VAN İÇİN BİRŞEYLER YAPMALIYIZ

Golden City Awards Altın Kentler Platformu 2017 ödül töreni için İstanbul'da bulunan Van basını Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar ve Altın Kentler Platformu Koordinatörü Cenap Tuncer ile kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Tuncer, Van'ı dünyaya tanıtmak için bir çatı altında buluşmaları gerektiğini söyleyerek, 'Toplum olarak hepimize bazı görevler düşüyor. Bu anlamda hep birlikte bir platform altında birleşip Van için bir şeyler yapmalıyız. Kent Fair Gençlik Kamp Ateşi adında bir proje planladık. Dünya kentlerinden 42 ülkeden üniversite gençlerini tarihi Akdamar Adası'nda buluşturarak, 10 günlük bir kampa getirmek istiyoruz' dedi.

Burhan Ergin

İstanbul Conrad Otel'inde yapılan toplantıya Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, yönetim kurulu üyeleri; Şahin İzci, Hamdullah Şevli, Ekrem Eralmaç, Mehmet Tepe, Oğuzhan Demir, Seyithan Bilici, İşadamı İbrahim Karabıyık, Altın Kentler Platformu Koordinatörü Cenap Tuncer, Başkanı Nihat Boztepe ve Vanlı gazeteciler katıldı.

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, ayrıca 2 Nisan'da İstanbul'da 3 bin kişinin katılacağı büyük bir kutlama organizasyonu düzenleyeceklerini belirterek, söz konusu etkinliklerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarını beklediklerini kaydetti.

“VAN TÜRKİYE İLE SINIRLI DEĞİL”

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar ise, Van'ın Türkiye ile sınırlı olmadığını kaydederek, “Van Vakfı olarak malumunuz 18 Aralık'ta seçildik. Vakıf yönetimini oluştururken her platformda etkili olan arkadaşlardan yönetimimize dahil ettik. Cenap Beyde bu platformda güzel işler yapan bir arkadaşımızdır. Bu programı yaptığı ve bizleri bir araya getirdiği için kendisine teşekkür ediyoruz. Ekim ayında yapılacak olan ‘Güvenli Şehirler' projesi beni çok heyecanlandırıyor. Van'daki her platformda bunu söylerim. Esnafın camına atılan bir taş yola döşenmiş olan 10 ton mayından daha tehlikelidir. Vangölü kenarında 2 turistin dolaşması, İskele Sahili'nde bir Fransız, bir İngiliz vatandaşının dolaşması demek o gün Van'ın kurtuluşuna vesile olacak ve Van belki de güvenli şehirler arasına girecektir. Bu güvenlik sorunları sadece Van ile Türkiye'yle sınırlı değil. Bütün dünya da bu sorun var. Brezilya'ya gidersiniz. Bir plaj vardır, turistik anlamda çok önemli bir yere sahiptir ancak 200 metre aşağısındaki sokakta gündüz dahi gezemezsiniz” şeklinde konuştu.

“VAN'IN GÜVENLİ ŞEHİRLER ARASINDA YER ALMASI İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ”

Van için çalışacaklarını ve güvenli şehirler arasında iyi bir yere getirmek için büyük çaba sarf edeceklerini anlatan Ağar, “Yaşı benden büyük olanlar daha iyi bilirler. Van'da kapılara kilit vurulmazdı. Biz Van'da böyle büyüdük. Son dönemdeki göç olayları ve sosyal yapının bozulmasından dolayı bu hallere geldik. Eski haline döndürebilir miyiz elbette ki döndürebiliriz. Bu bizim elimizde olan bir şeydir. Altın Kent Platformu çok güzel bir yapıdır. Altın Kent sadece bir şehrin mimarisini ve güvenliğini değil, kentsel yaşam, çevre, sosyalleşme gibi her şeyi ele alıyor. İşte İstanbul'u görüyorsunuz. Gökdelenler yapılıyor. Ancak yol yok. Bir yerden bir yere gitmek için 2-2.5 saat yol gidiyorsunuz. Bu yapılanların dışında bir o kadar da yapılar yapılmayı bekliyor. Her halde İstanbul'da şöyle bir algı oluşacak. Ben Kadıköy'den Bakırköy'e 6 saatte giderim denilecek ve bu bize normal gelecek. Bu anlamda bu konunun da ele alınması gerekiyor. Bu Van'da da olan bir şeydir. Bu konuya da eğilmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ LOBİ VE SOSYAL ETKİNLİKLER”

