Van'ın havayolu sorunu bitmek bilmiyor

Van'a yapılan uçak sefer sayılarında yaşanan yetersizlik, uçakların rötar yapması, Van-Ankara uçak seferi sırasında valizlerin Van'da unutulması ve uçak bilet fiyatlarının emsal illere göre pahalı olmasına tepki gösteren Vanlılar hava ulaşımında yaşanan sorunların, sıkıntıların çözülerek bitirilmesini istiyor.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Hava ulaşımı sorunlarının bir an önce çözülmesi için çağrıda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Vanlılar, hava yolu ulaşımındaki sıkıntıların giderilmesi, sefer sayılarının artırılması, rötar problemlerinin en aza indirilmesi, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve bilet fiyatlarının makul seviyelere düşürülmesi konularında adımlar atılmalı” dedi.

Vatandaşlar, yıllardır yaşanan hava yolu ulaşımındaki sorunlardan derin rahatsızlık duymaya başladı. Sefer sayılarının yetersizliği, uçakların sık sık rötar yapıp gecikmeli kalkması, Van-Ankara uçak seferinde yaşanan valizlerin unutulması gibi olaylar Vanlıları harekete geçirdi.

Vanlılar, özellikle Van-Ankara, Van İstanbul uçuş hattında ciddi sorunlar olduğunu belirtiyor. Bu hat, Van halkının başkent Ankara ile önemli bağlantılarından biri olmasına rağmen, seferlerin yetersiz oluşu ve uçakların devamlı gecikmeli kalkması büyük sıkıntılara yol açıyor. Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan valizlerin unutulması olayı da Vanlıların tepkisine neden oldu.

Konuyla ilgili konuşan vatandaşlar, "Van-Ankara uçuşları özellikle çok sıkıntılı. Sefer sayılarının azlığı, uçakların devamlı gecikmeli kalkışı geçen gün de Van-Ankara seferinde yolcuların valizlerinin Van'da unutulması sorunu can sıkıcı ve yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor" dediler.

Vanlılar, yaşanan aksaklıkların yanı sıra uçak bilet fiyatlarının emsal illerle kıyaslandığında yüksek olduğu vurgulanıyor. Ekonomik koşullar göz önüne alındığında, bilet fiyatlarının erişilebilir olması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda ivedi çözüm beklentisi içinde.

Vatandaşlar açıklamasında, "Uçak bilet fiyatları gerçekten çok pahalı. Özellikle emekliler, öğrenciler ve dar gelirli aileler için ulaşım imkansız hale geliyor. Hava yolu şirketlerinin fiyatları makul seviyelere çekmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandılar.
Vanlılar, yaşanan sorunların çözümü için yetkililere ve hava yolu şirketlerine çağrıda bulunarak sefer sayılarının artırılması, rötarlardan kaynaklanan gecikmelerin önlenmesi ve bilet fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi taleplerinde bulunarak, hava yolu ulaşımındaki aksaklıkların ivedilikle giderilmesini istiyor.

Yıllardır Van'ın hava ulaşım sorunu çözüme kavuşturulamadı. Yaz mevsimi gelince turizm sezonu bahane edilerek sefer sayıları azaltılan illerin başında ilk sırada Van geliyor. Geçmiş yıllarda Türkiye'ye olan turistik gezi talebinin turizmciler ve otel işletmecilerinin açıklamalarına göre bu yıl düştüğünü turist sayısının azalmış olmasına rağmen Van'a yapılan uçuş sayılarında artış yaşanmamıştır. Havayolu yolcu taşımacılığın da Van yolcu bakımından potansiyeli olan bir ildir. Van'ın büyükşehir oluşu kalabalık nüfusa sahip olmasının yanında çevre iller ve İran'dan ilimize gelen turistlerin havayolunu kullanması, talebi oldukça artırmaktadır. Havayolu şirketlerinin bu durumu göz önünde bulundurarak uçak sefer sayılarını artırarak ihtiyaca cevap verecek sayıya ulaştırmalılar. Geçmiş yıllarda günde 17-18 olan Van uçuşlu sefer sayıları bugün yarı, yarıya düşmüş durumdadır.

Türkiye'nin en doğusunda yer alan Van'ın karayolu ulaşımı büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Karayoluyla Ankara'ya yirmi saatte, İstanbul ve İzmir'e yirmidört saat yolculuktan sonra ulaşıldığı göz önüne alındığında havayolu ulaşımının ne kadar zorunlu olduğu gerçeği gün yüzüne çıkıyor. Yetkililerin bir an evvel Van'ın kanayan yarası hava yolu ulaşımı sorununa el atıp bu sorunu çözerek Vanlıların gündeminden çıkarmaları gerekir.

Öte yandan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Van halkının hava yolu ulaşımındaki sorunları can sıkıcı. Sefer sayılarının az oluşu, uçakların rötarları ve bilet fiyatlarının yüksekliği ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bu sorunların bir an önce çözülmesi için ilgili kurumlara ve hava yolu şirketlerine çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Vanlıların hava yolu ulaşımındaki sorunlara yönelik tepkileri, yetkililer ve hava yolu şirketlerinin bu konuya acilen çözüm bulmaları gerektiğini gösteriyor.

Bakmadan Geçme