Vanlı arıcılar bal duasına çıktı

Van Arı Yetiştiricileri Birliği öncülüğünde Bahçesaraylı arıcılar, küresel ısınma nedeniyle elde ettikleri verimin azaldığını ileri sürerek bal duasına çıktı.

Van Arı Yetiştiricileri Birliği öncülüğünde Bahçesaraylı arıcılara, bal üretimi ve arı yetiştiriciliği hakkında toplantı düzenlendi. Van Arıcılar Birliği Başkanı, toplantının açılış konuşmasını yaptıktan sonra Tuşba Tarım ve Orman Müdürü ile Bahçesaray Tarım ve Orman İlçe Müdürü arı yetiştiriciliği ve bal konusunda arıcılara bilgi verdi. Toplantı sonrası arıların olduğu yere gidilerek imamla birlikte bal duasına çıkan arıcılar, dua okuyup ürünlerinin artmasını diledi.

Bahçesaray Tarım ve Orman İlçe Müdürü Erkan Hakan, “Bahçesaray ilçemizde bal üretiminin sezon başlangıcı. Üreticilerimizle yetiştiricimizin arılığındayız. Hocamızla beraber 2019 yılının daha verimli, daha bereketli geçmesi için duada bulunduk. Bahçesaray ilçemiz bal üretiminde dünyada ender yerlerden biri. 113 adet endemik bitkimiz bulunmaktadır. Organik arıcılık için çok mükemmel bir yerdir kimyasal ilaç kullanımı sıfır diyebiliriz. Hatta kimyasal gübre dahi Bahçesaray ilçemizde kullanılmamakta, tamamen organik üretim alanıdır. Bu yıl beklentimiz yüksek. Geçen yıl sezon başlangıcında yaklaşık 10 gün 15 gün aralıksız yağışlardan dolayı yüzde seksen verim kaybımız oldu. İlçemizde 27 bin arı kovanı bulunmaktadır 180 de arı yetiştiricisi var. Bugünkü organizasyonu Van Arıcılar Birliği Başkanımızla yaptık. Geçmiş yıllara göre beklentimiz Allah'ın izni ile güzel olacak. Rabbimden bu yılın verimli geçmesini diliyorum hayırlı uğurlu olsun inşallah” dedi.

Daha sonra açıklama yapan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan ise bugün Bahçesaray ilçesinde arıcılara yönelik bilgilendirme toplantısı yaptıklarını söyledi. Toplantıda 2019 yılının bal durumunun tartışıldığını ifade eden Başkan Tandoğan, “İlçemiz son derece önemli bir bal kalitesine sahip. Buradaki vatandaşların ikici geçim kaynağı arıcılık ve bal üretimidir. Malum son zamanlarda biliyorsunuz baharın yeterli yağış almamasından dolayı ister istemez sahada bir kulaklık var. Bu nedenle biz üreticilerimiz ile beraber imamımızı alarak bu işin doğasına uygun bir şekilde bal duasına çıktık. Bal duasındaki amacımız iyi bir sezon geçirmek ve üreticimizin yüzünün gülmesi için dua ettik. Binlerce insanın bu sektörden geçindiği için bol verimli bir sezon geçirmek diliyoruz” dedi.iha

Bakmadan Geçme