Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarına hazırlanıyor
15-17 Eylül tarihleri arasında Van'da ilk kez düzenlenecek olan Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı için hazırlıklar başladı.
HABER: BURHAN ERGİN
Lansman toplantısında konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Bu sadece Van TSO'yu ilgilendiren bir mesele değil. Van Büyükşehir Belediyesi bu işin tepesinde olmalı. İlçe belediyeleri bu işin mutlaka içinde ve mutfağında olmalı. Çünkü bu işin sonunda doğacak katma değeri onların yönettiği ilçedeki halk sahiplenecek. Van TSO olarak bu işe bütçe ayırdık. Niye kent için, biz bu işi ticari amaçla yapmıyoruz ki, bu şehir gastronomiyle tanımlansın ve bu katma değeri yüksek bir markaya dönüşsün, Van kazansın. Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarı Van'a ait bir şeydir. Dolayısıyla bütün aktörlerin sürece dahil olması gerekiyor” dedi.
Van TSO'da yapılan lansman toplantısına Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Yaren, Van TSO Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Atacan, MÜSİAD Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar, Kahvaltıcılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Sabri Işık, İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yetkilisi Veysi Uygun, ASRİAD Van Şube Başkanı Taner Han katıldı.
Toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Fuarı yerel bir firmamız üstlenecek. Bizde arkasında duracağız. Fuarda stant açan firmaların KOSGEB'ten destek almalarına katkı sağlayacağız, rehberlik edeceğiz ama ilk olmasıyla beraber farklı bir şey olsun istiyoruz. Bu sadece Van TSO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin izniyle olan bir süreç olsun istemiyoruz. Bunu da ilerde sahiplenecek, büyütecek, geliştirecek birileri varsa alıp sahiplensin. Bütün belediyeler katılsın, stant açsın, bir ürünü sahiplensinler, sunumunu yapsınlar” diye konuştu.
“VAN GASTRONOMİDE MARKALAŞMALI”
Van'ın gastronomi alanında markalaşması için her türlü çalışmanın içinde olacaklarını söyleyen Takva, “Van için tarihi bir gündür. 20 yıldan bu yana ilk kez Van TSO kendi organizasyonunda bir fuar çalışması yapmak üzere start toplantısı gerçekleştiriyor. Esasında bu yıla denk gelmesinin sebebi bizim 3 yıl önce planladığımız Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarının pandemiden dolayı ertelenmiş olması ve hayatın normale dönmesiyle bu yıl beraber bu işin sürdürülmesine ilişkin bir duyuru yapma ihtiyacından kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu manada gastronomi şehirler için önemli farkındalık yaratan bir kavram olarak ortaya çıktı ve 1980'li yıllarda ilk kez gastronomi ile ilgili çalışmalar Hollanda'da başlayan bir sürece tekabül ediyor ve yeme içme kültürünü ifade eden kavramsal olarak Fransız kökenli bir kelime, kentlerin markalaşması açısından artık vazgeçilmez bir unsur olarak önümüzde duruyor. Dolayısıyla artık şehirler, kasabalar, köyler en küçükten en büyüğe insan yerleşim yerleri sahip oldukları yeme içme kültürünü ön plana çıkarmak ve bu konuda bir farkındalık oluşturarak markalaşmak için bu önemli alana yönelmeye başladılar. Bizim de Van şehri olarak geri kalmamamız gerektiğine ilişkin fikrimiz 3 yıl önce sübuta ermişti. Fakat malumunuz hepimiz neredeyse iki yıl kapalı bir süreç yaşadık ve dolayısıyla gastronomi ve yöresel ürünler fuarını kurumsal olarak şehrimizde hayata geçirmenin imkanlarını bulamamıştık ama bugün artık şehrimizin ürettiği ürünler, bu konu da faaliyet gösteren firmalar, bunların tarihi, geçmişi, kültürü ve gastronomiyle artık bizim markalaşma sürecimizin bir parçası olması gerekiyor. Buna inanıyoruz, bu konudaki bir eksikliği gidermemiz gerekiyor. Bizde Van TSO olarak bu amaca hizmet edecek şekilde şehrimizin gastronomisini, tarihini, kültürünü tanıtmak, ileriye taşımak ve bu pazardan şehrimizi hak ettiği payı almasını sağlamak için böyle bir çalışmayı gerekli gördük” dedi.