İlk hedeflerinin lobi ve sosyal etkinlikler olduğunu söyleyen Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, “Bu iki konu bizim için ağır basmaktadır. 1 ay önce Antalya'da kongremizi yaptık ve yeni yönetim seçildi. Sizden ricam Antalya, İzmir, İstanbul, Bursa gibi illerimizde var olan etkinlikleri haber yaparsanız çok daha etkili işler ortaya çıkar. Antalya'yı bitirdikten sonra İzmir'e Van Vakfımızın kuruluşu için gideceğiz. Ankara'da bir vakıf kuruldu. Onun da yakında haberleri gelmeye başlayacaktır. Bizim daha önce vakfımızın bir yeri yoktu. Bunun için bir çalışma yaptık. Yakın zamanda bina satın alabiliriz. Bunun da müjdesini sizlere vereyim. Bir rakam var o rakamda anlaşabilirsek bu yeri alacağız. Vakfımızın bu anlamda kendine ait bir yeri olmuş olur. Bu yer Mecidiye köy'dedir. Mecidiye köy bildiğiniz gibi önemli bir konuma sahiptir. Her gün insanlar bu yerimizi görürse ve merak edip bakarsa Van'ın tanıtımı için güzel bir çalışma olmuş olur. Bildiğiniz gibi bizde Van'a geldik bir program yaptık. Van'da yine Vanlıları ağırladık. İnşallah sizlerle birlikte çok güzel işler yapacağız” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE MARKA OLABİLECEK ŞEHİRLERE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

Altın Kentler Platformu Koordinatörü Cenap Tuncer, şehircilik alanında kent hayatına ve insan yaşamına değer katan tüm alanların toplum nezdinde farkındalık oluşturan çeşitli etkinliklere imza attıklarını anlatarak, “Burada kültürden, sanata, şehircilik ve tüm alanların içinde yer aldığı sempozyum, zirveler düzenliyoruz. Amacımız ülkemizde dünya markası olabilecek şehirlerimize katkı sağlamak, bunun olması içinde elimizden geleni yapıyoruz. Dünya kentlerinde her yıl bir ülkede yapacağız. Bir ülkenin başkentinde düzenleyeceğiz. İlkini İngiltere Londra'da yapmak istiyoruz. Bütün dünya kentlerini marka şehircilik bilincini oluşturmak için ülkemizde de markacılık şehrine katkı sunmak adına burada da temsil olabilecek markalaşma sürecini tamamlayacak kentlerimizin olmasını arzu ediyoruz. Ekim ayında farklı bir projeye imza atıyoruz. İnşallah güvenli Şehirler Zirvesini yapacağız. Bu konuda da çok önemli çalışmalarımız var. Yakın zamanda bunun detaylarını açıklayacağız” dedi.

“VAN'I DÜNYAYA TANITALIM”

Toplum olarak herkese bazı görevlerin düştüğünü ifade eden Tuncer, ”Bu anlamda hep birlikte bir platform altında birleşip Van için bir şeyler yapmalıyız. Biz Altın Kent Platformu olarak önümüzdeki dönemde Kent Fair Gençlik Kamp Ateşi adında bir proje planladık. Dünya kentlerinden 42 ülkeden üniversite gençlerini tarihi Akdamar Adası'nda buluşturarak, 10 günlük bir kampa getirmek istiyoruz. Tabi devlet yöneticilerimiz ve valiliğimiz bize katkı sağlarsa dünya ülkelerine Van'ı tanıtalım. Aynı zamanda o gençlerimizin de çektiği kısa filmlerle kendi ülkelerinde fahri Van elçisi olsun ve her yıl bu fahri elçiler büyüyerek gelişsin. Bizim Van'ı anlatmamızın yanında başkalarının da Van'ı görerek, anlatması gerekiyor. Bu açıdan da bu proje bizim için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ ŞEHİRLER ZİRVEMİZİ EKİM AYINDA YAPIYORUZ”

Altın Kentler Platformu Başkanı Nihat Boztepe, Ekim ayında bir zirve daha gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bu zirvemizde “Güvenli Şehirler” olacak. Bu zirvemiz ilki ile birlikte uluslararası kimliğe sahip olacak bir zirvedir. Altın Kentler bilmeyenler için, bir sivil inisiyatiftir. Şehirleri sadece parkları, yolları ve altyapılarıyla değil, insan hakları, hayvan hakları, kültürüyle ve diğer tüm yönleriyle bir bütün içerisinde ele alınan ve değerlendiren bir sivil inisiyatif olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu anlamda uluslararası bir inisiyatif olma yolunda yolumuza devam ediyoruz. Bu çabalarımızda her zaman yanımızda olun ve desteklerinizi bize verin. Bizde her zaman sizlerle bundan sonraki tüm Van programlarında birlikte olalım. Yine Van'ın bizim organizasyonlarımızda önemli bir yeri vardır. Altın Kentler Platformu birden fazla sivil toplum örgütünü içerisinde barındıran bir yapıdır. Bu anlamda ilk organizasyonunu da Van'da yapmıştır. Van'da platformumuzu temsil eden arkadaşlarımız yapacağımız çalışmaları siz değerli basın mensuplarına ulaştıracaktır. Bugün sizlerle birlikte olmak memnuniyet vericidir. Bu anlamda tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme