Van YYÜ'de Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 07-09 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Üçüncü Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi, yurt içi ve yurt dışından birçok davetlinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
Basın Bülteni
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda yüz yüze ve çevrim içi olarak düzenlenen program; mikolojinin tüm alanlarında nitelikli çalışmaları bir araya getirerek bilimsel bilgi ve tecrübenin paylaşımı, geleceğe yönelik konularla ilgili yapılacak çalışmalara yön verilmesi, ulusal ve uluslararası ortak projeler üretebilecek alt yapının oluşturulmasına katkı sunabilecek prestijli bir uluslararası akademik etkinlik olması amacı doğrultusunda yapılıyor.
Bu bağlamda, disiplinler arası oturumlarda, 11 ülkeden 190 bilim insanının dhil olduğu 125 çalışma kabul edilmiştir. 91'i sözlü, 28'i poster bildiri olarak sunulan kongrede, 25 bildirinin sunumu çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Kongreye katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla programa dair düşüncelerini; 'Bir ülkenin biyolojik çeşitliliği bilinmeden bu durumdan etkin bir şekilde yararlanma mümkün olmayabilir. Dünyanın ve ülkemizin önemli biyolojik zenginliklerinden olan mantarların insan sağlığı ve yaşamı ile birlikte ekosistemde de çok önemli rolleri mevcuttur. Dünyanın en büyük ikinci canlı grubu olan mantarlardan etkin bir şekilde yararlanılabilmesi, onların bilimsel, ekonomik açıdan ele alınmalarının yanı sıra gastronomi, tarım, eczacılık, tıp gibi disiplinler açısından da incelenebilmeleriyle mümkün olacaktır.' sözleriyle ifade etti.
Prof. Dr. Sedat Yayla; 'Bu bağlamda yapılan çalışmaların sonuçlarının paylaşılması, tartışılması, gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması açısından kongrenin önemi oldukça büyüktür. Ev sahipliğimizde yapılan kongrenin de bu amaçlar doğrultusunda gerekli katkıyı sunacağına inancım tamdır' ifadelerinde bulunduktan sonra, kongreyi düzenleyenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Yusuf Uzun yaptığı konuşmada, doğunun incisi, güneşin doğduğu şehir olan Van'da, Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenledikleri 'Üçüncü Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi' için toplanmış olmanın gururu ve heyecanı içinde olduklarını dile getirdi.
Prof. Dr. Yusuf Uzun, birincisi 2017 yılında Manisa'da, ikincisi 2019 yılında Konya'da, üçüncüsü ise bu yıl Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenmekte olan Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi'nin; dünyanın en büyük ikinci canlı grubu üzerinde yapılan çalışmaların, mikoloji ailesinin günden güne büyüyen üyelerinin bir araya getirilmesi ile mümkün olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Uzun, üç gün boyunca sürecek kongrenin mikolojinin tüm alanlarındaki nitelikli çalışmaların bir araya getirilerek bilimsel bilgi ve tecrübenin paylaşılmasına, paylaşımlardan en yüksek düzeyde kazanımın sağlanmasına fırsat sunacağını söyledi.
Katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Uzun; 'Umarım kongremiz amaçlanan hedefler doğrultusunda, en yüksek düzeyde kazanımın sağlandığı bir organizasyon olarak neticelenir.' sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.