Vanda Kültür Ve Turizm Envanteri Çalışması
Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2012 yılında başlatılan Kültür ve Turizm Envanteri çalışması çerçevesinde Van kayıt altına alındı.
Envanterle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, 2012 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile birlikte çalışma başlattıklarını ve bu çalışmalar çerçevesinde ilk önce ‘Kültür ve Turizm Envanteri ll Doğal Değerler' kitabını hazırlayıp dağıttıklarını belirtti.
Aktuğ, “Bu kitapta Van'a ait bütün doğal değerler detaylı bir biçimde akademik bir çalışma ile ele alınıp işlendi. Van coğrafyasında yetişen bitkiler, kuşlar, sürüngenler, şifalı otlar, şifalı sular (kaplıcalar), göller, platolar, dağlar, ovalar, akarsular, dağ sporları rotaları gibi Van'ın doğal değerleri ile ilgili her türlü bilgi bu kitapta ele alındı. Yine 2014 yılı içerisinde ‘Kültür ve Turizm Envanteri III Halk Kültürü I' kitabı çalışmalarını tamamladık. Bu kitabımız da bir giriş ve üç ana başlıktan oluşturuldu. Giriş kısmında halk kültürünün kapsamı ele alınırken, halk kültürü konularının içeriği hakkında kısa bilgiler verildi. Birinci bölümde dil ve anlatım konuları ele alınarak Van ağzı, Van sözlüğü, Van atasözleri, Van deyimleri- kalıp sözler, lakaplar, ölçülü sözler ile dua ve beddualar yer aldı. İkinci bölüm halk edebiyatına ayrıldı. Bu kısımda da Van'ın halk masalları, efsaneleri, halk hikayeleri, manileri, ninnileri, fıkraları, bilmeceleri, tekerlemeleri ve Van'da aşıklık geleneği gibi konular detaylı bir biçimde ele alındı. Üçüncü ve son bölüm ise Van müzik kültürüne ayrılarak, Van müzik kültürüne etki eden dönemler ve kültürler, Van'da Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve Van'da yaşayan diğer müzik türleri işlendi” ifadelerini kullandı.
Van kültürünü kayıt altına almak amacıyla başlatılan çalışmalarda artık sona gelindiğini vurgulayan Aktuğ, “2014 yılında hazırlıkları tamamlanıp basılan ‘Kültür ve Turizm Envanteri II Doğal Değerler' ve ‘Kültür ve Turizm Envanteri III Halk Kültürü I' adlı kitapları Türkiye'nin 80 il halk kütüphanelerine ve üniversitelerine gönderdik. Şimdide çalışmalarımızın son ürünü olan ‘Kültür ve Turizm Envanteri III Halk Kültürü II' adlı kitabımız basım aşamasına geldi. İnşallah yaklaşık bir ay içerisinde bu kitabımızı da yine ülkemizin 80 ilindeki halk kütüphanelerine ve üniversitelerine göndereceğiz. Bu kitabımız da on bir bölümden oluşmaktadır. Geçiş dönemleri adlı birinci bölümde doğum, evlenme ve ölüm gelenekleri, ikinci bölümde ‘sosyal hayat ile ilgili adet ve gelenekler, komşuluk ilişkileri, sünnet düğünleri, hacca ve askere uğurlama ile karşılama, Kurban ve Ramazan bayramları konuları, üçüncü bölümde ‘Hıdrellez ve Hıdırnebi' gelenekleri, dördüncü bölümde Van'da halk inanışları, beşinci bölümde ziyaret yerleri ve yatırlar, altıncı bölümde Van'da halk hekimliği, yedinci bölümde Van halk mimarisi, sekizinci bölümde Van çocuk oyunları, dokuzuncu bölümde Van el sanatları, onuncu bölümde Van mutfak kültürü ve Van yemekleri, on birinci bölümde ise Van halk oyunları konuları detaylı bir şekilde akademik bir dil ile ele alınmıştır” şeklinde konuştu.
Özellikle halk kültürü kitaplarında kullanılan bilgilerin sahadan derleme yöntemi ile elde edildiğini ve bilimsel yöntemlerle akademik bir makale halinde kitaplarda yer aldığını dile getiren Aktuğ, “Kültür ve Turizm Müdürü olarak bu güzel çalışmayı Van'a, Van sevdalılarına ve bilim dünyasının hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşamaktayım. Çalışmada emeği geçen öncelikle YYÜ Rektörlüğü ve akademik kadrolarına, bizden değerli çalışmalarını esirgemeyen ve envanter kitaplarımızın oluşmasının her aşamasında yardımcı olan öğretim görevlilerine, kitapta fotoğraflarını kullandığımız fotoğraf sanatçılarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.