Van TV çalışanları eyleme son verdi

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Van TV ve Doğu Radyo çalışanları 20 gün süren nöbeti sonlandırdı.

İlhan Siyahtaş

20 günlük nöbetin bitirilmesi ilgili açıklamalar yapan Van TV Genel Yayın Koordinatörü Serdar Altan, “28 Eylül 2016 günü televizyonumuz ve radyomuz kapatıldı. Daha sonra akabinde binamız mühürlendi, o günden bu yana burada çalışan arkadaşlarımız ile birlikte 20 gündür oturma eylemi yaparak kanalımıza sahip çıkıyorduk. Bizler tabi Van TV ve Doğu Radyo olarak biliyoruz ki alınan bu karar, kapatma kararı ve kanalın mühürlenmesi tamamen hukuksuz bir karardır. O günden bugüne aslında ortaya çıkan sorunların özgürlüklerin kısıtlanmasıyla ilgili olduğunu çok iyi biliyoruz. Tabi bizler gazeteciyiz bu memlekette olanları halka doğru bir şekilde aktarmakla yükümlüyüz. Burada olup bitenleri aktarmak zorundayız. Bu çabamızla bir yerlere gelebildik. Van TV kuruluşundan bu yana bir şekilde bu bölgenin sesi olmaya aday bir basın yayın organıydı. Biz 20 gündür burada oturuyorduk, arkadaşlarımız burada kanallarına sahip çıkıyorlardı çünkü burada çalışanlar, buraya emek verenler bir şekilde bu kanalla bir gönül bağı içerisindeydi. Bizler gazeteciyiz, çalışan insanlarız oturarak fazla bir şey yapacağımızı düşünmüyoruz. Bizim üretmemiz lazım, daha fazla insanlara bilgi ulaştırması gerekiyor. Herkes kendi çapında bir şekilde bu görevini, sorumluluğunu sürdürecektir elbette. Buradaki oturma eylemimizi sonlandırıyoruz. Bu süreçte birçok kesimden destek aldık. Birçok kurum, kuruluş bizi ziyaret etti, desteklerini sundu. Bizi ziyaret eden, desteklerini sunan kurum ve kuruluşlara, mahalle halkına, şahsiyetlere teşekkür ediyorum. Milyonlarca izleyicimiz vardı buraya gelemeyen izleyicilerimize de teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de tabi ki ilk günden beri buradan ayrılmayıp, buraya sahip çıkan arkadaşlarımız hak ediyor. Bundan sonrası için sadece Van TV değil, diğer kapanan yayın kuruluşları da bir tartışma yürütüyor. Farklı alternatif yayıncılık yapma konusunda elbette ki bu çabalarımız devam edecektir. Yani yerimizde oturacağız ya da pes edeceğiz gibi durum mümkün değil. Bir şekilde doğruyu, gerçeği yansıtmaya devam edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımız bu kararlılıktadır. Farklı mecralar olabilir, farklı yol ve yöntemler olabilir bir şekilde yeniden işimizi, görevimizi yapacağız” dedi.

Van TV çalışanlarına destek veren Van Baro Başkanı Murat Timur, “ Bugün biz Van Barosu olarak destek amaçlı Van TV'nin yanındayız. Biz bugün Van TV'nin, Zarok Tv'nin, İMC'nin kapatılması kabul edilir bir durum olmamakla birlikte, bu yayın kuruluşlarını muhalif yayın yaptığı için kapatıldığını çok iyi biliyoruz. Bu kanalların kapatılmasının hukuk ile hiçbir ilgisi yoktur. Hukuk dışı bu uygulamaların Anayasa Mahkemesi olmazsa bile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden geri döneceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama bu süre içinde halkın haber alma özgürlüğü ihlal edilecektir. 3-4 ay boyunca insanlar ifade özgürlüğünü belki gerçekleştiremeyecektir. Buradan siyasi iktidara net bir şekilde sesleniyoruz, bir yanlışın içerisindesiniz, bu yanlış darbe girişimi gerekçe gösterilerek devam ettirilemez, bir an önce hukuk dışı uygulamaların sona ermesi gerekiyor. Hukuki açıdan her türlü desteği Van TV'ye sunacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.

KESK Dönem Sözcüsü Şükrü Kaçıcı, “Van TV çalışanlarının ve hiçbir gerekçe gösterilmeden açığa alınanların, yanında sesleri olmaya çalışacağız. Bu hukuksuzluğun ortadan kalkması için elimizden geleni yapacağız. Van TV'ye sonuna kadar desteğimizi sunacağız” dedi.

Van TV çalışanlarının işsiz kaldığını belirten CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, “ Yeri gelince siyasi kimliklerimizi kullanalım, yeri gelince siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakıp Vanlı olalım, yeri gelince Vanlı olmayı bir tarafa bırakıp insan olalım. TV'lerin kapatılması özgür basına vurulan en büyük darbedir diye düşünüyorum. Sadece muhalif sendikaları kapatayım, bana muhalif olan her şeyi, herkesi ortadan kaldırayım zihniyetini yanlış buluyorum. Van TV'de 30-40 arkadaşımız çalışıyordu, akşam evlerine ekmek götürüyorlardı. Bu insanların ekmeğiyle oynamak etik değil. TV'lerin kapatılmasını şiddetle kınıyoruz. Bir an önce hükümetin bu tutumundan vazgeçmesini öneriyorum ”dedi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan da, “ Bugün yaşadığımız olaylar gerçekten üzücüdür. 2016 yılında Türkiye'nin gelmiş olduğu nokta basın hürriyetini ortadan kaldıran, halkın doğru haber alma hakkını gasp eden, hızla otoriterleşen noktaya gelmesi, 80 milyon insan açısından en uğursuz olabilecek durumdur. Özgür basını susturarak hakikatin önüne geçilmeye çalışıyor. Toplumun özgürlüğe olan inancını kıramayacaklar, çok yakın bir zamanda göreceğiz ki bunlar yargılanacaklar ve hak ettikleri cezaları alacaklar. Özgür basının binalarına mühür vurulmuş olabilir ama dillerine, kalplerine, sözüne mühür vuramazlar. Tarihte herkes hak ettiği yeri alacaktır. Van TV çalışanlarını emeklerinden dolayı, dik duruşlarından dolayı, biat etmeyişlerinden dolayı kendilerini kutluyorum. Özgür basın geleneğinin daha güçlü geri döneceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme