Van'ın Bedesten Çarşısında Son Doğru

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi himayesinde Van merkez Cumhuriyet Caddesinde bulunan Tekel Binası yerine yapılan Van Bedesten çarşısında son aşamalara doğru ilerleniyor.

Fahrettin Yiğit

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi himayesinde Van merkez Cumhuriyet Caddesinde bulunan Tekel Binası yerine yapılan Van Bedesten çarşısında son aşamalara doğru ilerleniyor.

VAN'A BEDESTEN ÇARŞISI
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Ozan Balcı, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki eski Tekel binası arkasında inşaatı devam eden bedesten çarşısında incelemelerde bulundu. Valimiz, bedesten çarşısının ilimiz ekonomisine ve kültürüne büyük katkı sunacağını belirtti. İçerisinde Van kahvehanesi, geleneksel Van mutfağı, sosyal donatılar ve oturma alanlarının bulunacağı Bedesten Çarşı, kültür çarşısı olarak hizmet verecek.

BEDESTEN NEDİR?
Bedesten Nedir? Bedesten ilk kurulduğu dönemlerde kervansaray amaçlı yolcuların durakladığı ve ülkenin güvenliğinin sağlandığı birimler olarak ortaya çıkmış zamanla kubbeli ve dikdörtgen çatıları ile kapalı çarşı haline gelmiş alışveriş alanlarına verilen addır. Bedestenlerin en önemli özelliği kapalı çarşı şeklinde kubbeli çatı ve dikdörtgen kubbe şeklinde yapılardır. Bedestenlerin içerisinde birçok dükkan yerleri bulunmaktadır. Aynı türden malların satıldığı kapalı çarşı formlarıdır. Bedesten ismi eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise kapalı çarşı olarak adlandırılmıştır. Bedesten eski dönemlerde ilk yapılış amacı yolcuları ağırlamak için ortaya çıkmış kervansaray olarak yapılmıştır. Zamanla ticarette ilerlemeyi sağlayan ticaret merkezi haline gelen bedestenler sonunda kapalı çarşı olarak hizmet vermeye dönüşmüşlerdir. Bedesten kapalı çarşıların duvarlarının bezenmesi renklendirilip süslenmesi sonucunda bedesten adını almıştır. Tarihi birçok kapalı çarşı aynı zamanda, bedesten olarak aynı anlamda kullanılmaktadır.

Vansesi Haber

Vansesi Özel Haber
Yorumlar 1
Tebrikler 08 Ekim 2023 15:25

AHMEDİ HANİ PARKI ESKİ VASKİ BİNASI ALANI DA DAHİL EDİLİP GENİŞLETİLEREK YENİLENMELİ. O CADDE VE SOKAKLAR DA PRESTİJ CADDE VE SOKAK OLARAK YENİLENMELİ. O ZAMAN ANLAMLI VE GÜZEL OLUR.

Bakmadan Geçme