Van'da ekmeğe ve ulaşıma zam kapıda!
Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı Van'da ekmeğe ve şehir içi toplu ulaşıma zam bekleniyor.
Döviz kurundaki yükselişten dolayı girdi maliyetlerinin tüm kalemlerinde fiyat artışından dolayı ekmeğe ve şehir içi toplu ulaşıma zam bekleniyor. Yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre 4 lira olan ekmeğin fiyatı 5 liraya yükselecekken, 6 lira olan şehir içi toplu ulaşım ücretinin 8 liraya yükseltilmesi bekleniyor.
'Hükümet'ten bizleri rahatlatacak adımların atılmasını bekliyoruz'
Gazetemize açıklamalarda bulunan fırıncı esnafı, 'Son zamanlarda döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı kira, un, maya, odun gibi tüm kalemlerimizde yüzde yüzün üzerinde artışlar yaşandı. Fırıncı esnafı olarak çok zor durumdayız. Şuan ekmeğe zam konusunda gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Ekmeğin 5 lira olacağı söyleniyor ama inanın bu bile yetmez. Hükümetimizden bizleri rahatlatacak adımların atılmasını bekliyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Elbette bizde vatandaşların ekmek alabileceği fiyattan satış yapmak istiyoruz ancak girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı mağduriyet yaşıyoruz. Temmuz ayından itibaren asgari ücrete zam yapılacağı, asgari ücretle beraber SGK ve vergilerin artacağı maliyetleri daha da katlayacaktır. Esnafların artık dayanacak gücü kalmadı. İnşallah tez zamanda bu sıkıntıları atlatırız' dediler.
'Geçimimizi yapmakta zorlanıyoruz'
Van'da hizmet veren özel halk otobüsü ve minibüs şoförleri, artan maliyetlerden dolayı toplu ulaşım ücretlerine zam yapılmasını talep etti. Minibüsçüler akaryakıttaki fiyat artışına yetişmediklerini belirterek, 'Herkesin malumu, mazot 24 lirayı geçti. Artık katlanılmaz bir noktadayız. Ülkemizde her şey zamlanırken maalesef toplu ulaşımdan evine ekmek götüren insanları düşünen yok. Şuan akaryakıt, sigorta, kasko, yedek parça lastik gibi giderlerimizde yüzde yüzün üzerinde artış yaşandı. Sayın Valimiz Ozan Balcı, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine, Van Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul'a sesleniyoruz, bir an önce Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplanmasını, acilen zam verilmesini istiyoruz. Bu sektörden geçimini sağlayan esnafı düşünmek lazım. Vatandaşların zam talebimize tepki göstereceğini biliyoruz. Onlardan anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Ulaşım, bunca insanın geçim kaynağı, biz bu işten geçimimizi sağlıyoruz. Nasıl memur, işçi, çalışan enflasyon oranına göre ücretlerine zam talep ediyorsa biz de emeğimizin karşılığını istiyoruz. Geçimimizi yapmakta zorlanıyoruz. Şoför esnafının direksiyon başına çıktığı zaman aklında maddi sıkıntı olmamalı. Maddi sıkıntıları, ödemeleri düşünerek direksiyona çıkan şoförün dikkati dağılır her an kaza yapma ihtimali bulunur. Bizlerde insanız, bizlerde aile geçindiriyor, çocuk okutuyoruz ve en önemlisi can taşıyoruz. Yolda yaşlısı var, çocuğu var, hastası var kurallara riayet etmeyen sürücüler var. Şehir içi otobüs ve minibüs kullanmak stres, sıkıntı yaşatıyor. Bu stres ve sıkıntının üzerine birde maddiyat eklenirse risk artar, kazalar kaçırılmaz olur. Biz sadece huzur ve refah içinde halkımıza hizmet etmek istiyoruz' diye konuştular. Tahir Tekin