Van Peyniri Kışa Hazırlanıyor
Vanda, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peyniri, kışa hazırlanıyor.
Guinness rekorlar kitabına adını yazdıran Van kahvaltısının vazgeçilmezi olan otlu peynir, kışa hazırlanıyor. Salamura ve küp peyniri olmak üzere iki şekilde tutulan otlu peynir, yaklaşık 5-6 ay toprak altında bekletildikten sonra kahvaltı sofralarına bırakılacak. Yaklaşık 35 yıldır peynir satarak geçimini sağladığını belirten Murat Tosun adlı peynir satıcısı, Türkiye'nin birçok iline hatta bazı Avrupa ülkelerine bile peynir gönderdiklerini söyledi. Peynirin nasıl tutulduğu hakkında bilgiler veren Tosun, “Peynirin bir kısmını tuzlu suya bırakıp yani salamura halinde depolarda bekleteceğiz. Küp peyniri dediğimiz diğer bir kısmını da ters çevirip yere gömeceğiz. Aşağı yukarı 5-6 ay sonra çıkarıp vatandaşların sofralarına bırakacağız” dedi.
Van peynirini Türkiye'nin birçok iline hatta bazı Avrupa ülkelerine de gönderdiklerini dile getiren Tosun, “Van otlu peyniri, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere hemen hemen Türkiye'nin her yerindeki lüks otellerde artık kahvaltının vazgeçilmez ürünüdür. Bunun yanında Almanya, Amerika'ya bile zaman zaman gönderiyoruz. Van peynirini tadan bir alıştı mı bir daha bırakamıyor. Biz buna ‘alışması zor, bırakması imkansız' diyoruz” ifadelerini kullandı.
Otlu peynir'in, Van'ın bacasız ve sahipsiz sanayisi olduğunu vurgulayan Tosun, “10 binlerce kişi burada ekmek yiyor ama Van peyniri tam olarak değerini bulmuyor. Van peyniri ne köylüde, ne de satıcıda değerini buluyor. Sadece dışarıda satanlar kazanıyor” dedi.
Peynirde önemli olan yapılma şekli ve kalitesi olduğuna dikkat çeken Tosun, “En güzel peynir Görentaş peyniridir. Bunun yanında Özalp ve Gürpınar peyniri de yine önemli peynirlerdendir. Önemli olan kaliteli ve güzel yapılmasının yanında otunun hijyenik şartlarda yapılabilmesidir. Yoksa peynir aynı mamulden elde ediliyor. Önemli olan onu işleyebilmektir. Bu nedenle biz köylerde peynir alacağımız kişilere nasıl peynir tutulacağı hakkında bilgiler veriyoruz. Onlarda verdiğimiz o bilgiler doğrultusunda peyniri yapıyorlar. Bizde o peynirleri kış mevsiminde ya tezgahlarımıza bırakıyoruz, ya da büyük şehirlere yolluyoruz” şeklinde konuştu. Van'da hayvancılığın azalması nedeniyle artık peynir bulmakta zorlandıklarını da dile getiren Tosun, “Çiftçi peynirin kilosunu 13 TL'den verdiği zaman herkes pahalıdır diyor. Halbuki peynir şu anda bedavaya gidiyor diyebiliriz. Bunun için yetkililerin hayvancılığı desteklemelerini istiyoruz” dedi.
Peynir tutma zamanının Haziran ayının başından sonuna kadar olduğunu da sözlerine ekleyen Tosun, peynir yaklaşık 5-6 ay toprak altında bekledikten sonra Ocak ve Şubat aylarında yer altında çıkarıldığını söyledi. Birçok şehirde, Van'daki otların götürülüp orada peynire katıldığını ve Van peyniri diye piyasada satıldığını dile getiren satıcılar, müşterilerin buna dikkat etmesi gerektiğini söylediler. Van peynirinin kendine has bir tadı olduğunu ifade eden peynir satıcıları, vatandaşların bunu anlaması içinde hakiki Van peynirini tatması gerektiğini ifade ettiler.