VANDA KADININ SİYASETE KATILIMI ÇALIŞTAYI
Vanda Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Kadının Siyasete Katılımı konulu bir çalıştay düzenlendi.
Bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştayda açılış konuşmasını yapan Kent Kadın Meclisi üyesi Diba Keskin, kadın meclisi kent konseyi yönetmeliği çerçevesinde kurulmuş olan kent konseyinin, çatısı altında faaliyet gösteren din, dil, ırk, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin, kent içinde yaşayan örgütlü, örgütsüz tüm kadınların demokratik ve doğrudan katılımlarına açık gönüllülüğü esas alan, sürekliliği paylaşılır ve ortaklığı esas alan bir yapı olduğunu belirtti. Van'da Eylem Pesen davasında kadın dernekleri ve kuruluşları olarak orada bulunduklarını ifade eden Keskin, Vanlı vekillerin de kendilerine destek çıkmalarını istediklerini ancak daha sonra kendilerine ulaşmadıklarını ve vekillerin de kendilerine dönüş yapmadığını söyledi. Daha sonra bir vekilin Van'daki sığınma evini ziyaret ettiğini ve bunu basınla paylaştığını vurgulayan Keskin, “Biz kadın dernekleri bir araya gelerek bunun kadın arkadaşlarımıza yapılan yanlış bir hareket olduğunu, çünkü sonuçta bu kadınların deşifre olduğunu, bu kadınların devlet sığınması altında olduğunu ve bunun herhangi bir siyasi parti çalışması olarak malzeme edilemeyeceğini konuştuk, tartıştık ve bu vekilimize ulaşmaya çalıştık. Fakat vekilimiz hiçbir şekilde bize cevap vermedi ve bize geri dönüş yapmadı. Biz kadın derneklerinin telefonlarına cevap vermeyen vekilimiz, basından arkadaşların kendilerini aramasına hemen cevap verir” iddialarında bulundu.
Söz konusu iki vekilin farklı partilerden olduğunu belirten Keskin, “Biz ilimizde bir kadın dayanışması istiyorduk ve bu dayanışma adı altında biz bu arkadaşlarımızı özellikle seçmiştik. Bizler kadın dayanışması adı altında bazı arkadaşlarımızı özellikle seçmek için tüm çabamızla çalışacağız. Bu nedenle bu çalıştayın seçim öncesinde yapılmasının yerinde bir karar olacağını düşündük çünkü buradan seçilen birçok arkadaşımız olacaktır. Onları biz meclise göndereceğiz. İstedik ki, onlar oralara giderlerken bu çalıştayı bir düşünsünler. Akıllarında soru işaretleri oluşsun” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya katılan Ankara Kadın Koalisyonu Genel Koordinatörü İlknur Üstün ise, ‘Kadınlar için siyaset neden önemli, siyaset için kadınların varlığı neden önemli' konularında bilgiler sundu. Kadın ve erkeklerin aynı yerde, aynı mekan içinde ama farklı dünyalarda yaşadıklarının altını çizen Üstün, “Bu dünyalar hakkında söz sahibi miyiz? diye sorduğumuz zaman söz sahibi olmadığımızı görüyoruz. Bunu da rakamlara bakarak anlayabiliyoruz. Bu gün mecliste 550 vekilden sadece 79'u kadın. Bu da yaklaşık yüzde 14 dolayındadır. Uluslar arası literatürde bir toplumsal grubun varlık gösterebilmesi için en az yüzde 33 olması gerekiyor. Yani daha varlık gösterebileceğimiz bir orana varmış değiliz. İş yerel yönetimlere geldiği zaman bu durum daha da vahimdir. Tüm Türkiye'de 2 bin 950 belediye başkanının sadece seçilmiş olan 26 kadın belediye başkanı bulunuyor. Ayrıca şu anda 43 il, hiç kadın milletvekili görmemiştir. Yine 43 il, 83 yıldan beri hiç kadın belediye başkanı görmemiştir. Hiç erkek belediye başkanı görmeyen il var mı?. Bu da aslında kadınların siyasette olmadığını, yerel siyasette hiç olmadıklarını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Çalıştaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, İstanbul Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu Araştırmacı-Yazar Esra Çiftçi, siyasi partilerin kadın temsilcileri ile kadın dernekleri katıldı.