VAN KENT MÜZESİYLE İLGİLİ FLAŞ GELİŞME

Van Kent Müzesi'nin hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor. Müze ile ilgili ikinci toplantı Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında Vali Konağında gerçekleştirildi. Proje çalışmalarına 2 Nisan 2018 günü törenle başlaması kararlaştırıldı.

Vansesi Haber Merkezi

Toplantıda, Van'ın tarihi okulları arasında yer alan 1948 yılında yapımı gerçekleştirilen Endüstri Meslek Lisesinin kent müzesine dönüştürülmesi için yürütülen çalışmaların proje hazırlıkları sinevizyon eşliğinde katılımcılara aktarıldı. Kent müzesi projesinin Van tarihi, tarihi, kültürü ve kent kimliği açısından önemine dikkat çeken Vali Zorluoğlu, müze konseptinin bir parçası olarak Van'ın Evliya Çelebi'nin gözünden anlatılmasının büyük ilgi göreceğine inandığını söyledi.

Projenin masa başı hazırlıklarının ardından 2 Nisan 2018 günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla restorasyon ve yapım çalışmalarına başlanılmasını ön görüldüğünü belirten Vali Zorluoğlu, “Müzede Van'ın Evliya Çelebi'nin gözünden anlatılması ilk kez hayata geçirilecek bir proje olacak. Bundan dolayı özellikle dışarıdan gelen insanların büyük dikkatini çekecektir. Uygulama projesinin 2 ay içinde tamamlanması ve Mart ayında da ihaleye çıkılması hedefliyoruz. İnşallah 2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 100. yılında ilk kazmayı vurup, müzemizin yapımını başlatacağız. Kaynağımız hazır. Yapılacak işler takvimlendirildi. Elimizde her türlü imkan var. Kaynak var, teknik bilgi var, ekip var. İyi niyetle Van'a eser kazandırmak hedefimiz var. 2018 yılı sonuna kadar Van Kent Müzesi'ni tamamlayıp hizmete açacağız. Projeyi yürütecek firmadan da çok estetik bir ışıklandırma istiyoruz” diye konuştu.

Proje sunumunda eski Endüstri Meslek Lisesi'nin tarihi kimliği korunarak, çevre düzenlemesi ile birlikte Van'ın tarihini, kültürünü modern imkanlarla sunan kent müzesi projesinin ayrıntıları anlatıldı.

Toplantıya Vali Murat Zorluoğlu'nun yanı sıra, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Müze Müdürü Erol Uslu, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ve projeyi yürütecek mimarlar katıldı.

Bakmadan Geçme