşlar şunları söyledi: 'İmar planı sızdırıldı ama karanlık aydınlanmadı. Bundan sonra ne olacak? Belediye imar planının yerine ne koyacak? Kurumlar arasında yaşanan anlaşmazlık, uyumsuzluk vatandaşı sadece mağdur eder. İnşaat mevsiminin başlamasına kısa bir süre kala bu gelişme Van'da yeni sorunlar yaratacaktır. Büyükşehir olan Van'da daha işin başında kurumlar arası koordinasyonsuzluk yaşanması Van'a sadece zarar verir. Depremden ağır hasarlı çıkan Van bunu hak etmiyor. Sorun kimden, neden kaynaklanıyorsa kaynaklansın, biz vatandaş olarak Van'a modern ve çağdaş bir görünüm kazandıracak yeni imar planının açıklanmasını istiyoruz. Yetkililerin Van halkını rahatlatacak, endişelerini giderecek çözümler üretmesini istiyoruz. Belirsizlik inşaat sektörünü çökertir. Şehir merkezi imar planı iptal ediliyor. Bu durumda eski imar planı mı uygulanacak? Bilinmezler yumağı, Van'ı sarsacak gelişmedir. ' vanhaber, van, haber, van haber belediye, imar planı, protokol, çevre ve şehircilik, fes etme

Bakmadan Geçme