VAN'IN EFSANE MEYVELERİ GERİ GELİYOR
Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Van'ın 14 çeşit yerli meyve ağacını ücretsiz olarak aşılıyor. Van'da yerel meyve çeşitlerinin korunması ve çoğaltılması amacıyla çalışma başlatan Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Vanlıların bahçelerindeki yerli meyve ağaçlarını 30 Temmuz'a kadar aşılayacak. Deneme ekimi yapılan Sıhke kavunu, Van pembe domatesi ve Erciş lahanasının yakında hasadı yapılacak.
Hacı Yılmaz
Van'da varlıkları asırlar öncesine uzanan, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde anlattığı, uzun yıllar bahçelerde yetiştirilen, Vanlıların severek tükettikleri ve kaybolmaya yüz tutmuş yerli meyve çeşitlerinin yeniden yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüren Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 30 Temmuz'a kadar yerli meyve ağaçlarından isteyen ağaç sahiplerine ücretsiz aşılama çalışması yapacak.
"Aşılama ve takibi ücretsiz"
Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışma kapsamında kırmızı aslik elma, cebe girmez, ekşi elma, bey elması, pamuk elma, heko elması, mellaki armut, pasik armut, kadife zerdali, sarı alça, kırmızı alça, siyah alo ve karadut gibi yerli meyve ağaçlarını ücretsiz aşılayacak.
Van'da yerel meyve çeşitlerinin korunması ve çoğaltılması çalışmalarını sürdüren Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu imkândan faydalanmak isteyen Vanlıların, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurmalarını bekliyor.
"Amacımız yok olmaya yüz tutmuş yerli meyve çeşitlerinin yeniden yaygınlaştırmasını sağlamak"
Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş kaybolmaya yüz tutmuş yerli meyve çeşitlerinin yaygınlaştırılması amacıyla çalışma yürüttüklerini belirterek, "Van'da tespit etmiş olduğumuz 14 çeşit meyve ağacımız var. Bu ağaçlarımızın şuanda aşılama dönemi olması hasebiyle ağaçlardan göz alıyoruz. Vanlıların bahçesinde bulunan Van'ın yerli meyve ağaçlarına yerli meyve göz aşısı yapıyoruz. Bu aşılama çalışmalarımız 30 Temmuz'a kadar sürecek. Tabi zaman kısa olduğu için birkaç gün uzayabilir. Aşılama işlemini tamamen ücretsiz bir şekilde yapıyoruz. Amacımız yok olmaya yüz tutmuş Van'ın dilden dile dolaşan anılarda kalan yerli meyve çeşitlerini yaşatarak yeniden yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Bunun yanında Van'ın ünlü Sıhke kavunu, pembe domatesi, Erciş'in lahanasının ekimini birkaç bölgede yaptık. Bir ay sonra bunların hasadını yapmayı düşünüyoruz. Beklediğimiz kadar yoğun bir talep olmadı. Özellikle bahçesi olan yazlıkçılardan talep çok olur diye düşündük. Sanırım bir iletişim eksikliği oldu. Özellikle broşürlerimizi bu bölgelerde dağıttık. Bu bölgelerden fazla talep alamadık. Ama her bahçede birkaç Van meyve ağacı olması gerekir. Aşıladığımız ağaçların takibini biz kurum olarak ücretsiz yapacağız. Meyve verdimi diye takip edeceğiz. Van'ın yerli meyve çeşitlerinin neslini korumak ve çoğaltmak amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yerli meyve ağaçları serası kurarak meyve çeşitlerimizi orada diktik. Meyve ağaçlarını yaz döneminde vatandaşlarımıza dağıtmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"14 çeşit yerli meyve ağacımız var"
Vanlıların heyecan ve mutluluk duyacağı bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, tespit ettikleri yerli 14 çeşit meyve ağaçlarını aşıladıklarını söyledi. Görentaş, "İlimizde uzun yıllar yetiştirilen, severek tüketilen, türkülere manilere konu olan ve kaybolmaya yüz tutmuş yerli meyve çeşitlerinin yeniden yaygınlaştırılması için müdürlük olarak yerel çeşit aşılaması yapıyoruz. Aşılama çalışmaları 20-30 Temmuz tarihleri arasında müdürlüğümüz personelleri tarafından yapılıyor. Bu proje Van'ın kültürü, tarımı açısından önem arz ediyor. Tabi zaman dar olduğu için aşılama çalışmaları birkaç gün daha uzayabilir. Aşılama çalışmaları kapmasında kırmızı aslik elma, cebe girmez, ekşi elma, bey elması, pamuk elma, heko elması, mellaki armut, pasik armut, kadife zerdali, sarı alça, kırmızı alça, siyah alo ve karadut gibi yerli meyve ağaçlarını ücretsiz aşılıyoruz. Değerli Vanlıların Van'ın meyve çeşitlerine sahip çıkılmasında ve yaşatılmasında duyarlı olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.