Van'ın turizmi için

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) ortaklaşa yürüttüğü 'Urartu Kültür Yolu' projesi 2019 yılının 'Urartu Yılı' ilan edilmesiyle birlikte Van turizminde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Urartular, MÖ birinci binyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir. Adına ilk defa İ. Ö. XIII. yüzyılda hüküm süren Asur kralı I. Salmanasar'a ait çivi yazılı belgelerde rastlanan çok tanrılı Urartuların dili üzerinde yapılan çalışmalarda, bu halkın Hurri dilinin bir lehçesini konuştuğu ortaya konulmuştur.Urartuların en önemli tanrısı Haldi'dir. Haldi savaşa çıkan kralı kutsayan savaş tanrısı olarak kabul edilmiştir.

Doğu Anadolu'nun sert doğa koşullarına uymak zorunda kalan Urartular hayvancılık ve ziraatte başarılı olmuşlar.Bundan dolayı Urartu toprakları sık sık Asur akınlarına uğramış. Bu akınlara karşı koymak zorunda kalan Urartular M. Ö 9. Yüzyılın başlarında birleşerek merkezi bugünkü Van (Tuşba- Van Kalesi) olan, teokratik ve feodal bir sistemle yönetilen Urartu Devletini kurmuşlar.

En güçlü dönemlerinde Urartu Devletinin toprakları Urmiye Gölünden Fırat Nehri Vadisine, Kafkasya'nın güneyindeki Gökçegöl, Aras Nehri Vadisi ve Karadeniz'in doğu sahillerinden Musul'a, Halep'e, Akdeniz'e kadar geniş bir alana uzanmıştır.

Urartular sarp ve kayalık olan bölgenin bayındırlaştırılmasında oldukları gibi mimarlıkta da usta olduklarını inşa ettikleri saray ve mabetlerle göstermişlerdir. Yapılarını bu bölgenin coğrafi şartlarına uydurmuşlar, çok güzel işledikleri 20 - 25 ton ağırlığındaki taşları sarp tepelere çıkararak anıtsal yapılar inşa etmişlerdir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme