Vanlı esnafın imdadına 'Hızır' yetişiyor

2015 yılında kurulan SS Van Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi 8 yılda Vanlı esnaflara 749 milyon lira kredi vererek can suyu oldu. 

Gazetemize açıklamalarda bulunan SS Van Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan, “Vermiş olduğumuz krediler büyük önem arz etmektedir. Esnafımıza 525 bin lira kredi veriyoruz. Kredi alabilmek için esnaf olma şartı, oda kayıt belgesi ve vergi levhası bulunmalı. Taşıma sektöründe olanlar aynı gün işlemlerini yaptırıp kredi alabiliyorlar. Kredi alabilmek için iki kefil ve kefillerin memur veya esnaf olması gerekiyor” dedi.

Kurulduğu günden bu yana Vanlı esnafların sorunlarının çözümüne katkı sunan SS Van Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi ekonomik sıkıntı yaşayan veya işini geliştirmek, büyütmek isteyenlere yardımcı oluyor.

“4 kooperatifimiz bulunmaktadır”

Esnafın verilen kredilere yoğun ilgi gösterdiğini belirten Alpaslan, “Faiz oranlarımız 2.25'e yükseldi. Özel ve kamu bankalarındaki faiz oranları çok daha yüksek. Esnaf için en uygun kredileri biz veriyoruz. Daha önce 0.75 faiz kredi verdiğimiz de olmuştur. Esnafımız kredilerimize rağbet ediyor. 2'si Van'da, biri Erciş'te, diğeri de Muradiye'de olmak üzere 4 kooperatifimiz bulunmaktadır. Bölge birliğimize bağlı 14 kooperatifimiz var. Birlik bünyesinde Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'un bir kısmından oluşan 14 kooperatif 31'inci bölge birliğine bağlıdır. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği nezdinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diye konuştu.

“Şu an esnaflarımıza 525 bin lira kredi veriyoruz”

Vanlı esnafların sorunlarının çözümüne katkı sunduklarını belirten Alpaslan, “2015 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği dönemimde devletin imkanlarını esnafa aktarma konusunda esnaf kredi kefalet kooperatiflerinin vermiş olduğu avantajları esnaflarımıza sunmak adına bir kredi kooperatifimiz vardı, ikincisini de biz kurduk. İsmi Türkiye'de bir tek bize ait olan Hızır ismini koyduk. Hızır'ı bırakmamızın sebebi de zor dönemdeki esnafımıza krediyi zamanında ulaştırabilme çabası içindeydik. İsmini Hızır Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi koyduk. 2015 yılından bugüne yıldan yıla yüzde yüz kredileri artırdık. Esnafımıza krediyi Halk Bankası üzerinden veriyoruz. Zaman zaman devlet politikasına binaen kredi faizleri değişkenlik gösteriyor. Esnaf ve sanatkar olmak şartıyla en alt limitten faiz oranları belirleniyor. Hatta bazı dönemler 0,75 niteliğinde faizsiz diyebileceğimiz kredi veriyoruz. Verdiğimiz kredi esnaflarımızın çok işine yarıyor. Yeter ki esnaflarımız kredi alırken amacına uygun kullansın. Zaman zaman vermiş olduğumuz kredilerin limitleri artıyor. 7 grup kooperatif var. Biz en alt grup 7. gruptan başladık. Şu an üçüncü gruba yükselmiş bulunuyoruz. 9 Kasım 2023 tarihinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Müdürümüz Abdulkadir Akgül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan'ın katılımıyla Antalya'da yapmış olduğumuz toplantıda limitlerin artışına karar verildi. 1. ve 2. grup kooperatiflerin limitleri 650 bin liraya, 3. grup 525 bin liraya yükseltildi. Biz üçüncü grupta olduğumuz için kredi miktarı 525 bin liraya çıkarıldı. Şu an esnaflarımıza 525 bin lira kredi verebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Esnafların geri dönüşümleri bizim grubumuzun risk payını oluşturuyor”

Esnafların geri ödemelerine göre gruplandırıldıklarını kaydeden Alpaslan, “Esnaf ve sanatkarlarımızın krediye ulaşabilirliği konusunda birinci nitelik esnaf olması lazım. Taşıma sektörünün vergi levhaları aynı gün idai olsa oda, vergi kaydı ve zaman istemeksizin hemen kredi alabiliyorlar. Taşıma sektörünün dışındaki meslek gruplarının ise 6 ay vergiye tabi olmaları gerekmektedir. 6 aydan sonra krediden faydalanabilirler. Bizim vermiş olduğumuz krediler çok büyük önem arz ediyor. 2015 yılından bugüne kadar vermiş olduğumuz kredilerin tutarı eski parayla 749 trilyondur. Bunu Halk Bankası aracılığıyla aktardık. Esnafların geri dönüşümleri bizim grubumuzun risk payını oluşturuyor. Bugün itibariyle risk grubumuz 15.13'tür. Esnaflar yapmış oldukları düzenli ödemelerle kendi kooperatifinin limitini ve grubunu da belirleyebiliyorlar. Esnafımız ne kadar sağlam şekilde, amacına uygun kredi kullanırsa o kadar iyi olur ama almış olduğu krediyi amacına uygun kullanmazsa, kendi işini geliştirmek için kullanmazsa geri dönüşlerde ödeme sıkıntısı yaşar. Haliyle düzenli ödemelerin yapılmaması bizim grubumuzu olumsuz etkiler. Şoförse aracını değiştirerek daha iyisini alabilir veya hangi sektörde hizmet veriyorsa kendi sektöründe daha iyi hizmet vermek için işyerini geliştirmek için harcayabilir. Biz esnafımıza her daim 7-24 bir telefon kadar yakınız. Bu sıcak para kendisini geliştiren, işini geliştiren, istihdam yaratabilen esnafımız için çok büyük önem arz etmektedir. 2'si Van'da, biri Erciş, diğeri de Muradiye'de olmak üzere 4 kooperatifimiz bulunmaktadır. Bölge birliğimizde 14 kooperatifimiz var. Bölge birliğinin içerisinde Hakkari, Bitlis, Muş'un bir kısmı ve Van'dan oluşan 14 kooperatif 31'inci bölge birliğine bağlıdır. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi, Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği nezdinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Esnafın yanındayız. Esnaflarımıza katkı sunmak için çalışıp çaba gösteriyoruz” dedi.

“Esnaf için en uygun krediyi biz veriyoruz”

Kredilerinin uygun olduğunu söyleyen Alpaslan, “Sizlerin aracılığıyla esnafın kredi alabilmesiyle ilgili birkaç konuya değinmek istiyorum. Öncelikle kredi alabilmek için esnaf olmak gerekir. Oda kayıt belgesi olması gerekir. Vergi mükellefi olmalı. Taşıma sektörünün dışındaysa 6 ay vergiye tabii olduktan sonra kredi alabilir. Taşıma sektörü aynı gün işlemlerini yapabiliyor. İki kefil istiyoruz. Kefillerin memur veya esnaf olması gerekmektedir. Emekli kefil olmuyor. Dosyasını oluşturduktan sonra Halk Bankası'na yönlendiriyoruz. Esnaflarımız 1 hafta sonra kredilerini alıp kullanabiliyor. Geri ödemeleri mükelleflerin isteğine göre yapıyoruz. Biz sistemden geri ödeme planını 3 ayda bir olarak belirliyoruz. Esnaflarımız geri ödemelerini 5 yıla kadar yayabiliyor. Uzattığı yıla göre faiz oranları değişiyor. Faiz oranlarımız 2.25'e yükseldi. Özel ve kamu bankalarındaki faiz oranları çok daha yüksektir. Esnaf için en uygun kredileri biz veriyoruz. Daha önce 0.75 kredi verdiğimiz de olmuştur. Esnafımız kredilerimize rağbet ediyor. Devletin göndermiş olduğu 468 milyonu biz geri dönüşümlerle birlikte 749 milyona çıkardık. Esnaflar kredileri bilinçli bir şekilde kullandıkları zaman geri ödemelerini çok rahatlıkla yapabiliyorlar. Daha önce almış oldukları kredilerle 400-500 bin liraya alınan araçlar bugün 3-4 milyona çıktı. Parada değerini kaybettikten sonra işyerlerini geliştirenler bizlere dua ediyor” şeklinde konuştu. HABER: BURHAN ERGİN

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme