Van'ın çay kültürü yerlerde!

Vanlılar için çay yalınızca sıcak bir içecek değildir. Çay demlemek, çay içmek, ikram etmek, çay satmak kültürdür, sanattır.

Her ülkenin, her şehrin kendine özgü mutfak, yeme içme kültürü var.

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan, 3 bin yıllık geçmişe sahip Van'ımız da kökleri çok eskilere dayanan tarihsel, çevresel, sosyal unsurlar üzerine inşa olunmuş mutfak ve yeme içme kültürüne sahiptir.

Yeme içme kültürümüzde ve toplumsal yaşamda çay tüketmenin oldukça önemli yeri bulunmaktadır. Günün her saatinde Vanlılar için çay içmek adetten, teklifi gönüldendir.

Semaverleri, demlikleri, çay tabak ve bardakları, kırtlama içme biçimi, elde çay dolu bardakların dağıtılması, çay bardağının yan yatırılması, kesme şekeri, gül şurubu, çerez gibi yiyeceklerin çay içerken tüketilmesi, tekiş (çift) ve çiçekli çay içilmesi, taziyede, düğünde, törende çay içme geleneğiyle çay kültürü evlerde ve kahvehanelerde zengin özellikler taşır. Van'ın halk kültürü ve etnografyasında önemli bir yer tutan çay içme kültürü üzerine şiirler, maniler yazılmış; fıkralar, hikâyeler, türküler söylenmiştir.

Vanlıların çay içme kültürünü tüm yönleriyle belgeleyerek korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yıllar önce araştırma yaparak "Van Mutfak Kültüründe Çay" başlıklı hazırladığım makaleyi Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ev sahipliğinde 24-26 Haziran 2009 tarihinde Bitlis'te düzenlenen " I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'nda fotoğraflar eşliğinde sundum.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme