Van'ın 80 yıllık hafızası
Her insanın hayatında unutmadığı acı tatlı anıları vardır. Benimde yaşamımda unutamayacağım farklı anılarım oldu.
Her insanın hayatında unutmadığı acı tatlı anıları vardır.
Benimde yaşamımda unutamayacağım farklı anılarım oldu.
Mesela çeşitli gazetelerde muhabirliğin ardından Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Vanspor Basın Sözcülüğü yaptığım 1990'lı yıllarda Van'da Fenerbahçe'yi, Trabzon'da Trabzonspor'u tarih yazarak yendiğimiz o muhteşem günleri asla unutmam.
Valilikteki görevimin yanında Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü adına yerel gazeteleri denetleme kurulu başkanı olarak gazeteleri denetlerken kağıt, boya kokusunu ve elle dizilerek hazırlanan gazete çabasını unutmam. O yıllarda Vansesi, İkinisan ve Van Postası gazeteleri vardı. Yarım asırlık İkinisan ve Van Postası gazeteleri yanlış uyulama ve kararlar sonucu maalesef 2014 yılında kapanarak tarih oldular.
Van'da 2011 depremi oldu.
Yerel gazeteler de zor günler geçirdi. O zorlu dönemde, 2012 yılı başında Vansesi gazetesiyle yollarımız kesişerek yazı işleri müdürlüğü görevine başladım. Van'ın belleği, en köklü markası olan Vansesi Gazetesi'nin kurucusu rahmetli İlyas Kitapçı, rahmetli Remzi Perihan ile sağlıklı ömürler dilediğim değerli büyüğümüz benden önceki yazı işleri müdürümüz Ali Laleci ağabeyimizin bıraktığı Vansesi bayrağını böylece devraldım.
Gazetemizin başında sorumlu bulunduğum süre içinde gazetecilik anlayışından ödün vermeden kaliteli, güvenilir, okunan, etkili bir gazete çıkarmaya çalıştım. Haber çabamızda Van için Vanlılar için çaba gösterdik.
Din, dil, ırk, siyasi görüş ayrımı yapmadan haber değeri olan her habere yer verdik. Eleştirdik ama hakaret etmedik. Tepki gösterdik ama saygılı olduk. Kırıldık ama kırmadık. Vansesi'nin bağımsız, özgür, tarafsız halktan yana gücüne güç katamaya çalıştık. Vansesi ilk günkü heyecanla bugün yoluna devam etmektedir.
80 yıl bir insan ömrüdür.
21 Temmuz 1937'de gazetecilik hayatına başlayan Vansesi Gazetesi bugün 80 yaşında. 21 Temmuz 2017 yani bugün Van için de, Vanlılar için de okurlarımız ve gazetemize emek veren değerli çalışma arkadaşlarımız için de özel bir gündür.
Gazetemizin 80 yaşına ulaşması kolay olmamıştır.
Bugün Vanses'inin 80. yılını kutluyoruz.
Bu anlamlı günü de diğerleri gibi unutmam
Vansesi'ni tanımak, doğru anlamak, Van ve Vanlılar için önemini kavramak ve değerini bilmek için Türkiye'nin ve Van'ın Cumhuriyet sonrası tarihine kısaca göz atmak yeterlidir.
Kısaca bakalım;
20 Mayıs 1915'te Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar tarafından işgal edilip Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan, ahalisi farklı illere göç eden Vanlılar yıllar sonra memleketlerine döndüklerinde Yeni Van şehri kurulurken şehirlerinde, yanlarında Van'ın ilk gazetesi olarak Yeni Yurd Van Gazetesi vardı.
Van'da umut, heyecan yokken Vanesi vardı.
Acının, gözyaşının, yokluğun kol gezdiği dönemde Vanesi vardı.
Ulaşımın olmadığı, cıvatanın dahi dışarıdan günler süren yolculuk sonrası geldiği, taşımada at katır kullanıldığı, gazete kağıdı ve diğer malzemelerin kısıtlı olduğu yıllarda Vanesi vardı.
1937'de Van'ın nüfusu 20 bin iken Vanesi vardı.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