“VAN'IMIZIN 18 TESCİL ÜRÜNÜ BULUNMAKTADIR”
Açıklamalarına devam eden Takva, “İlimizin bugün itibariyle 18 adet tescili ürünü var ve 24 ürünün de başvuru süreci devam etmektedir. Onlarla beraber 42 ürünümüz ya tescillendi veya tescillenmek üzere ilan sürecinde bekliyor. Dolayısıyla bunu bizim biraz ileriye taşımamız gerekiyor. Aslında bu hikaye herkesin katkısıyla 2014 yılında Dünya'nın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurmak suretiyle bir farkındalığa dönüşmüştü. Bir dünya rekoru kırıldı, belgelendi, tescillendi ve akabinde de şehrimiz için en önemli kültürel değerlerden biri olan kahvaltımızı kendi içeriğiyle de bazı ürünleri tescillemek suretiyle ileri bir aşamaya taşımaya çalıştık. Tabi ki herkesin bir tarafından tuttuğu, geliştirdiği, desteklediği bir alan, meslek odasının görevi de temsil ettiği kentteki ürünlerin tanıtımını yapmak, bunları kayıt altına almak, bunları şehrin zenginleşmesi ve ticaretine konu olacak şekilde markalaşmasına katkı sağlamaktır. Biz o çalışmalarımızı hiç durdurmadık. Zaman zaman kamuoyu çok ilgilendi, zaman zaman kamuoyunun genel gündeminin dışında kaldı ama süreç devam ediyor. 18 ürünün tamamı Van TSO tarafından tescillenmiş ürünler değil. Üniversite, Büyükşehir Belediyesi'nin de tescillediği ürün var. Şuan Van'ımızın 18 tescil ürünü bulunmaktadır. Bunların tamamı mutfak kültürüyle ilgili değil. Örneğin en önemli tescil ürünlerimizden biri savatlı gümüştür. Savatlı gümüş Mardin telkarisiyle kendi alanında Türkiye'de en önemli tescil alan, üretim ve kültürel değerlerimizden biridir. Tabi ki çoğu mutfakla ilgilidir. Bu konuda bizi hiç yalnız bırakmayan, bizi motive eden değerler var. Pastacılar ve Aşçılar Federasyonu, yerel dernekler, bu konuda emek veren şeflere teşekkür ederim. Şehrin bileşenleri ve bu meseleyle doğrudan ilgisini düşündüğümüz sizlerle bu konuyu paylaşmak istedik” diye konuştu.
“15-17 EYLÜL TARİHLERİNDE FUARIMIZI DÜZENLİYORUZ”
15-17 Eylül tarihleri arasında Van'da bir ilke imza atarak Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarını düzenleyeceklerini belirten Takva, “Bu alanın en önemli aktörleri şehrimizdeki lokantalar, fırıncılar, beslenmeyle ilgili, gastronominin ruhuna uygun farkındalık yaratalım. Bu konuda farkındalık yaratan kentler var. Malumunuz Gaziantep önemli bir aşamaya geldi. Diyarbakır son dönemlerde bu anlamda farklı bir çalışma içerisinde girdi. Ankara yöresel ürünler ve gastronomiye ilişkin önemli bir çıkış yapmaya başladı. Van'da nihayetinde 10 bin yıldan fazla bir geçmişiyle hem kültürüne sahip çıksın istiyoruz hem kültürel değerleri ortaya çıkaralım istiyoruz, şehrimize olan borcumuzu bir neviden böyle bir fuar düzenlemek suretiyle tescilli ürünlerimizi orada sergileyelim hem de olması gerektiği gibi bir fuarla taçlandıralım istiyoruz. Gittiğim heryerde anlatıyorum. Keledoş yemeğimizi tescillediğimizde bizimle çok fazla dalga geçildi. Bu bizim işimizde biz işimizi hakkaniyetle yaptık. Tescil edildikten sonra bir arkadaşımız Pakistan'da keledoş yemeğiyle girdiği yarışmada altın madalya kazandı. Bundan daha büyük bir mutluluk olamaz. Bir şehrin marka değeri hiç aklınıza gelmeyecek bir ülkedeki yarışmada altın madalya alması çok değerli ve kıymetlidir. Yaptığımız işin çok kıymetli olduğunun farkındayız. Kavutu tescil ettiğimizde de aynı tepkilerle karşılaştık ama o birikim bir kültüre dönüştü. Fuarı yerel bir firmamız üstlenecek. Bizde arkasında duracağız. Onlar teknik boyutunu üstlenecek. Firmaların KOSGEB'ten destek almalarına katkı sağlayacağız, rehberlik edeceğiz ama ilk olmasıyla beraber farklı bir şey olsun istiyoruz. Bu konuda iş örgütlerimizden taleplerimiz var. Özellikle MÜSİAD'ın, TÜMSİAD'ın, HAKSİAD'ın el birliğiyle burada belki bir gıda güvenliği zirvesi yapabilir miyiz? Çalışma yapabilir miyiz? Bunu konuşmak istedik. Buraya gelen herkesin logosu içinde olsun istiyoruz. Bu sadece Van TSO ve Odalar Birliği'nin izniyle olan bir süreç olsun istemiyoruz. Bunu da ilerde sahiplenecek, büyütecek, geliştirecek birileri varsa alıp sahiplensin. Bütün belediyeler katılsın, stant açsın, bir ürünü sahiplensinler, sunumunu yapsınlar. Özellikle sivil alan bu işin içerisinde yer almalı. Hiçbir talebimiz yoktur. Her türlü fikirlerine açık olacağız. Fuar esnasında yapmak istedikleri her türlü etkinlik için yardımcı olacağız. 15-17 Eylül tarihlerinde fuarımızı düzenliyoruz. Sahiplenin istiyoruz. Bu şehrin önemli bir kültürünün açılımına tekabül ediyor. Fuarı herkes sahiplensin. Kentimiz artık bir fuar kenti oldu. Yılda yaklaşık 15'in üzerinde fuar düzenliyoruz” şeklinde konuştu.
