Van'da İpek böcekçiliği ve dokumacılığı neden olmasın?

Van bölgesine gelen seyyahların, araştırmacıların yazdıklarını okurken iki şey dikkatimi çekti. Biri Van Bezi diğeri İpek dokumacılığı ve ihracatı. Bir asır önce dokunan Van Bezi'nin ham maddesi, dokuma tekniğiyle ilgili yazılı bir kaynak şimdilik yok. Ama Van ve diğer illerde istihdama ve kültüre katkı sağlayan örnek projeler hayata geçiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Van Bezi'nin yeniden dokunarak Van'ın marka ürünü olması için araştırma yaptığını duydum. DAKA öncülüğünde unutulmaya yüz tutmuş iki geleneksel üretimin yeniden canlandırıldığını görmek tüm Vanlıları mutlu eder.

İpekböceği ilk defa İsa'dan 2600 yıl önce Çin'de beslemeye başlamış. Çinliler ipek böceği yetiştirme ve ipekli kumaş yapmanın sırrını uzun yıllar ülkelerinde saklamışlar. Ülkemizde ipek böcekçiliğinin 1500 yıllık bir geçmişi var. İpekçilik Osmanlı döneminde XVI. yüzyılın başında büyük bir gelişme göstererek bir taraftan ipek ticareti, diğer taraftan ipekli dokumacılıkla büyük bir iş hayatı yaratmış. Van'da bu ticaretin yapıldığı yerlerden birisidir.

İpek böceği yetiştiriciliği; arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmadığı yörelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı aileler tarafından küçük ölçekte yapılıyor. Çok fazla yatırım gerektirmeyen ve kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında İpek böcekçiliği önemli derecede etkili yardımcı bir tarım faaliyeti olarak yürütülmektedir.

Ailede yaşlı, genç herkesin emeğini değerlendirilebildiği İpek böcekçiliği dut ağacı yetişen her yerde yapılırken ipek dokumacılığı geçmişi olan, dut ağacı yetişen Van'da neden yapılmasın? Geleneksel ipek kilim, halı, şal gibi dokuma çeşitleri Van'ın prestij ürünü olabilir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme