VAN KENT MÜZESİ YAŞAYAN MÜZE OLACAK

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, restorasyon çalışmaları devam eden Van Kent Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Zorluoğlu, 'Bu kent müzesi, yerli yabancı birçok misafirimize, Vanlı hemşehrilerimize, çocuklarımıza, gençlerimize çok büyük bir katkı sağlayacak' dedi.

Programın düzenlendiği alanda bir konuşma yapan Vali Zorluoğlu, Van Kent Müzesi'nin; eski Endüstri ve Meslek Lisesi olarak 1948 yılında hizmete açıldığını ve kentin tescili ayakta kalmış ender okullarından biri olduğunu söyledi. Yaklaşık 8,5 dönümlük bir araziye sahip olan ve iki katlı olup aynı zamanda dışarıda iki ayrı atölyesi bulunun önemli bir mekan olduğunu ifade eden Vali Zorluoğlu, "Burası uzun yıllar eğitim anlamında Van'ın çocuklarına, gençlerine hizmet verdi. Uzunca bir zaman onarım görmediği için harabe bir görünümü vardı. Bunun üzerine şehrin dinamikleri, buranın dönüştürülmesi noktasında taleplerde bulundular. Çok geniş kapsamlı bir istişare süreci geçirdik ve nasıl olmalı diye tüm tarafların görüşünü aldık. Bütün bunları ayrıntılı bir şekilde konuştuk. Ortaya Van'a yakışan, ülkemize yakışan çok özel bir kent müzesi projesi çıktı" dedi.

Müzenin maliyetinin beklenildiğinden fazlaya mal olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, "İlk başta 7,5 milyon TL'ye çözülebileceğini düşündük ama kolları sıvadıktan sonra bu neredeyse iki katına çıktı. 7,5 milyon TL hesapladığımız bu proje, 13 milyon TL artı KDV olarak önümüze çıktı. Bu maliyetin 4,5 milyon TL'sini Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) bütçesinden, geri kalan meblağın büyük bir bölümünü Kültür Varlıkları Fonu olarak oluşturulan bizim Yatırım Koordinasyon İzlenim Birimimizdeki kaynaktan karşılayacağız ama yine maliyet olarak külfeti çekecek olan kurumların başında Van Büyükşehir Belediyemiz geliyor. Üç ortaklı olan bu projenin kaynağı hazır" ifadelerini kullandı.

Kent Müzesinde Van'ın geçmişten günümüze kültürel, sosyal ve kısmen ekonomik yaşamına ait mekanların oluşturulacağına vurgu yapan Zorluoğlu, "Bu kent müzesi, yerli yabancı birçok misafirimize, Vanlı hemşehrilerimize, çocuklarımıza, gençlerimize çok büyük bir katkı sağlayacak. Kent müzesinde Evliya Çelebi başta olmak üzere seyyahların gözüyle Van mottosuyla hareket ediyoruz. Onların anlatımıyla burada çok güzel serüvenleri çocuklarımız, gençlerimiz yaşayacaklar" diye konuştu.

"Burası canlı, yaşayan bir müze olacak"

Müzenin içerisinde sanat ve hobi kurslarının verileceği 4 atölye oluşturduklarını ifade eden Vali Zorluoğlu, "Burası canlı, yaşayan bir müze olacak. Durağan, statik bir müze anlayışıyla hareket etmiyoruz. O nedenle sürekli sanat eğitimler ve kurslarla vatandaşlarımızı, sanat severleri burayla buluşturmak istiyoruz. Geçmişte Van'ın gelenek ve göreneklerinin, çocuk oyunlarının silikon heykellerle canlandırıldığı alanlar oluşturuyoruz. Böylece gelen ziyaretçilerimiz, zihinlerinde eski Van'ı, kültürünü çok daha kolay canlandıracaklar. Bunun yanında Urartu, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri, kronolojik olarak duvar kağıtlarında yer alacak. Burayı yok etmiyor, yeniden imar ediyoruz. İmar ederken de bu okulun anılarını mutlaka muhafaza edeceğimiz alanlar olmaya devam edecek. Kentin ticaretini, ulaşımını, turizmini anlatan üç boyutlu görseller yer alacak. Van mutfağı, kültür, sanat, önemli şahsiyetler, spor, nüfus ve göçlerin anlatıldığı özel bölümleri ziyaretçiler burada bulacaklar. Van'ın edebiyat ve kültür hayatına dair, Van ile ilgili kitapların, yazılan makale ve araştırmaların dijital olarak erişilebileceği, örnek basın yayınların da ayrıca yer alacağı alanlar burada tasarlanıyor. İnşallah bunlar tamamlandığında Van'ın bu manada yazım tarihine de, edebiyat tarihine de önemli bir katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine şehrimize özgü köy hayatını yaşatma adına tandır evi, kahvehane, yöresel çeşme, fayton ve at heykelleri bulunacak; su perdesi ile üzerine yansıtılan ışıklarla büyük bir görsel şölen sunmayı planlıyoruz. Bahçenin duvarları kaldırılarak müze, bütünüyle şehirle bütünleşecek ve vatandaşlarımızın ayrıca bir yeşil alan olarak, bir park olarak, bir dinlenme imkanı olarak ta hizmetine sunacağız. Yani burası kesinlikle şehre kapalı değil, sonuna kadar şehrin insanlarının hizmetine açılacaktır" şeklinde konuştu.

"Projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum"

Çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için el birliği ile çalıştıklarının altını çizen Vali Zorluoğlu, "Şu anda yüklenici firma yetkilisi ile görüştük. İnşallah valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, DAKA, ilin sivil toplum kuruluşları ve değerli şahsiyetlerle birlikte, yüklenici firmamızın da özel gayretleri ile çok kısa bir süre içerisinde bu eseri tamamlayacağız ve halkımızın hizmetine sunacağız. Ben bu noktada desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projenin ilimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Kent müze fikrini 2011 yılında gündeme getirdik"

Van Kent Müzesi'nin fikir babası Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gazeteci İkram Kali, müze hakkında geniş bilgi verdi. Müzenin Van için önemine değinen Gazeteci-Yazar Kali, "Van Kent Müzesi Van'ın hafızası, simgesi olacak. Kentimize kent müzesi kurulması için ilk girişimi 2010 yılında yaptım. Deprem öncesi ayakta bulunan eski gümrük müdürlüğü binasının Van Kent Müzesi ve arşivi olması için yetkililerle görüştüm. Basına açıklamalarda bulundum. 2011 depremi meydana gelince Cumhuriyet sonrası yapılan o bina yıkıldı. Daha sonra müze için girişimlerim devam etti. Bir proje öneri dosyası hazırlayarak, 1948 yılında eğitim öğretime açılan, tescili yapılarak koruma altına alınan ve şehir merkezinde yerli yabancı turistlerin rahatlıkla ziyaret edeceği Eski Endüstri Meslek Lisesi binasının kent müzesi olarak değerlendirilmesi için girişimlerde bulundum ancak bir sonuç alamadım. Ama çabalarımızı sürdürdük" dedi.

"Sayın Valimize, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz"

Konuyu daha sonra Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yetkilileriyle görüştüğünü belirten Kali, "DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray önerimize ilgi göstererek, projeyi Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na sundu. Kent Müzesi hayalimizin hayata geçirilişi bundan sonra başladı. Sayın Valimiz Van'ın kültürüne, önemli katkı sağlayacak. Kent Müzesine sahih çıkarak, gerekli çalışmaların başlatılması için talimat verdi. Sayın Valimizin başkanlığında 2 ayrı toplantı ve akademisyenlerin, meslek odası başkanlarının, okul mezunlarının, kültür çevrelerinin ve Van halkının katılımıyla iki çalıştay yapıldı. Bu çalışmalar sonrası projeler hazırlanarak, ihale süreci gerçekleştirildi. Bugün Van için çok önemli olan kültürel bir eserin kentimize kazandırılması heyecanını yaşıyoruz. Bir Vanlı olarak Van Kent Müzesini şehrimize kazandıran başta Sayın Valimize, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu müze Van'da yaşayanların katkılarıyla hayat bulacak. Ayrıca tarihi Tekel binasının da Van'a ait yazılı, görsel, işitsel belgelerin bir arada bulunduğu Van Kent Kütüphanesi olarak değerlendirilmesi arzu ediyoruz. Van Kent Müzesi tüm Vanlılara ve kentimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Van'da Van Kedisi beslemesi ve yarışmalarda derece alması nedeniyle 'Kedi Anne' olarak tanınan Vanlı Sevim Kaptanoğlu, katıldığı programda ailesine ait 100 yıllık el yapımı merdaneyi (kindirek) müzeye hediye etti.

Öte yandan okul girişinde müzeyle ilgili fotoğraf sergisi açıldı. Sergiyi Vali Zorluoğlu'yla birlikte gezen Van eşrafından 85 yaşındaki Turan Haydaroğlu, katılımcılara okulun temel atma törenini yansıtan 70 yıl önceki fotoğrafta yer alan şahısları isim ve unvanlarıyla birlikte tek tek tanıttı. Kurban kesimi ve müze inşaat binasının gezilmesinden sonra program ikramlarla son buldu.

Programa, Vali Zorluoğlu'nun yanı sıra Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kamu kurum ve kuruluş amirleri, meslek odası temsilcileri, okul mezunları, ev hanımları, akademisyenler, kültür çevreleri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Bakmadan Geçme