VAN'A TRAMBÜS GELİYOR

Yıllardır kamuoyunun gündemini işgal eden hafif raylı toplu taşıma sistemi tartışmalarına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, son noktayı koydu. Vali Zorluoğlu, 'Şu anda görünen hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de yapımı uzun zaman alacak sistemdir. Belki kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da trambüs Malatya'daki gibi hayata geçirilebilir. Van'a da trambüsün makul olacağına inanıyorum. Hafif raylı sistemi de önümüzdeki süreçte gündemimize alacağımızı düşünüyorum' dedi.

Rıdvan Can – Burhan Ergin

Van Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Sistemi Fizibilite Etüd toplantısı yapıldı. Elite World Otel'de yapılan toplantıya Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Genel Sekreter Mustafa Yalçın, YYÜ Rektörü Peyami Battal, MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgac, Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı öncesi ve Van'daki ulaşım sorunu ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Van ulaşımı için fikrini beyan eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'ın ulaşımı için 3 çözüm önerisi bulduklarını söyledi. Bu çözüm önerileri, çevreyolunun bitirilmesi, şehir merkezinde yeni yollar yapılması ve toplu taşıma sisteminin modernizasyonu (hafif raylı ya da buna benzer bir çözüm) olarak açıklandı.

“Kaynak konusunda sorun olmaz”

Gazetecilerin kaynak ile ilgili sorusuna cevap veren Vali Zorluoğlu, “Projenin maliyeti şuan net değil. Dolayısıyla 100 milyonluk bir yatırım bedeli gerekli olduğunu görüyoruz. Bu da esasında Van Büyükşehir Belediyesi için çokta altından kalkılmayacak bir maliyet değildir. Merkezi idarenin, bakanlıklarımızın bu manada bize desteklerinin olacağına inanıyorum” dedi.

“Tramvayın maliyeti yüksek”

Toplantıda son olarak söz alan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, tramvay maliyetinin çok yüksek olduğuna vurgu yaparak, “Kayseri'den bir ekip gelerek, kıymetli bir çalışma yaptı. 4.5 ay gibi kısa sürede ilimizde sokak, cadde, araç ve yolcu sayımına kadar cadde cadde bilimsel ve sağlıklı bir anket yaptı. Yine Malatya Büyükşehir Belediyemizin, Malatya'daki trambüs sisteminin nasıl kurulduğunu ve diğer sistemlere göre avantajlarını bizlerle paylaştılar. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışma bir ulaşım master planı değil. Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu çalışma toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Bizim yaptığımız çalışma ise vatandaşımızın toplu taşıma sisteminden memnun olmamasından kaynaklı olarak, sistemin rehabilite edilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Kayserililerle bu anlamda cüzi bir miktar ödenek ile çalışmayı yaptık. Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük. Van için şuan karar vermeyeceğiz. Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına bırakıyorum. Basınımız bunu vatandaşlarımıza duyuracak. Bizde belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Bu sorun Van'ın en önemli sorunlarından bir tanesidir. Toplu taşıma noktasında ve ulaşım konusunda Van'ın sorunları var. Vatandaşlarımız bundan memnun değil. Van'da toplu taşımda yeni bir vizyonda çözüm arıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Şoför esnafımız mağdur olmayacak”

Trambüs sisteminin gelmesiyle birlikte özel halk otobüslerini işleten esnafların mağdur olmayacağını belirten Zorluoğlu, “Van'da ulaşımın rahatlaması için hangi sistem uygulanırsa uygulansın şoför esnafımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Otobüsçü ve minibüsçü vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken tüm çalışmaları yapacağız. Şoför esnafımız bu konuda rahat olsun. Biz burada vatandaşın daha konforlu bir ulaşıma kavuşmasını hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken başka mağduriyetler ortaya çıkarmayacağız. Hangi sistem olursa olsun şoför esnafımızla birlikte adım atacağız” dedi.

“Maddi sıkıntılarımız var”

Van'ın ulaşım sorununu bitirmek için maddi sıkıntılardan yakınan Vali Zorluoğlu, “Toplu taşıma sadece yeni otobüslerin, yeni hatların açılması ile çözülmüyor. İlimizdeki trafik meselesinin başka boyutları var. Biz görevi devraldığımızdan bu yana sorunlar var. Elimizde sihirli değnek yok. Bizim sorunları çözme konusunda maddi sıkıntılarımız var. Sorunların azaltılması için ilk olarak parkomat sistemini hizmete açtık. Caddeler üzerindeki karmaşalara son verdik. Ara sokaklardaki karmaşayı da yeni oto parklar yaparak çözeceğiz. Yine aynı şekilde elektronik bileti hayata geçirdik. Van'ın daha önce bunu yapmadığını hayretle gördüm. Bunun çalışmasını da yaptık ve elektrik bilet başladı. Yılsonu itibariyle artık tam anlamıyla bu sisteme geçeceğiz. Bu çok büyük avantajlar sağlıyor. Elektronik bilet sistemi tam yolcu sayımızı verecek. Hangi durakta, hangi saatte kaç kişi binmiş, yoğunluk nedir. Bunu birkaç ay sonra somut rakamlarla görebileceğiz. Vatandaşların ve şoförlerin biletle uğraşmasına gerek kalmıyor” dedi.

“Yeni yollar yapacağız”

2018 yılında trafiği rahatlatmak için yeni yollar açacaklarını söyleyen Vali Zorluoğlu, “Tarihi çözümlerden bir tanesi yeni caddeler oluşturuyoruz. Şehirdeki kalabalığı azaltmak için yeni prestijli caddeler oluşturduk. Vatandaşın ve esnafın talebi üzerine İskele Caddesini çift yön yapma kararı aldık. Önümüzdeki yıl bu çalışmayı tamamlayacağız. Çalışmalar bittikten sonra şehrin rahat nefes alacağını düşünüyorum. Merkezdeki trafiği rahatlatmak adına 2018 yılı içerisinde yeni yollar yapacağız. Yeni yollarla Beşyol Mevkiindeki trafik yoğunluğu bitecek. 2018 yılında ya da 2019 yılı başlarında çalışmalarımızı tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

“Çevre yolu çok önemlidir”

Çevre yolunun şehirdeki trafik açısından çok önemli olduğunu belirten Zorluoğlu, “Çevreyolunun tamamlanması şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltacaktır. En çok mesai harcadığımız ve üzerinde durduğumuz konu çevreyolu meselesidir. Bakanlık yetkilileri ile bir haftalık çalışmamız oldu. Birinci etap için çalışmalar neredeyse tamamlandı. Bakanlıktan beklentilerimiz not alındı. Yapılacak olan çalışmaların ardından birinci etap bitecek. İnşallah önümüzdeki yıl çevreyolunun birinci etap çalışmaları yapılacak. Milletvekillerimizin bu konuda büyük emekleri oldu. Ankara'da sürekli dile getirildi ve çözüm arandı” dedi.

“Şehir merkezindeki sorunlar bitecek”

Çevreyolu sorununun bitmesiyle birlikte şehir merkezindeki sorunların çözüleceğini anlatan Zorluoğlu, “Bizim yapacağımız çalışmalarla da trafik çok daha rahat bir hal alacak. İpekyolu bildiğiniz gibi bizim için önemli bir yoldur. Bu cadde üzerinde önemli kurumlar yeni hizmet binaları yapılıyor. Van Emniyet Müdürlüğü bu cadde üzerinde olacak. Valilik için bu anlamda bir çalışmamız var. Van'a yakışacak bir Van hükümet konağını İpekyolu üzerinde ilimize kazandıracağız. Bunun yeri eski özel idaresi olacak. Bizim şu anda kullandığımız hükümet binasının yeri de yeşil alan ve kent meydanı olacak. Bu yönüyle önemli olan İpekyolu Caddesi çok daha güzel olacak” ifadelerini kullandı.

“Van'a trambüs makuldür”

Vali Zorluoğlu, önümüzdeki süreçte hafif raylı sistemin Van'da gündeme alınacağını söyleyerek, “Toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve ilimize yeni bir toplu taşım soluğu getirmek belediyemizin hedefleri arasındadır. Önümüzdeki süreçte hafif raylı sistemin Van'da gündeme alınacağına inanıyorum. Şu anda görünen hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de uzun bir süreç alacak bir sistemdir. Belki kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da trambüs Malatya'daki gibi hayata geçirilebilir. Malatya gibi Van'a da trambüsün makul olacağını düşünüyorum. Hafif raylı sistemini de önümüzdeki süreçte gündemimize alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Trambüs Nedir?

Trambüs, ihtiyacı olan enerjiyi yol boyunca havada asılı olan elektrik hattından alan elektrikli otobüstür. Trambüslerin yurt dışındaki adı troleybüstür, ama ülkemizde bu araçların ismi trambüs olarak geçmektedir.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme