Van Valisi Hamid Paşa'yı kim öldürdü?

1915'te hafızasını yitiren Van ile ilgili bilinmeyen araştırılması, yazılması gereken çok olay var. Bunlardan biri 1883-1887 tarihleri arasında Hamid Paşa'nın Van Vilayeti valiliği esnasında öldürülme olayıdır.

1915'te hafızasını yitiren Van ile ilgili bilinmeyen araştırılması, yazılması gereken çok olay var. Bunlardan biri 1883-1887 tarihleri arasında Hamid Paşa'nın Van Vilayeti valiliği esnasında öldürülme olayıdır. 1883 tarihinde Van Vilayetine vali atanan Hamid Paşa, görevi süresince, vilayetin; ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel kalkınmasına yönelik önemli hizmetlerde bulunmuştur. Buna dair farklı zamanlarda iki rapor (layiha) hazırlamıştır.

Bunun yanı sıra vilayetin asayiş ve güvenliğini sağlamaya yönelik önemli adımlar atmıştır. Özellikle Ermeni örgütlerinin bölücü faaliyetlerini engellemeye çalışmıştır. Ermeniler, gizli ya da açıktan planlı ve programlı bir tertibin ürünü olduğu anlaşılan amaçlarının önünde engel gördükleri Vali Hamid Paşa'yı Dâhiliye Nezareti(İç işleri Bakanlığı)'ne şikâyet ederek görevden aldırmaya çalışmışlar, bunda muvaffak olamayınca valiyi zehirleyerek öldürtmüşlerdir.

Van Vilayeti coğrafi ve demografik açıdan oldukça hassas bir bölgedir. Konumu itibarıyla hem Rusya'ya hem de İran'a yakın olması, stratejik olarak Ermeni komitacıların merkez olarak tercih ettiği bir yer haline getirmiştir. Hamid Paşa bu hassas dönemde Van Vilayetine vali atanmıştır. Görevi süresince vilayetin sorunlarına yönelik önemli tespitlerde bulunmuştur. Gerekli ıslahatların yapılmasıyla, bu sorunların ortadan kalkacağı inancıyla; eğitim, imar, yönetim, sağlık sorunlarının giderilmesine ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasına öncelik verdiği, hazırladığı raporlarda görülmektedir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme