Van'ı Yazar Çizmez
Van'ımız çok eski medeniyetlerden gelen geleneklerle, hemen hemen her dönemde bölgenin gelişim modellerinde örnek rol oynamıştır. Araştırmalar, kitabeler ve belgeler ile ispatlanmış gerçekler olduğundan, konunun detayına girmeyeceğim. (Bkz. Van Arşivleri)
Van'ımız; çok eski medeniyetlerden gelen geleneklerle, hemen hemen her dönemde bölgenin; gelişim modellerinde örnek rol oynamıştır. Araştırmalar, kitabeler ve belgeler ile ispatlanmış gerçekler olduğundan, konunun detayına girmeyeceğim. (Bkz. Van Arşivleri)
Bir şehrin kazanmış olduğu kimlik, her ne kadar bazı dönemlerde sekteye uğrasa da; elde edilen kazanımlar ile bu davranışları ustalarından alanların sonraki kuşaklara aktararak, kent kültürünü harekete geçirdiklerini görebiliriz. Tıpkı "Enderun ve Cumhuriyet" dönemlerindeki gibi.
Cumhuriyetimizin ilk kazanımlarından birisi, eğitim alanındaki hamleler ve nüfus yoğunluğu çok olan kırsaldan başlayarak, okulların yapılması ve eğitmenlerin yetiştirilmesidir. Tüm yurtta ilan edilen eğitim seferberliği, birçok ilde yavaş yavaş hedeflerine ulaşırken, Köy Enstitülerinin açılması (1940) ile büyük hamle başlatılmıştır. Hepimizin bildiği gibi 1946 yılında kapatılıp, Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülse de 1954 tarihinde bu okullar da kapatılmıştır.
Yokluklar olmasına rağmen, kendine özgü müfredat sistemi ile şahlanan Türkiye Cumhuriyeti, okulların kapatılması ile farklı ülkelerin eğitim modellerini uygulamak İçin zorlansa da;60'lı ve 70'li yıllarda hiç bir emperyalist ülkenin tahmin edemeyeceği bir eğitim seferberliği başlar ülkemizde. Cumhuriyeti benimsemiş, özgürlüğe muhtaç demokrasinin güzelliklerini fark eden bürokratik kesim ile kapatılan okullardan mezun olan öğretmenleri ve onların yetiştirdiği becerikli gençleri unutur aklı yetmezler.
İşte tam bu okulların, yatırım planlarının yapıldığı dönemlerde, rahmetli Ferit Melen'in varlığı, Van'ın doğuda hem okullaşma, hem de diğer alanlarda lider ve yıldız kent olmasını sağlamıştır. Atatürk Lisesi, meslek liseleri ve Maraş Caddesinde beş tane kampüs gibi okulların yapıldığını düşünelim. Köylerden, ilçelerden ve çevre illerden bu okullara gelenler ile kız-erkek ayırımı yapılmaksızın, okul binalarının varlığı, okullulaşma oranını da artırarak, kentli yaşamın oluşmasını sağlamıştır.
Ha bu gızzılgurt 12 Eylül gelince, medeniyetler kentinde; eğitim hayatı, bir kaç yıl içinde alt üst edilecek duruma getirilmiştir. Maalesef. Terör olayları, köylerin boşaltılması, tarım ve hayvancılıkla geçinen yüz binlerce insanın, hiç bir alt yapı olmadan Van'a yerleştirilmesi, işsizlikle birlikte, kültür çatışmalarına sebep olmaya başlamıştır. Durum böyle olunca, okulların yetersizliği ve ekonomik sebeplerin bahane edilmesi sonucu, öğrenim çağında olup, okullulaşamayan binlerce genç ve çocuk eğitim almadan topluma katılmıştır. Belli süreler kargaşa yaşansa da; yöneticilerin sağduyu anlayışı, büyük olayları engellemiştir.
O dönemlerde 60-70 kişilik sınıflarda, tüm çocukların eğitim görmesini sağlayan çalışkan müdürlere ve öğretmenlere verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.
Böyle bir dönemde, eğitim alanında riskler alarak, zaman içerisinde yaşanacak kaosu ortadan kaldıran gizli kahramanları öğrencileri, velileri ve o şehirde yaşayanlar hem unutmaz, hem de her zaman baş tacı yaparlar. Van'ın alt yapısını oluşturan ustaların çocuklarının hep var olacağını, en büyük ustanın insanın kendisi olduğunun unutulmaması, her şehirde belli dönemler duraklamalar yaşansa da, yeni kahramanların çıkabileceğine inanmaktayım.
Haydi; Sayın Valim, Milli Eğitim Müdürüm Okul Müdürlerimiz ile sevgili Öğretmenlerimiz. Bir çok imkanı olan kentimiz, hiç bir bahaneyi kabul etmez. Van'da eğitim hamlesi yapmanın zamanın geldiğinin farkında olan, Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzün;
* Koordinasyonları sağlayacaklarını,
* Planlama yaptıracaklarını,
* Takip edeceklerini,
* Kontrollerle ziyaretlere geleceklerini,
* Motivasyon toplantılarında yanınızda olacaklarını ve
* Başarılı olanların ödüllendirilmesini sağlayacaklarından eminim.
Mülki Amirlerin ve Milli Eğitim Müdürlerinin desteklerini görecek, hayal gücü yüksek, vizyon sahibi eğitim yöneticileri, değişim ve onun devamındaki düzenli ekip çalışmaları ile sosyal, kültürel, sportif alanlarda ödülden ödüle nasıl koşulduğunu, Cumhurbaşkanı tarafından nasıl ödüllendirildiklerini, Cumhurbaşkanını Van'a davet eden cesur öğrencilerin yetiştiği, 700 mevcutlu Okulun 2000 mevcuta ulaşmasına rağmen, akademik başarılardaki sınırsızlığını, mezun olan öğrencilerin bugün geldikleri yerleri, Van'a şu anda yaptıkları hizmetleri, saygı, sevgi ve ahlaki değerlerdeki hassasiyetlerinin modelini, önümüzdeki hafta yazacağım. Hem de; Van'ın en zor yıllarında.
Van için,
Ülkemiz için,
Çocuklar, gençler, mutluluk, huzur, bilim, barış ve başarı İçin hazırım ve hazırız.
Sevgiyle kalalım.
Sevgi alalım.