“CADDELERİMİZ, SOKAKLARIMIZ CIVIL CIVIL”
İranlıların yoğun ilgi gösterdiği Van'da sokak ve caddelerin sabaha kadar cıvıl cıvıl olduğunu kaydeden Takva, “Halkımızın moralini, motivasyonunu diri tutacak bir faaliyetin tarafı olalım istiyoruz. Türkiye'de inanın belki 81 vilayet içerisinde sosyo ekonomik gelişmişlik endeksinde 76'ncı, 77'inci sıradayız ama samimi olarak söylüyorum. Moral değer olarak Türkiye'deki en dinamik şehirlerden biriyiz. Ben buna inanıyorum. Caddelerimiz, sokaklarımız cıvıl cıvıl, bir sürü il dışından ve yurt dışından misafirimiz var. Sabaha kadar şehrimizde bir hareketlilik olmasının çok önemli bir değer olduğunu düşünüyoruz. Şuanda onlar burada değil, bu şehrin sahipleri burada. Biz kendi şehrimize sahip çıkarsak, kendi kültürel değerlerimizi sahiplenir, büyütürsek gelen bize uyar ama bizim kültürel değerlerimizde, duruşumuzda bir erozyon olursa gelen bizi kendisine benzetir. Gelenin bize benzetmediği, bize benzediği kentsel, kurumsal, kültürel yapı oluşturmalıyız ve dimdik arkasında durmalıyız. Davranışımızla, inancımızla, karakterimizle, ahlakımızla biz şehrimize sahip çıkarsak, bunlara sıkı sıkıya sarılırsak bu tür faaliyetleri güçlendirir, moral değerimizi motive edersek kimse gelip bizi bozamaz. Gelen bize benzer ama dediğim gibi biz gelene benzemeye çalışırsak, tartışacak, konuşacak farklı şeyler gündeme gelir” ifadelerini kullandı.
“VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İLÇE BELEDİYELERİN TAMAMINI DAVET EDECEĞİZ”
Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Fuarına Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve tüm aktörlerin dahil olması gerektiğini belirten Takva, “Bu sadece Van TSO'yu ilgilendiren bir mesele değil. Van Büyükşehir Belediyesi bu işin tepesinde olmalı. İlçe belediyeleri bu işin mutlaka içinde ve mutfağında olmalı. Çünkü bu işin sonunda doğacak katma değeri onların yönettiği ilçedeki halk sahiplenecek. Van TSO olarak bu işe bütçe ayırdık. Niye kent için, biz bu işi ticari amaçla yapmıyoruz ki, bu şehir gastronomiyle tanımlansın ve bu katma değeri yüksek bir markaya dönüşsün, Van kazansın. Bundan sonraki toplantıda Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerin tamamını davet edeceğiz. Eylül ayının başında düzenleyeceğimiz Meclis toplantımıza katılacak olan sayın Valimizden destek isteyeceğiz. Van Mutfak ve Yöresel Ürünler Gurme Van'a ait bir şeydir. Dolayısıyla bütün aktörlerin sürece dahil olması gerekiyor. Bugünkü toplantıya davet etmeyi unuttuğumuz, ihmal ettiklerimiz olabilir ama birkaç gün sonra yeniden toplantı olacak. Tüm aktörler bu sürece dahil olacak” dedi.
“FUARDA HEDEFİMİZ İLK ETAPTA 40 STANT AÇMAK”
TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, “Fuarda hedefimiz ilk etapta 40 stant açmak ve bu 40 standın içinde 100'e yakın ürünün sergilenmesidir. Talep olursa biz stant sayımızı 60'a kadar çıkarabiliriz. Fuara katılım için il dışı tanıtım çalışmalarımız olacak. Türkiye genelinde coğrafik ürünleri olan illeri ve bölgeleri çıkardık. İlk hedefimiz coğrafik ürünleri olan iller olacak. Van TSO'nun öncülüğünde fuarımızı en güzel şekilde yapmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı sergileyeceğiz” diye konuştu.
Toplantı karşılıklı bilgi alışverişiyle son buldu.